Αστρονόμοι παρατήρησαν πρόσφατα ένα άστρο να μετατρέπεται κατευθείαν σε μια μελανή οπή
Οι επιστήμονες όμως παρατήρησαν πρόσφατα ένα αστέρι, το οποίο παρέκαμψε τη φάση του υπερκαινοφανούς, δεν εξερράγη δηλαδή, και έγινε κατευθείαν μια μελανή οπή. Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο μας διδάσκει περισσότερα για τα αστέρια, αλλά θα μπορούσε επίσης να αποκαλύψει τα μυστήρια τα οποία κρύβονται πίσω από ορισμένες από τις πιο μαζικές μελανές οπές του Σύμπαντος.
Το Μεγάλο Διόφθαλμο Τηλεσκόπιο στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Εικόνα: en.wikipedia.org |
Το 2009, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ένα αστέρι, το N6946-BH1, άρχισε να εξασθενεί. Το 2015, εξαφανίστηκε - δεν υπήρξε κάποια μεγάλη λάμψη, ούτε κάποια επική έκρηξη υπερκαινοφανούς. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αστέρας αυτός είχε γίνει μια μελανή οπή, κάτι που οι επιστήμονες συνήθως πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί μόνο μετά από μια έκρηξη υπερκαινοφανούς. Οι επιστήμονες ορθά ονόμασαν αυτήν την ασυνήθιστη τροχιά "μαζική αποτυχία", και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά των ερευνών τους στις Μηνιαίες Ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Ο αστέρας N6946-BH1 πριν και μετά την εξαφάνισή του, και την μετέπειτα ενδόρρηξή* του, η οποία οδήγησε τελικά στο σχηματισμό μιας μελανής οπής. Εικόνα: NASA, ESA, and C. Kochanek (OSU)
"Η τυπική άποψη είναι ότι ένα αστέρι μπορεί να σχηματίσει μια μελανή οπή μόνο μετά από έκρηξη υπερκαινοφανούς", δήλωσε ο καθηγητής αστρονομίας της πολιτείας του Οχάιο και ερευνητής Christopher Kochanek σε σχετικό δελτίο τύπου. "Εάν ένα αστέρι δεν επαρκεί ώστε να δημιουργήσει έκρηξη υπερκαινοφανούς, αλλά να μπορεί να δημιουργήσει μια μελανή οπή, θα μπορούσε το φαινόμενο αυτό να δώσει εξηγήσεις στο γιατί δεν βλέπουμε υπερκαινοφανείς από πολλά ογκώδη αστέρια".
Το "καταδικασμένο" αστέρι, με το όνομα N6946-BH1 που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, είχε 25 φορές περισσότερη μάζα από τον Ήλιο μας. Το φως του ξεκίνησε να εξασθενεί το 2009. Όμως, μέχρι το 2015, φαινόταν να έχει τελειώσει την αστρική του ζωή. Με μια προσεκτική διαδικασία εξάλειψης, βασισμένη σε παρατηρήσεις, οι ερευνητές κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι το αστέρι πρέπει να έχει γίνει μελανή οπή. Αυτή τελικά μπορεί να είναι η μοίρα για εξαιρετικά τεράστια αστέρια μέσα στο Σύμπαν.
Εικόνα: NASA, ESA, and P. Jeffries (STScI)
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πόσο συχνά τα αστέρια περνούν από τη φάση της "τεράστιας αποτυχίας", ή του αποτυχημένου Υπερκαινοφανή, αλλά ο ερευνητής Scott Adams προβλέπει ότι κάτι τέτοιο εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 10 έως 30 τοις εκατό στους τεράστιους αστέρες.
Τα ευρήματα των ερευνών θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε την προέλευση των ογκοδέστατων μελανών οπών, καθώς θα μπορούν να σχηματιστούν ευκολότερα αν δεν ήταν απαραίτητος ένας υπερκαινοφανής ! Αυτό συμβαίνει επειδή η έκρηξη υπερκαινοφανούς, ξέρετε, η Σούπερνόβα, καταλήγει να εκτοξεύσει στο διάστημα τα εξωτερικά στρώματα του αστεριού, αφήνοντας πίσω λιγότερη μάζα για να δημιουργηθεί μια μελανή οπή. Εάν δεν εμπλέκεται υπερκαινοφανής, θα διατεθεί περισσότερη μάζα του αστέρα για να μετατραπεί η όλη κατάσταση σε μια μαζική μελανή οπή.
--------------------*--------------------
* Απότομη κατάρρευση προς τα έσω
--------------------*--------------------
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις
ομάδες μας στο Facebook:
Πηγή
https://www.thescinewsreporter.com/2018/11/astronomers-just-watched-star-turn.html?fbclid=IwAR1h6miHkGxaZ34yYURgCJWNjuLVsaixB9z4cbbSq2TAGMHzxcGt7sKJ7Oo
https://www.thescinewsreporter.com/2018/11/astronomers-just-watched-star-turn.html?fbclid=IwAR1h6miHkGxaZ34yYURgCJWNjuLVsaixB9z4cbbSq2TAGMHzxcGt7sKJ7Oo
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου
(οι λέξεις με τα κόκκινα γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το
πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com
η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια
δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα
αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την
σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη
διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς
δωρεάν.
Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη
στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς
την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με
την πηγή του άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν
υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του
άρθρου.
Για την ομάδα : @Aratosastronomy