Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Γαλαξιακές, ζωογόνες καταστροφές

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble αποκαλύπτει το γαλαξία που "φλέγεται" από νέα αστέρια τα οποία γεννήθηκαν μετά από μια...στενή κοσμική επαφή


Ο ακανόνιστος γαλαξίας NGC 4485 έχει όλα τα σημάδια εκείνα τα οποία δείχνουν ότι έχει εμπλακεί σε ένα γαλαξιακό "ατύχημα" με ενα διερχόμενο γαλαξία.
Αντί ο διαγαλαξιακός αυτός εισβολέας να καταστρέψει τον γαλαξία θύμα, η τυχαία αυτή επαφή δημιούργησε μια νέα γενιά από αστέρια, και κατά πάσα πιθανότητα και πλανήτες.

Η δεξιά πλευρά του γαλαξία "φλέγεται" από σχηματισμό αστεριών, παρουσιάζοντας μια πληθώρα από νέα, μπλε αστέρια και εκκολαπτόμενα άστρα μέσα σε νεφελώματα χρώματος ροζ. Η αριστερή πλευρά, ωστόσο, φαίνεται ανέπαφη. Περιέχει λίγα στοιχεία της προηγούμενης δομής του γαλαξία, η οποία, σε κάποια στιγμή, υπέστη μια φυσιολογική γαλαξιακή εξέλιξη.

Ο μεγαλύτερος γαλαξίας...ένοχος, ονομάζεται NGC 4490, φαίνεται στο κάτω μέρος της εικόνας. Οι δύο γαλαξίες πλευρίστηκαν μεταξύ τους πριν από εκατομμύρια χρόνια, και τώρα απέχουν 24.000 έτη φωτός. Ο βαρυτικός "πόλεμος" μεταξύ τους δημιούργησε κυματιστά τμήματα από αέρια και σκόνη υψηλότερης πυκνότητας και στους δύο γαλαξίες. Η δραστηριότητα αυτή πυροδότησε ενα καταιγισμό αστρογένεσης.

Ο γαλαξίας αυτός είναι ένα κοντινό παράδειγμα του είδους της δραστηριότητας εκείνης που είναι γνωστή ως "κοσμικός προφυλακτήρας" η οποία ήταν κάτι το συνηθισμένο πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το Σύμπαν ήταν μικρότερο και οι γαλαξίες ήταν πιο κοντά μεταξύ τους.

Το NGC 4485 βρίσκεται 25 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας στο βόρειο αστερισμό των Θηρευτικών Κυνών. 

Η νέα αυτή εικόνα, η οποία λήφθηκε από την φωτογραφική μηχανή Ευρέως Πεδίου του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (Wide Field Camera 3 του Hubble - WFC3), παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για την πολυπλοκότητα της εξέλιξης των γαλαξιών.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι ένα πρόγραμμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA - European Space Agency). Το ΔΤ τηλεσκόπιο διαχειρίζεται το κέντρο Διαστημικών πτήσεων Goddard της NASA (NASA's Goddard Space Flight) στο Γκρήνμπέλτ, στο Μέριλαντ. Το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου (Space Telescope Science Institute - STScI) στη Βαλτιμόρη, του Μέριλαντ, διεξάγει επιχειρήσεις επιστήμης για το ΔΤ Hubble. Το STScI λειτουργεί για τη NASA από την Ένωση Πανεπιστημίων για την Έρευνα στην Αστρονομία (Association of Universities for Research in Astronomy) στην Ουάσιγκτον, D.C.


Από τον: ROB GARNER, SPACE TELESCOPE SCIENCE INSTITUTE

Εικόνα: NASA, ESA; acknowledgment: T. Roberts (Durham University, UK), D. Calzetti (University of Massachusetts) and the LEGUS Team, R. Tully (University of Hawaii) and R. Chandar (University of Toledo)


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy