Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Η υπόθεση του διαστημοπλοίου Oumuamua - Ο Avi Loeb του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ απαντά στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης

Θυμάστε το `αντικείμενο Oumuamua και τις θεωρίες γύρω από αυτόν τον μυστηριώδη επισκέπτη από το διαγαλαξιακό χώρο; 


"Μόνο ένα κλάσμα από τα διαστρικά αντικείμενα μπορεί να είναι τεχνολογικά κατάλοιπα εξωγήινων πολιτισμών. Αλλά, πρέπει να εξετάσουμε οτιδήποτε εισέρχεται στο Ηλιακό μας Σύστημα από τον διαστρικό χώρο για να εξάγουμε συμπεράσματα για την αληθινή φύση του «Oumuamua ή άλλων αντικειμένων του μυστηριώδους αυτού πληθυσμού".

Ο Avi Loeb, πρόεδρος του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο καθηγητής επιστήμης Frank B. Baird, Jr., απάντησαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο χθες 8 Νοεμβρίου στην ερώτησή μας σχετικά με την φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης που ακολούθησε την εργασία του για το Oumuamua, καθώς και πρόσθετα σχόλια που θα δούμε παρακάτω.

Η ερώτησή μας είναι : "Κάνοντας μια συνέχεια στην πρόσφατη ανάρτησή μας στον ιστότοπο dailygalaxy.com. θα θέλαμε να συμπεριλάβουμε ένα απόσπασμα (όσο μεγάλο κι αν είναι) από εσάς όσο αναφορά για το τι σκέφτεστε σχετικά με τις ανθρώπινες συνέπειες του διαλόγου που έχει προκύψει σχετικά με το "διαστημικό σκάφος" Oumuamua. Εν ολίγοις, φαίνεται ότι θα κινηθούμε πέρα ​​από την επιστήμη για την επικύρωση της υπόθεσης του διαστημικού σκάφους. Στο μοχθηρό και, φυλετικό περιβάλλον που ζούμε, φαίνεται ότι το ανθρώπινο είδος θέλει να επικυρώσει την νοήμονα ζωή πέρα ​​από την εύθραυστη μας ωχρή κυανή κουκκίδα. "

Ακολουθεί η απάντηση του Avi Loeb :

Έμεινα αρκετά έκπληκτος για την αντίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην εργασία μας (paper). Δεν είχαμε εκδώσει κάποιο δελτίο τύπου. Η εργασία κατατέθηκε για δημοσίευση πριν από δέκα ημέρες, και δημοσιεύτηκε αμέσως στον ιστότοπο arXiv . Αναθεωρήθηκε και έγινε δεκτή για δημοσίευση μέσα σε χρόνο ρεκόρ λίγων μόνο ημερών. Έλαβα θετικές αντιδράσεις από διακεκριμένους αστρονόμους, όπως ο "Βασιλικός Αστρονόμος" (Astronomer Royal ) στο Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής τον Λόρδο Martin Rees. Χαίρομαι που βλέπω τον ενθουσιασμό για την εργασία μας, αλλά δεν συντάχτηκε για το σκοπό αυτό. Ακολουθήσαμε τη συνήθη πρακτική της επιστημονικής έρευνας.

Προτιμώ να μην αναθέτουμε πιθανότητες στη φύση του Oumuamua. Απλά πρέπει η έρευνα αυτή να είναι πρακτική, και θα πρέπει να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία για αυτό ή άλλα μέλη του πληθυσμού του, της οικογένειας του αν προτιμάτε. Η ερμηνεία των υφιστάμενων και των μελλοντικών δεδομένων είναι το σχέδιό μου για το μέλλον.

Επισυνάπτεται ένα αρχείο PDF με ορισμένες γενικές σημειώσεις, μαζί με μερικά επιπλέον σχόλια παρακάτω. [Δείτε το σχετικό έγγραφο PDF του άρθρου "Οι ερευνητές του Χάρβαρντ προτείνουν ότι το διαστρικό αντικείμενό μπορεί να προέρχεται από εξωγήινο πολιτισμό"]

Είναι συναρπαστικό να ζούμε σε μια εποχή στην οποία έχουμε την επιστημονική τεχνολογία για να αναζητήσουμε στοιχεία για εξωγήινους πολιτισμούς. Τα στοιχεία για το αντικείμενο "Oumuamua" δεν είναι καθοριστικά αλλά ενδιαφέροντα. Θα ενθουσιαστώ πραγματικά όταν έχουμε στα χέρια μας τεκμηριωμένα στοιχεία.

Το αντικείμενο Oumuamua αποκλίνει από μια τροχιά που υπαγορεύεται αποκλειστικά από τη βαρύτητα του Ήλιου. Αυτό θα μπορούσε να ήταν το αποτέλεσμα της εξάτμισης ατμών από την κόμη του αντικειμένου, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για μια τέτοια ουρά γύρω από αυτό. Επιπλέον, οι κομήτες αλλάζουν την περίοδο της περιστροφής τους, και δεν ανιχνεύθηκε καμία τέτοια αλλαγή για το αντικείμενο 'Oumuamua. Η υπερβολική επιτάχυνση του Oumuamua ανιχνεύτηκε σε πολύ μικρούς χρόνους, αποκλείοντας έτσι μία αυθόρμητη ώθηση, μια "κλωτσιά" ας το πούμε, λόγω της διάσπασης του αντικειμένου. Η μόνη άλλη εξήγηση που έρχεται στο μυαλό μας είναι μια επιπλέον δύναμη που ασκείται στο 'Oumuamua από το φως του Ήλιου. Προκειμένου να είναι αποτελεσματική, η δύναμη αυτή πάνω στο αντικείμενο Oumuamua, θα πρέπει να έχει πάχος μικρότερο του ενός χιλιοστού, όπως ένα ιστίο. Αυτό μας οδήγησε να προτείνουμε ότι μπορεί να είναι ένα ελαφρύ ιστίο το οποίο έχει κατασκευαστεί από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό.

"Καλωσορίζω και άλλες προτάσεις, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη εξήγηση για την ιδιόρρυθμη επιτάχυνση του Oumuamua.

Η απάντηση στην εργασία μου με τον μεταδιδακτορικό μου συνάδελφο, Shmuel Bialy, ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη. Την υποβάλαμε για δημοσίευση μόλις πριν από μία εβδομάδα. Έγινε αποδεκτή για δημοσίευση στον ιστότοπο The Astrophysical Journal Letters μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες αργότερα. Η προσοχή δημιουργήθηκε από τα blogs στους ιστότοπους Centauri Dreams και Universe Today. Ακόμα σημειώστε οτι μέχρι τώρα, το Twitter "βουίζει" συνεχώς γι 'αυτό το θέμα.

Ο δικός μας πολιτισμός ασχολείται σήμερα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας ελαφρού ιστίου. Η αρχή του ηλιακού ιστίου έχει παρουσιαστεί ήδη από το ιαπωνικό πρόγραμμα IKAROS, και αναπτύσσεται προς ενα στόχο επίτευξης υψηλών ταχυτήτων με το έργο Starshot του Ιδρύματος Πρωτοποριακών  Βραβεύσεων ( Breakthrough Prize Foundation), στο οποίο προεδρεύω της συμβουλευτικής επιτροπής. Είναι κατανοητό ότι ένας πιο προηγμένος πολιτισμός χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία σε διαρκή βάση, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν διαστημικά κατάλοιπα τύπου «Oumuamua».

Κοιτώντας το μέλλον, θα πρέπει να αναζητήσουμε και άλλα διαστρικά αντικείμενα στον ουρανό. Μια τέτοια έρευνα θα μοιάζει με την αγαπημένη μου δραστηριότητα που έχω με τις κόρες μου όταν πάμε διακοπές σε μια παραλία, εξετάζοντας τα όστρακα που έχει ξεβράσει η θάλασσα στην ξηρά από τον ωκεανό. Δεν είναι όλα τα κοχύλια ίδια, και με παρόμοιο τρόπο μόνο ένα κλάσμα των διαστρικών αντικειμένων μπορεί να είναι τεχνολογικά συντρίμμια εξωγήινων πολιτισμών. Όμως, πρέπει να εξετάσουμε οτιδήποτε εισέρχεται στο Ηλιακό μας Σύστημα από τον διαστρικό χώρο για να συμπεράνουμε την αληθινή φύση του Oumuamua ή άλλων αντικειμένων του μυστηριώδους πληθυσμού στον οποίο ανήκει".

Κάναμε επίσης την ίδια ερώτηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Seth Shostak, ανώτερο Αστρονόμο στο SETI.org.
Εδώ είναι η απάντησή του:

"Είναι αλήθεια ότι η εργασία του Χάρβαρντ, υποδηλώνει ότι το αντικείμενο αυτό μπορεί να είναι κατασκευασμένο, και όχι απλώς το δεκάκις εκατομμυριοστό πέτρωμα από τον Ήλιο, και αυτό προκάλεσε σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό. Όμως, πρέπει να έχουμε και στο νου μας ότι η ιδέα μιας εξωγήινης παρουσίας ήταν και είναι πάντοτε ενδιαφέρουσα ιδέα για το κοινό. Προσωπικά, νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή έμφυτα είμαστε είμαστε περίεργοι για τους δυνητικά αντίπαλους ή - αν βρίσκεστε ανάμεσα στους οπαδούς των εξωγήινων απαγωγών - συντρόφων μας. Σε όλους μας αρέσει η ιδέα των εξωγήινων, και αυτό δεν είναι μόνο επειδή βρίσκονται συχνά να παίζονται από ηθοποιούς στην τηλεόραση και στις ταινίες (πράγματι, παίρνουν αυτούς τους ρόλους επειδή ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ για εξωγήινα θέματα, όχι το αντίστροφο).

Αυτό ισχύει αφότου έχω προσέξει οτι: Οποιαδήποτε αξίωση για εξωγήινη δραστηριότητα έχει προκαλέσει ενδιαφέρον. Πολλά από αυτά δεν είναι επιστημονικά - το φαινόμενο των UFO, για παράδειγμα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δηλώσεις μαρτύρων ή διφορούμενες φωτογραφικές αποδείξεις, αλλά ποτέ δεν αποτυγχάνει να δημιουργεί ενδιαφέρουσα είδηση. Το ένα τρίτο του κοινού φαίνεται να πιστεύει ότι πραγματικά μας επισκέπτονται εξωγήινοι...τουρίστες. Αυτό ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες και νομίζω ότι η ιστορία του Oumuamua είναι κατά κάποιον τρόπο παρόμοια. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο Homo sapiens είναι ενδιαφέρον και αρκετά σημαντικό είδος για να προσελκύσει επισκέψεις από κάποιο άλλο κόσμο. Προφανώς, αυτό είναι εγωκεντρικό (αναρωτιέμαι αν οι δεινόσαυροι ήταν σε θέση να κάνουν...αναφορές εξωγήινων σκαφών τα οποία ήλθαν στη Γη για να τους απαγάγουν!) Αλλά όσο ο ανθρωποκεντρισμός είναι σίγουρα ήπια διασκεδαστικός, είναι και εξίσου απόλυτα κατανοητός. Ως αυτοαποκαλόυμενος «κορωνίδα της δημιουργίας», ο άνθρωπος φυσικά θα ήθελε να θεωρεί ότι το υπόλοιπο Σύμπαν είναι πρόθυμο να μάθει περισσότερα για αυτόν - ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε ακόμα, κατά κάποιο τρόπο, στο κέντρο του Σύμπαντος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Αρίσταρχου του Σάμιου ή του Νικόλαου Κοπέρνικου για το αντίθετο. Είναι προφανώς πολύ λιγότερο ενδιαφέρον να υποδείξουμε ότι το αντικείμενο Oumuamua δεν θα μπορούσε να είναι μόνο ένα αδιάφορο, και τυχαίο κομμάτι πάγου".

Ο Avi Loeb στα αριστερά της εικόνας στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ







--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:





Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy