Μεταξύ της Γης και του Γαλαξιακού πυρήνα, υπάρχει ένα παλαιό, αμυδρό αστέρι που φαίνεται να έχει κάτι γύρω του, κάτι που προκαλεί σύγχυση στους αστρονόμους.
Η ανακάλυψη αυτή συνδέει και άλλα αστρικά αντικείμενα που απασχολούν τους ερευνητές τα τελευταία χρόνια, θέτοντας προτάσεις οι οποίες είναι από πολύ απλές, όπως ή κοσμική σκόνη, έως ευρισκόμενες στο χώρο της φαντασίας όπως είναι η εξωγήινη τεχνολογία. Ότι και αν ευθύνεται για την ανακάλυψη αυτή, βοηθά στο να υπάρχουν περισσότερα από ένα αντικείμενα για μελέτη.
Οι αστρονόμοι παρατήρησαν για πρώτη φορά το παράξενο, περιοδικό "τρεμόπαιγμα" στο φως του αστέρα VVV-WIT-07 κατά τη διάρκεια μιας έρευνας το 2012 για τον εσωτερικό τμήμα του Γαλαξία, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VISTA στη Χιλή. Τώρα, παρουσιάζουν τα ευρήματά τους, χωρίς να είναι σίγουροι για το τι προκαλεί τις αναλαμπές αυτές.
Οι συνηθισμένες παρατηρήσεις του ουρανού υπογραμμίζουν συχνά αντικείμενα στα οποία η φωτεινότητα αυξάνεται και ελαττώνεται με απροσδόκητους τρόπους, οδηγώντας τους αστρονόμους σε νέες ανακαλύψεις.
Μερικοί σαφώς πάλλονται χάρη στη δομή τους, όπως οι εκπληκτικοί μεταβλητοί αστέρες οι οποίοι ονομάζονται BLAP ή Κυανοί Μεγάλου Εύρους Παλμών. Άλλοι "σκοτεινιάζουν" επειδή περνούν μπροστά τους πλανήτες (πλανητική διάβαση), ή "κρύβονται" πίσω από νέφη κοσμικής σκόνης
Και, υπάρχουν και εκείνοι οι αστέρες που σκοτεινιάζουν κάθε τόσο γιατί ...θέλετε να κάνουμε μια εικασία;
Το 2012, το εύρος του VVV-WIT-07 βρέθηκε να εξασθενεί αργά για περίπου 11 ημέρες, και στη συνέχεια, πολύ γρήγορα ξεθώριασε, σχεδόν έσβησε θα λέγαμε, τις επόμενες 48 ημέρες.
Η αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, Tabetha Boyajian, καταλαβαίνει πολύ καλά τον ενθουσιασμό αυτό. Το 2015, ήταν επικεφαλής μιας μελέτης για ένα παρόμοιο αντικείμενο που κωδικοποιήθηκε ως J1407, και το οποίο από τότε αναφέρεται ως "Αστέρι της Tabby".
Σε αντίθεση με το VVV-WIT-07, οποιοδήποτε υλικό περνάει μεταξύ μας και του J1407 περιορίζει μόνο το 20% του φωτός.
Αρκετά χρόνια αργότερα, εξακολουθούμε να προβληματιζόμαστε πάνω στο τι θα μπορούσε να προκαλέσει ενα τέτοιο παράξενο πρότυπο σκίασης.
Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης μπορεί να φανεί χρήσιμη, αλλά η Boyajian απορρίπτει τις ιδέες ότι η εξωγήινη νοημοσύνη μπορεί να κρύβεται πίσω από όλο αυτό.
"Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα διαφορετικά χρώματα φωτός εμποδίζονται σε διαφορετικές εντάσεις", δήλωσε πρόσφατα.
"Συνεπώς, ότι περνάει ανάμεσα σε εμάς και το αστέρι δεν είναι αδιαφανές, όπως θα περίμενε κανείς από έναν πλανήτη ή μια εξωγήινη γιγαντιαία κατασκευή".
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι μια μεγάλη κατασκευή με πολύ σκούρα τζάμια. Ή ίσως είναι καιρός να εγκαταλείψουμε την ιδέα. Συγνώμη.
Το αστέρι της Tabby δεν είναι η μόνη ανωμαλία που διαπιστώθηκε σε πρόσφατες έρευνες. Το 2012, ένας αστροφυσικός από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ ονόματι Eric Mamajek ήταν επικεφαλής μιας μελέτης που κατέγραψε μια παράξενη, έντονη ροή γύρω από ένα αστέρι.
Η "παραξενιά" του φαινομένου αυτού θα μπορούσε να εξηγηθεί ίσως από την παρουσία ενός πλανήτη με δακτυλίους. Αλλά ο πλανήτης αυτός θα έπρεπε να έχει πολύ μεγάλους δακτυλίους, και μάλιστα τόσο μεγάλους που θα έκαναν τον πλανήτη Κρόνο να...ντρέπεται, μιας και θα έπρεπε να είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτεροι από το δικό μας, ένδοξο αέριο γίγαντα με τα παγωμένα φεγγάρια του
Μπορεί οι δακτύλιοι να εξηγήσουν επίσης την ενεργή βύθιση της φωτεινότητας του VVV-WIT-07; Παράλληλα ο Mamajek δεν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη μελέτη, και προς το παρόν δεν βασίζεται πάνω σε αυτή.
"Πρέπει να έχει πλάτος πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα, και να είναι πολύ πυκνό για να είναι σε θέση να μπλοκάρει τόσο πολύ αστρικό φως," είπε η Nola Taylor Redd στο Scientific American.
Λοιπόν; τι γίνεται τώρα; πρόκειται για εξωγήινους ; Οι συστάδες κοσμικής σκόνης θα μπορούσαν να εξηγήσουν επαρκώς το φαινόμενο. Και, σε αντίθεση με την νοήμονα ζωή από άλλους κόσμους, γνωρίζουμε ότι η κοσμική σκόνη υπάρχει. Τα διαστρικά νέφη εμποδίζουν ήδη μια αρκετά καλή ποσότητα φωτός από τον αστέρα, καθιστώντας πιο δύσκολο τον καθορισμό των χαρακτηριστικών του.
Ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τις μεταβαλλόμενες πυκνότητες στις τροχιές των υλικών, η διαμόρφωσή τους θα ήταν μάλλον ασυνήθιστη, αντικαθιστώντας το ένα μυστήριο με ένα άλλο.
Η ερευνητική ομάδα αναμένει την επανάληψη του φαινομένου το επόμενο έτος, οπότε είναι προετοιμασμένη να συλλέξει περισσότερα δεδομένα που απλά θα μπορούσαν να δείχνουν το δρόμο για μια απάντηση.
Μέχρι τότε, μπορείτε να έχετε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να εντοπιστεί κάτι πραγματικά περίεργο. Κάτι που να δημιουργεί ίσως μια υπόθεση για μια σφαίρα Dyson η οποία συλλέγει ενέργεια, ή μια συγκέντρωση μιας εξωγήινης αρμάδας διαστημοπλοίων...
Απλά μην απογοητευτείτε αν αποδειχθεί οτι ο υπεύθυνος του φαινόμενου είναι ένας σπάνιος τύπος σμήνους κομητών, ενα σύννεφο κοσμικής σκόνης ή ενα παράξενου σχήματος σύστημα πραγματικών δυαδικών αστέρων. Κάτι τέτοιο θα εξακολουθούσε να σημαίνει ότι το Σύμπαν μας είναι πολύ πιο περίπλοκο από ότι έχουμε ποτέ αναλογιστεί.
Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στις Μηνιαίες ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society)
Από τον MIKE MCRAE
--------------------*--------------------
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις
ομάδες μας στο Facebook:
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου
(οι λέξεις με τα κόκκινα γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το
πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com
η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια
δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα
αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την
σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη
διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς
δωρεάν.
Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη
στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς
την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με
την πηγή του άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν
υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του
άρθρου.