Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble αποκαλύπτει τη σκιά μιας "κοσμικής νυχτερίδας" στην "ουρά ενός ερπετού"

Το νεφέλωμα του Όφεως, το οποίο βρίσκεται στην ουρά του αστερισμού του Όφεως (Serpens Cauda) περίπου 1300 έτη φωτός μακριά μας, είναι ένα νεφέλωμα ανάκλασης το οποίο οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της λάμψης του στο φως που εκπέμπεται από αστέρια όπως το HBC 672 - ένα νεαρό αστέρι που βρίσκεται στις σκονισμένες πτυχές του . Σε αυτή την εικόνα το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA αποκάλυψε δύο τεράστιες σκιές που μοιάζουν με κώνους και οι οποίες προέρχονται από τον αστέρα HBC 672.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ESA έχει καταγράψει μέρος του εκπληκτικού Νεφελώματος του Όφεως, το οποίο φωτίζεται από το αστέρι HBC 672. Αυτό το νεαρό αστέρι ρίχνει μια εντυπωσιακή σκιά - με το παρατσούκλι Σκιά της Νυχτερίδας - πάνω στο νεφέλωμα που βρίσκεται πίσω του, φανερώνοντας αποκαλυπτικές ενδείξεις του συνήθως αόρατου πρωτοπλανητικού του δίσκου.

Οι κολοσσιαίες αυτές σκιές στο Νεφέλωμα του 'Όφεως δημιουργούνται από τον πρωτοπλανητικό δίσκο που περιβάλλει τον αστέρα HBC 672. Με το να προσκολλάται σφιχτά στο αστέρι, ο δίσκος αυτός δημιουργεί μια επιβλητική σκιά, πολύ μεγαλύτερη από τον δίσκο - περίπου 200 φορές τη διάμετρο του Ηλιακού μας συστήματος. Η σκιά του δίσκου είναι παρόμοια με εκείνη που παράγεται από τη σκιά μιας κυλινδρικής λάμπας. Το φως διαφεύγει από την κορυφή και το κάτω μέρος της σκιάς, αλλά κατά μήκος της περιφέρειάς του, σχηματίζονται σκοτεινές κωνικές σκιές.

Ο ίδιος ο δίσκος, ο οποίος περικυκλώνει το αστέρι του, είναι τόσο μικρός και μακριά από τη Γη, που ούτε καν το ΔΤ Hubble μπορεί να τον εντοπίσει. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά της σκιάς - η οποία έχει το προσωνύμιο Σκιά της Νυχτερίδας ή Shadow Bat - αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το σχήμα και τη φύση του δίσκου. Η παρουσία σκιάς υποδηλώνει ότι ο δίσκος είναι ορατός από το ΔΤ Hubble κοντά στις άκρες του.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της σκιάς είναι εντελώς αδιαφανές, οι επιστήμονες μπορούν παρόλα αυτά να αναζητήσουν διαφορές χρώματος κατά μήκος των άκρων τους, όπου φθάνει κάποιο φως. Χρησιμοποιώντας το σχήμα και το χρώμα της σκιάς, μπορούν να καθορίσουν το μέγεθος και τη σύνθεση στους κόκκους της σκόνης οι οποίοι βρίσκονται στο δίσκο.

Ολόκληρο το νεφέλωμα του Όφεως, του οποίου η εικόνα αυτή παρουσιάζει μόνο ένα μικρό μέρος, θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερες από αυτές τις προβολές σκιών. Το νεφέλωμα περιβάλλει εκατοντάδες νεαρούς αστέρες, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν επίσης να βρίσκονται στη διαδικασία σχηματισμού πλανητών σε ένα πρωτοπλανητικό δίσκο.

Αν και οι σκιώδεις δίσκοι είναι συχνοί γύρω από νεαρά αστέρια, ο συνδυασμός μιας γωνίας θέασης από τις άκρες και του γύρω νεφελώματος είναι σπάνιος. Ωστόσο, σε μια απίθανη σύμπτωση, ένα παρόμοιο φαινόμενο θέασης δια μέσου σκιάς φαίνεται να προέρχεται από ένα άλλο νεαρό αστέρι, στο πάνω αριστερό μέρος της εικόνας.

Αυτές οι πολύτιμες εσωτερικές θεάσεις σε πρωτοπλανητικούς δίσκους γύρω από νεαρά αστέρια επιτρέπουν στους αστρονόμους να μελετήσουν το δικό μας Συμπαντικό παρελθόν. Το πλανητικό σύστημα που ζούμε κάποτε αναδύθηκε από έναν παρόμοιο πρωτοπλανητικό δίσκο όταν ο Ήλιος μας είχε ηλικία μόλις λίγα εκατομμύρια χρόνια. Μελετώντας αυτούς τους μακρινούς δίσκους μπορούμε να αποκαλύψουμε το σχηματισμό και την εξέλιξη του δικού μας Συμπαντικού σπιτιού.

Μεταβείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ο οποίος είναι και η πηγή του άρθρου, απολαύστε  και κατεβάστε υπέροχες εικόνες από αυτό το πανέμορφο νεφέλωμα 


Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Mathias Jäger
ESA/Hubble, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Cell: +49 176 62397500
Email: mjaeger@partner.eso.org
--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy