Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Εικόνες Time-Lapse από τον εκπληκτικό εξωπλανήτη Beta Pictoris b


Η συστοιχία του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) έχει καταγράψει μια πρωτοφανή σειρά εικόνων που δείχνουν το πέρασμα του εξωπλανήτη Beta Pictoris b γύρω από το μητρικό του άστρο.
Αυτός ο νέος τεράστιος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε αρχικά το 2008 χρησιμοποιώντας το όργανο NACO στο VLT. Η ίδια επιστημονική ομάδα από τότε παρακολούθησε τον εξωπλανήτη από τα τέλη του 2014 έως τα τέλη του 2016, χρησιμοποιώντας το Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch instrument (SPHERE) - ένα ακόμη όργανο με το οποίο είναι εξοπλισμένο το VLT.



Ο Beta Pictoris b πέρασε τόσο κοντά στο Άλως του μητρικού του αστέρα, που κανένα όργανο δεν μπορούσε να τα ξεχωρίσει. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, και αφού φαινόταν οτι έχει συγχωνευθεί με την "εικόνα" του αστέρα του, ο Beta Pictoris b έχει βγει πλέον από το αστρικό Άλως -το φωτοστέφανο αν προτιμάτε του αστέρα του. Αυτή η επανεμφάνιση καταγράφηκε και πάλι από το όργανο SPHERE.

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) της ESO έχει καταγράψει μια πρωτοφανή σειρά εικόνων που δείχνουν το πέρασμα του εξωπλανήτη Beta Pictoris b γύρω από το μητρικό του αστέρι. Αυτός ο νέος, ογκώδης εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε αρχικά το 2008 χρησιμοποιώντας το όργανο NACO στο VLT. Από τότε, οι αστρονόμοι παρακολούθησαν τον εξωπλανήτη, πραγματοποιώντας παρατηρήσεις από τα τέλη του 2014 έως τα τέλη του 2016 χρησιμοποιώντας το όργανο του VLT SPHERE (Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch instrument). Αυτές οι παρατηρήσεις παρουσιάζονται εδώ ως κινούμενη εικόνα τύπου time-lapse, και η οποία απεικονίζει το πέρασμα του Beta Pictoris b γύρω από το αστέρι του.

Το όργανο SPHERE λοιπόν έβλεπε τον Beta Pictoris b παρατηρώντας τον το άμεσα - όχι απλά υπονοώντας την ύπαρξή του. Οι περισσότεροι γνωστοί εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί χρησιμοποιώντας έμμεσες μεθόδους - παρατηρώντας πώς επηρεάζουν τη θέση ή τη φωτεινότητα ενός αστεριού. Το όργανο SPHERE του ESO ειδικεύεται σε μια μέθοδο που ονομάζεται "άμεση απεικόνιση" (direct imaging - βλ. Λίστα), κυνηγώντας εξωπλανήτες, λαμβάνοντας φωτογραφίες τους. Αυτή η εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια μας παρέχει σαφείς εικόνες από μακρινούς κόσμους όπως ο Beta Pictoris b, ο οποίος βρίσκεται 63 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Ο εξωηλιακός πλανήτης Beta Pictoris b περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του σε απόσταση παρόμοια με εκείνη μεταξύ του Ήλιου και του πλανήτη Κρόνου, περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (περίπου 8,6 ΑΜ), που σημαίνει ότι είναι η πιο κοντινός πλανήτης σε τροχιά ο οποίος που έχει βρεθεί ποτέ άμεσα. Η επιφάνεια αυτού του νεαρού πλανήτη εξακολουθεί να είναι καυτή, έχοντας θερμοκρασία περίπου στους 1.500 ° C. Το φως που εκπέμπει, επέτρεψε στο όργανο SPHERE να τον ανακαλύψει και να εντοπίσει την τροχιά του, παρατηρώντας τον να αναδύεται από το πέρασμα του μπροστά από το μητρικό του αστέρι. Ενώ μια ματιά σε αυτές τις εικόνες μπορεί να υποδηλώνει ότι ο πλανήτης διαβαίνει* το αστέρι, εκλείποντας, αφαιρώντας αν θέλετε λίγο από το φως του, ο Beta Pictoris b δεν βρέθηκε στην πραγματικότητα ακριβώς σε φάση πλανητικής διάβασης από τον αστρικό δίσκο του μητρικού του άστρου. Οι εικόνες αυτές είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, προσδίδοντας μια νέα εποχή σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς και προκλητικούς τομείς της αστρονομίας - την ανακάλυψη και το χαρακτηρισμό εξωπλανητών.


Πίστωση: ESO/Lagrange/SPHERE consortium.

Από τον: CALUM TURNER, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ 


--------------------*--------------------

Στην πάνω εικόνα: Καλλιτέχνη άποψη η οποία δείχνει τον πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από το νεαρό αστέρι Beta Pictoris. Ο εξωπλανήτης αυτός είναι η πρώτος στον οποίο μετρήθηκε η ταχύτητα περιστροφής του. Η οκτάωρη του ημέρα αντιστοιχεί σε ταχύτητα περιστροφής 100 000 χιλιομέτρων ανά ώρα - πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλο πλανήτη στο Ηλιακό μας Σύστημα.



--------------------*--------------------


*Πλανητική διάβαση





--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 



Για την ομάδα : @Aratosastronomy