Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Η Ερασιτεχνική Αστρονομία εν δράσει...

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Don Machholz ανακάλυψε τον 12ο του κομήτη!

Ο κυνηγός κομητών από την Αριζόνα των ΗΠΑ Don Machholz το έκανε και πάλι το θαύμα του! Ανακάλυψε τον δωδέκατο κομήτη του μόλις πριν δυο ημέρες. Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας, αρπάξτε το τηλεσκόπιο σας και δείτε τον.

Ο νέος κομήτης του Don Machholz μοιάζει με μία κλασική fuzzball, μια χνουδωτή μπαλίτσα δηλαδή σε αυτή την εικόνα που ελήφθη στις 9 Νοεμβρίου του 2018. Κατευθύνεται βορειοανατολικά στον πρωινό ουρανό ουρανό προς τον αστερισμό της Παρθένου.
Εικόνα: Jean-Francois Soulier

Με όλες αυτές τις αυτοματοποιημένες αναζητήσεις οι οποίες ερευνούν δραστήρια οτιδήποτε κινείται στον ουρανό, είναι θαύμα που ένας ερασιτέχνης μπορεί να ανακαλύψει έναν κομήτη. Ωστόσο, ακριβώς αυτό συνέβη στις 7 Νοεμβρίου 5:53 ώρα Ελλάδας (7:53 UT), όταν ο Don Machholz στην  Αριζόνα των ΗΠΑ, ο πιο επιτυχημένος εν ζωή παρατηρησιακός κυνηγός κομητών, συνέλαβε οπτικά ένα νέο κομήτη στον αστερισμό της  Παρθένου κοντά στο χάραμα. Αρκετοί Ιάπωνες παρατηρητές παρατηρούσαν επίσης το αντικείμενο αυτό περίπου τον ίδιο χρόνο, και ενδεχομένως θα έχουν τα ονόματά τους προστεθεί στο επίσημο όνομα του κομήτη.

Ας το ακούσουμε από τον άνθρωπο που το ανακάλυψε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter:
"746 ώρες αναζήτησης από την τελευταία ανακάλυψη του κομήτη μου το 2010 και στις 7 Νοεμβρίου 5:53 ώρα Ελλάδας (7:53 UT), ανακάλυψα οπτικά τον 12ο κομήτη μου, και σήμερα 9 Νοεμβρίου επιβεβαιώθηκε!"

Συγχαρητήρια, Ντον - νίκησες τις μηχανές!

Ο νέος κομήτης με την ονομασία Comet Machholz εμφανίζεται ως μια μικρή, συμπυκνωμένη λάμψη στον πρωινό ουρανό σε αυτή τη φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγο μετά την ανακάλυψη του στις 8 Νοεμβρίου στις 6.5 ώρα Ελλάδας (8.5 UT.) 
Εικόνα: Toru Yusa

Προς το παρόν, στο κομήτη έχει δοθεί η προσωρινή ονομασία TCP J12192806-0211143 και DM001. Σύμφωνα με τις πρώτες παρατηρήσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες στον κατάλογο κομητών comets-ml mailing lis, το νέο αυτό αντικείμενο έχει φαινόμενο μέγεθος +10,2 με μια μέτρια συμπυκνωμένη κόμη φαινόμενου μήκους 4' λεπτών τόξου της μοίρας (arcminute) και μια μικρή ουρά η οποία εκτείνεται δυτικά σε γωνία θέσης 264 °. Ευτυχώς για εμάς, ο νέος μας "επισκέπτης" βρίσκεται σε ύψος περίπου 20 ° πάνω από τον φαινόμενο ορίζοντα ακριβώς πριν από την έναρξη του πρωινού λυκόφωτος στον αστερισμό της Παρθένου, πολύ κοντά στο αστέρα Πορρίμα ο οποίος είναι ορατός με γυμνό μάτι (και πανέμορφος διπλός!) δηλαδή τον Γάμμα (γ) στον αστερισμό της Παρθένου.

Αναζητήστε τον κομήτη στον κέντρο του αστερισμού της Παρθένου, όταν θα είναι υψηλότερα στον ανατολικό-νοτιοανατολικό νυχτερινό σας ουρανό λίγο πριν την αυγή. Αρχικά εντοπίστε τον αστέρα Πορρίμα  (ο (γ) του αστερισμού της Παρθένου), και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τον πιο λεπτομερή πίνακα (παρακάτω) για να σας καθοδηγήσει στον κομήτη.
Εικόνα: Stellarium

Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον κομήτη γιατί  εξακολουθεί να καθορίζεται μια πιο ακριβής τροχιά του Χρησιμοποίησα τις τρέχουσες αστρονομικές εφημερίδες για να σχεδιάσω τη θέση τους για δύο πρωινά, έτσι ώστε πολλοί άνθρωποι να μπορούν να τον παρατηρήσουν με τα τηλεσκόπια τους. Με τον κομήτη να έχει φαινόμενο μέγεθος +10, και κάτω από αρκετά σκοτεινούς ουρανούς, ένα 8-ιντσών τηλεσκόπιο δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Θα έχουμε στη διάθεσή μας μια τροχιά τις επόμενες ημέρες, την οποία θα δημοσιεύσω με ένα γράφημα για πιο εκτεταμένη παρατήρηση.

Ο χάρτης αυτός δείχνει αστέρια φαινόμενου μεγέθους 10,5, και τις θέσεις τους για τις ημερομηνίες που εμφανίζονται στις 12 η ώρα UT ή 10 π.μ ώρα Ελλάδας. Οι θέσεις για τις 9 και 10 Νοεμβρίου προέρχονται από διαθέσιμη αστρονομική εφημερίδα, και η θέση του κομήτη για σήμερα 11 Νοεμβρίου είναι μια συμπερασματική θέση. Ο Βορράς είναι επάνω.
Πηγή: Stellarium

Εν τω μεταξύ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα τροχιακά στοιχεία, που παρέχονται από τον Reinder Bouma, στις εφαρμογές και τα προγράμματα χαρτογράφησης σας για τον ουρανό, για να δημιουργήσετε τα δικά σας γραφήματα:

T = 2018-12-03.57797,  q=0.3850987,  e=1.0,  peri=89.16004,  node=128.86148,  i=143.72993

Δεν είναι σαφές πότε ο κομήτης θα βρίσκεται στο περιήλιο της τροχιά του - έχω δει εκτιμήσεις από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Θα μάθουμε σύντομα εάν πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο αντικείμενο ή για την επιστροφή ενός μακρόχρονου περιοδικού κομήτη. Πιθανότατα το πρώτο.


Ο πρωταθλητής κομητών Don Machholz βρίσκεται μπροστά από το τηλεσκόπιο του των 18 ιντσών, το "Δεκαοκτάιντσο" που λένε και στη διαλεκτό τους οι ερασιτέχνες αστρονόμοι .
Φωτογραφία: AnneLouis Machholz

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μεταβείτε στον ιστότοπο Astronomical Telegrams Transient Object Follow up Reports  και στη σελίδα Minor Planet Center's Possible Confirmation, όπου μπορείτε να επιλέξετε το "DM001" και να κάνετε κλικ στις αστρονομικές εφημερίδες για να λάβετε ενημερωμένες θέσεις.

Είναι τόσο συναρπαστικό να έχουμε μια νέα ανακάλυψη κομήτη, ειδικά μια ορατή από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο. Είμαι τόσο ενθουσιασμένος όσο και εσείς να ρυθμίσω και να εκπαιδευτώ από το τηλεσκόπιο μου για αυτόν τον νέο επισκέπτη. Καλές παρατηρήσεις με Καθαρούς ουρανούς!

** Ενημέρωση: Έψαξα για τον κομήτη σήμερα το πρωί (9 Νοεμβρίου 08:48 ώρα Ελλάδας - 10:48 UT) και έμεινα έκπληκτος πόσο εύκολα τον παρατήρησα με ena 10-ιντσών f / 4.5 Dob, (Ντομπσόνιαν τηλεσκόπιο). Με "αστροάλματα" (star-hopped) πήγα στη θέση του κομήτη με μεγέθυνσή 56χ και "μπίνγκο", ήταν εκεί! Υπολόγισα το μέγεθος του και το βρήκα να είναι +9,5 με μία καλή συμπυκνωμένη κόμη (DC = 5) πλάτους 3,5 ' λεπτών τόξου της μοίρας, καθώς και μια μικρή παρουσία δυτικής ουράς. Το φίλτρο Swan Band βελτίωσε μέτρια την ορατότητα του κομήτη. Χρησιμοποιώντας υψηλότερη μεγέθυνση, διέκρινα έναν αχνό, αστρικό πυρήνα μεγέθους ~ +13ου μεγέθους. Περισσότερες παρατηρήσεις του κομήτη αποκαλύπτουν ότι η ημερομηνία του περιήλιου της τροχιάς του είναι πιθανόν να λάβει χώρα στις 3 Δεκεμβρίου, όταν θα προσεγγίσει τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Από τον Bob King

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy