Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ο πιο λαμπρός κομήτης του 2018 θα φωτίσει τους ουρανούς μας τον Δεκέμβριο...

...λίγες μόνο μέρες μετά τη κορύφωση των "Διδυμίδων", της ετήσιας βροχής μετεώρων στις 13 Δεκεμβρίου, οι αστροπαρατηρητές και οι λάτρεις του ουρανού θα απολαύσουν μια ιδιαίτερη εμφάνιση από τον Κομήτη 46P / Wirtanen - ο οποίος χαρακτηρίστηκε για το 2018 ως ο πιο λαμπερός κομήτης που θα λάμψει στους ουρανούς μας, σύμφωνα με το ιστότοπο Comet Watch. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν από 70 χρόνια από το αστεροσκοπείο Λικ (Lick Observatory) στην Καλιφόρνια. Ο κομήτης 46P / Wirtanen περνάει από τον πλανήτη μας κάθε 5,4 χρόνια. Αλλά φέτος η...καθιερωμένη του επίσκεψη προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα αξέχαστη. Και να γιατί.


Καλλιτεχνική αναπαράσταση κομήτη. Εικόνα Pinterest

O παγωμένος αυτός διαστημικός βράχος θα κάνει μια πολύ στενή προσέγγιση στον πλανήτη μας για το 2018, φθάνοντας σε απόσταση 7,5 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη - ή περίπου 30 φορές η μέση απόσταση μεταξύ της Γης και Σελήνης, σημειώνει ο ιστότοπος EarthSky. Κρίνοντας σύμφωνα με τα πρότυπα του κομήτη, αυτό θα είναι ενα ιδιαίτερα κοντινό πέρασμα. Συγκριτικά, ο Κομήτης 21P / Giacobini-Zinner, ο οποίος έκανε μια εντυπωσιακό πέρασμα στους ουρανούς μας στις 10 Σεπτεμβρίου, περνώντας σε απόσταση 36,4 εκατομμυρίων μιλίων (58,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη  Γη, δηλαδή πέντε φορές μεγαλύτερη από την απόσταση που θα πλησιάσει ο κομήτης 46P / Wirtanen, περίπου στα 11.532 090 χιλιόμετρα.


Εν τω μεταξύ, ο πράσινος κομήτης PanSTARRS C/2017 S3  με το παρατσούκλι  " Ο Απίθανος Χάλκ" (Incredible Hulk από την ομώνυμη ταινία), ο οποίος εμφανίστηκε στον νυχτερινό ουρανό μας μετά τις Περσείδες στις 7 Αυγούστου, όπως ανέφερε ο ιστότοπος Inquisitr, έφτασε μόλις στα 70 εκατομμύρια μίλια (113,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον πλανήτη μας - 10 φορές πιο μακριά από τον κομήτη 46P/ Wirtanen ο οποίος θα περάσει τον φετινό Δεκέμβριο.

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πιο κοντινή προσέγγιση του κομήτη αυτού εδώ και πολύ καιρό. Η τελευταία φορά που ο κομήτης 46P/ Wirtanen πέρασε κοντά από τη Γη ήταν το 2013, αλλά αυτή του η διέλευση τον έφερε μόνο 564 εκατομμύρια μίλια από τον πλανήτη μας. Η κοντινή αυτή, φετινή του προσέγγιση θα λάβει χώρα στις 16 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά από το περιήλιο του κομήτη,δηλαδή το πιο κοντινό σημείο της τροχιάς του στον Ήλιο. Το παρακάτω βίντεο, που υπάρχει στο YouTube από τον ιστότοπο Comet Watch, περιγράφει λεπτομερώς την τροχιά του κομήτη 46P/ Wirtanen καθώς εισέρχεται στο Ηλιακό μας σύστημα.



Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα για τον κομήτη 46P/ Wirtanen είναι ότι οι αστρονόμοι τον αποκαλούν "υπερκινητικό κομήτη". Αν και είναι σχετικά μικρός, με διάμετρο μόλις 1,2 χιλιόμετρα, ο κομήτης αυτός θα είναι απροσδόκητα λαμπερός όταν θα διασχίσει τον νυχτερινό μας ουρανό τον Δεκέμβριο. 


Αυτό συμβαίνει επειδή  "ο κομήτης 46P / Wirtanen ανήκει σε μια μικρή οικογένεια κομητών που διαθέτουν υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας από το αναμενόμενο για το μέγεθος του πυρήνα τους", εξηγεί ο ιστότοπος Comet Watch. Αυτοί οι κομήτες "εκπέμπουν περισσότερους υδρατμούς από ότι πρέπει ", γεγονός που τους καθιστά πολύ πιο λαμπερούς από τους άλλους κομήτες του ίδιου μεγέθους. Φέτος, ο κομήτης 46P αναμένεται να φτάσει σε ένα φαινόμενο μέγεθος 3 - το υψηλότερο σε όλη του την μέχρι τώρα ιστορία.


"Αυτή είναι η καλύτερη πρόβλεψη τόσο για τις γνωστές, όσο και για τις μελλοντικές διελεύσεις του κομήτη αυτού. Επίσης το 2018  έγιναν και η καλύτερες προβλέψεις για όλες τις διελεύσεις κομητών ", δηλώνει ο ιστότοπος  Comet Watch.


Κάθε χρόνο, ο κομήτης 46P εντοπίζεται συνήθως μόνο με τη βοήθεια τηλεσκοπίων ή με κιάλια. Φέτος, ωστόσο, φέτος οι αστροπαρατηρητές και οι απλοί λάτρεις του ουρανού θα πρέπει να μπορούν να δουν τον κομήτη με γυμνό μάτι.

Χάρη στη φωτεινότητα και την εγγύτητά του στον πλανήτη μας, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο κομήτης 46P να είναι ορατός με γυμνό μάτι την ημέρα της πλησιέστερης προσέγγισής του στη Γη. Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος του δημοσιογραφικού ιστότοπου FiOS 1 News, ο κομήτης 46P θα γίνει "τόσο λαμπερός όσο ο αμυδρότερος αστέρας (περίπου σαν τον ο Αλκόρ) του αστερισμού της Μεγάλης άρκτου στο γνωστό της τμήμα την λεγόμενη "κουτάλα" ή Big Dipper.



"Έτσι, εάν ξέρετε πού να κοιτάξετε στον ουρανό, τότε ο κομήτης 46P, πάντα από την προοπτική μας εδώ στη Γη, θα βρίσκεται στο χειμερινό αστερισμό του Ταύρου, κοντά στα ανοικτά αστρικά σμήνη, τις αστροπαρέες αν θέλετε, των Πλειάδων και των Υάδων", δηλώνει ο Rao.



Εκτός από την πολύ κοντινή διέλευση του κομήτη 46P, ο οποίος θα φαίνεται όπως αναφέραμε και πριν, με γυμνό μάτι λόγω της μεγάλης του φωτεινότητας, ο Δεκέμβριος αναμένεται να έχει εξαιρετικές συνθήκες θέασης του ουράνιου αυτού επισκέπτη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ, ο κομήτης 46P θα είναι ορατός στους παρατηρητές του ουρανού τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο, και θα λάμπει στον ουρανό για σχεδόν όλη τη νύχτα.


Ο κομήτης θα παραμείνει ορατός για πολλές ώρες πολύ μετά από την 16η Δεκεμβρίου, αν και η λάμψη του είναι βέβαιο ότι θα εξασθενίσει όσο απομακρύνεται από τη Γη. Στις 3 Φεβρουαρίου του 2019, η φωτεινότητα του θα μειωθεί σε μέγεθος 8, σύμφωνα με σχετικό βίντεο από τον ιστότοπο Comet Watch.

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

http://www.thescinewsreporter.com/2018/09/brightest-comet-of-2018-to-light-up-sky_27.html

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy




Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Αναζήτηση στο Σύμπαν

Η NASA αναζητά τρόπους για να ανακαλύψει νοήμονα ζωή, αρκετά προηγμένη έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργήσει τεχνολογία.


Κοιτώντας προσεκτικά τη φωτογραφία αυτή μιας τεράστιας φυσαλίδας που μοιάζει με παιδικό μπαλόνι και η οποία έχει ληφθεί από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χάμπλ. Το κοσμικό αυτό μπαλόνι "φουσκώνει" στον περιβάλλοντα διαστημικό του σπίτι από ένα πολύ θερμό και τεράστιο αστέρι. Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν αυτό το εμβληματικό τηλεσκόπιο (Το ΔΤ Χάμπλ λέγεται και Iconic Telescope σε ελεύθερη απόδοση και απεικονιστικο τηλεσκόπιο) για να αποκαλύψουν τα πολύχρωμα χαρακτηριστικά, του γνωστού νεφελώματος "Φυσαλίδα ή  NGC 7635. 
Εικόνα: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), F. Summers, G. Bacon, Z. Levay, and L. Frattare (Viz 3D Team, STScI) 

Από την αρχή του πολιτισμού, η ανθρωπότητα έχει αναρωτηθεί εάν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν. Καθώς η NASA έχει εξερευνήσει το Ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό, έχει αναπτύξει όλο και πιο εξελιγμένες συσκευές για να δοθεί απάντηση σε αυτό το θεμελιώδες ερώτημα. Μέσα στο Ηλιακό μας σύστημα, οι αποστολές της NASA αναζητούν σημάδια τόσο αρχαίας όσο και σύγχρονης ζωής, ειδικά στον πλανήτη Άρη και σύντομα, στο φεγγάρι του πλανήτη Δία την Ευρώπη. Πέρα από το Ηλιακό μας σύστημα, αποστολές, όπως τα προγράμματα Kepler και TESS, αποκάλυψαν χιλιάδες πλανήτες σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια.


Η "έκρηξη" των γνώσεων μας πάνω στους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από άλλα αστέρια, και που ονομάζονται εξωηλιακοί πλανήτες ή εξωπλανήτες, καθώς και τα αποτελέσματα δεκαετιών έρευνας για τις λεγόμενες "υπογραφές της ζωής" - που οι επιστήμονες αποκαλούν βιουπογραφές (biosignatures) - ενθάρρυναν την NASA να αντιμετωπίσει με επιστημονικό τρόπο το ζήτημα :αν η ανθρωπότητα είναι μόνη της στο αχανές Σύμπαν. Πέρα από την αναζήτηση αποδείξεων για μικροβιακή ζωή, η NASA διερευνά τώρα τρόπους για να αναζητήσει ζωή αρκετά προηγμένη έτσι ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσει τεχνολογία.


Οι τεχνικές υπογραφές ή τεχνουπογραφές (Technosignatures) είναι σημάδια ή σήματα, τα οποία, αν παρατηρηθούν, θα μας επιτρέψουν να συμπεράνουμε την ύπαρξη τεχνολογικής ζωής σε άλλα μέρη του Σύμπαντος. Η πιο γνωστή τεχνική υπογραφή είναι τα ραδιοφωνικά σήματα ή ραδιοσήματα, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα τα οποία δεν έχουν εξερευνηθεί πλήρως.

Τον Απρίλιο του 2018, προέκυψε νέο ενδιαφέρον στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την ΝΑSA, ώστε να αρχίσει την επιστημονική έρευνα για τεχνουπογραφές ως μέρος της αναζήτησης της ΝΑSA για ζωή. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η υπηρεσία (ΝΑSA) φιλοξενεί το εργαστήριο NASA Technosignatures στο Χιούστον από τις 26-28 Σεπτεμβρίου 2018 με σκοπό την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης του τομέα αυτού, καθώς και των πλέον ελπιδοφόρων τρόπων έρευνας στον τομέα των τεχνολογιών, όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις για να προωθηθεί η επιστήμη. Ένας από τους κύριους στόχους είναι να προσδιοριστεί πώς η NASA θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα αυτή την προσπάθεια μέσω εταιρικών σχέσεων με ιδιωτικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Για να δείτε το σεμινάριο online, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: http://www.ustream.tv/channel/asteroid-initiative-idea-synthesis-3

Σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ ώρας Ελλάδας (1 μ.μ. EDT), αρκετοί από τους ομιλητές του εργαστηρίου θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σε μία ανοικτή συζήτηση ερωτήσεων (Reddit AMA).


Τι είναι οι τεχνουπογραφές;

Ο όρος αυτός έχει μια ευρύτερη έννοια από την ιστορικά χρησιμοποιούμενη ορολογία "αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης" ή SETI (search for extraterrestrial intelligence), η οποία γενικά περιορίστηκε σε σήματα επικοινωνίας. Τεχνουπογραφές όπως ραδιοεκπομπές ή εκπομπές λέιζερ, σημάδια τεράστιων δομών ή ατμόσφαιρας γεμάτη από ρύπους θα μπορούσαν να υπονοήσουν τη ύπαρξη νοημοσύνης.


Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ιδιωτικοί και φιλανθρωπικοί τομείς πραγματοποίησαν αυτή την έρευνα. Έχουν χρησιμοποιήσει μεθόδους όπως αναζήτηση δομών σε ραδιοσυχνότητες χαμηλής ζώνης χρησιμοποιώντας ραδιοτηλεσκόπια. Πράγματι, οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της ανθρωπότητας έχουν μεταφερθεί στο διάστημα για αρκετά χρόνια. Το πρόγραμμα SETI της NASA έληξε το 1993, αφού το Κογκρέσο, λειτουργώντας με έλλειμμα του προϋπολογισμού του, καθώς και με μειωμένη πολιτική στήριξη, ακύρωσε τη χρηματοδότηση μιας έρευνας μικροκυμάτων υψηλής ανάλυσης του ουρανού. Από τότε, οι προσπάθειες της NASA έχουν στραφεί προς την προώθηση της θεμελιώδους κατανόησης της ίδιας της ζωής, της προέλευσής της, καθώς και της κατοικισιμότητας άλλων ουρανίων σωμάτων στο ηλιακό μας σύστημα και στον Γαλαξία μας.





Ιστορία της αναζήτησης τεχνολογικής ζωής

Οι προσπάθειες ανίχνευσης τεχνολογικά προηγμένης ζωής προηγήθηκαν της εποχής του διαστήματος, καθώς οι πρωτοπόροι ραδιοφωνικών εκπομπών στις αρχές του 20ου αιώνα προέβλεψαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα διαπλανητικής επικοινωνίας. Η θεωρητική εργασία που προέβλεψε τη δυνατότητα μεταφοράς σημάτων πάνω σε ραδιοφωνικές και μικροκυματικές ζώνες σε τεράστιες αποστάσεις στον Γαλαξία με μικρή παρεμβολή (ραδιοφωνικά παράσιτα), οδήγησε στα πρώτα πειράματα "ακρόασης" στη δεκαετία του 1960.

Χάρη στην ανακάλυψη χιλιάδων πλανητών από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASA πέρα από το Ηλιακό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με βασικές ομοιότητες με τη Γη, είναι πλέον δυνατόν αυτή τη στιγμή όχι μόνο να βιώσουμε πνευματικά την επιστημονική φαντασία στο θέμα της ανακάλυψης ζωής σε άλλους κόσμους, αλλά και οτι μια μέρα με επιστημονικό τρόπο θα αποδειχτεί ότι υπάρχει ζωή υπάρχει πέρα από το Ηλιακό μας σύστημα.

Όπως η στρατηγική της NASA για την αστροβιολογία του 2015  ορίζει: "Η πολύπλοκη ζωή μπορεί να εξελιχθεί σε γνωστικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνολογία με τρόπους που μπορεί να γίνουν αντιληπτά με την παρατήρηση. Κανείς δεν γνωρίζει την πιθανότητα, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν είναι μηδέν. "Λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον άλλων πλανητών, οι τεχνικές υπογραφές μπορούν να συμπεριληφθούν στις πιθανές ερμηνείες των δεδομένων που λαμβάνουμε από άλλους κόσμους.

Η Εξίσωση  Drake

Η συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα εύρεσης σημάτων προχωρημένης τεχνολογικά ζωής ποικίλλει ευρέως. Το 1961, ο αστρονόμος Frank Drake δημιούργησε μια φόρμουλα που υπολογίζει τον αριθμό των πιθανών ευφυών πολιτισμών στον γαλαξία, που ονομάζεται "εξίσωση Drake", και υπολογίζει την ύπαρξη 10.000 τέτοιων πολιτισμών. Οι περισσότερες από τις μεταβλητές στην εξίσωση εξακολουθούν να είναι θα λέγαμε ακαθόριστες εκτιμήσεις, οι οποίες υπόκεινται σε αβεβαιότητες. Μια άλλη διάσημη υπόθεση για το θέμα αυτό ονομάζεται το "Παράδοξο του Fermi", το οποίο διατυπώθηκε από τον Ιταλό φυσικό Enrico Fermi, όπου εδώ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι εάν μια ευφυής μορφή ζωής ήταν πράγματι εκεί έξω, θα τη είχαμε συναντήσει μέχρι τώρα.

Οι εργασίες του SETI της NASA ξεκίνησαν με μια πρόταση του 1971 από τον βιοϊατρικό ερευνητή John Billingham στο ερευνητικό κέντρο της Ames της NASA για μια συστοιχία 1.000 δορυφορικών δίσκων, πιάτων πιο γνωστά, με τηλεσκόπια των 100 μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να λαμβάνουν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σήματα από άλλα αστέρια. Το πρόγραμμα "Κύκλωπες" (Project Cyclops) δεν χρηματοδοτήθηκε, αλλά το 1976, η Ames δημιούργησε ένα παράρτημα του SETI για να συνεχίσει την έρευνα στον τομέα αυτό. Το εργαστήριο αεριώθησης της NASA (Jet Propulsion Laboratory- JPL) ξεκίνησε επίσης τις εργασίες του SETI.


Το 1988, το Αρχηγείο της NASA στην Ουάσινγκτον ενέκρινε επισήμως το πρόγραμμα SETI, το οποίο οδήγησε στην ανάπτυξη της Μικροκυματικής Έρευνας Υψηλής Ανάλυσης (High Resolution Microwave Survey). Ανακοινώθηκε την Ημέρα του Κολόμβου το 1992 - 500 χρόνια μετά την άφιξη του Κολόμβου στη Βόρεια Αμερική - αυτό το 10ετές πρόγραμμα ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων περιελάμβανε μια στοχευμένη αναζήτηση αστεριών με επικεφαλής την Ames, χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο των 300 μέτρων στο Arecibo του Πουέρτο Ρίκο, και μια γενική έρευνα του ουρανού υπό την ηγεσία της JPL χρησιμοποιώντας το δορυφορικό δίσκο (πιάτο αν προτιμάτε) Deep Space Network. Το πρόγραμμα διήρκεσε μόνο ένα χρόνο πριν η αντιπολίτευση καταργήσει το πρόγραμμα, το οποίο τερμάτισε αποτελεσματικά τις ερευνητικές προσπάθειες της NASA στο πρόγραμμα SETI.


Γιατί να αρχίσουμε να αναζητάμε τεχνουπογραφές;

Υποστηριζόμενοι από την ανακάλυψη ότι ο Γαλαξίας μας είναι γεμάτος πλανήτες, το ενδιαφέρον για την ανίχνευση σημείων τεχνολογικής προχωρημένης ζωής έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Η ανακάλυψη το 2015 του ΔΤ Κέπλερ των ακανόνιστων διακυμάνσεων (βύθισης) της φωτεινότητας σε αυτό που έγινε γνωστό ως το "αστέρι της Tabby" οδήγησε σε μια σε μια συνομωσιολογία σχετικά με μία εξωγήινη Υπερκατασκευή (alien megastructure), αν και οι επιστήμονες έκτοτε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιθανή αιτία είναι ένα νέφος κοσμικής σκόνης. Ωστόσο, το αστέρι της Tabby έχει αποδείξει τη δυνητική χρησιμότητα της εξεύρεσης ανωμαλιών στα δεδομένα που συλλέγονται από το διάστημα, καθώς τα σημάδια της τεχνολογικά προηγμένης ζωής μπορεί να εμφανίζονται ως παρεκκλίσεις από τον κανόνα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί περισσότερο από ένα ανεξήγητο σήμα για να αποδείξουμε οριστικά την ύπαρξη τεχνολογικής ζωής. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξουν πολλές παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων από επίγειες πηγές.

Η NASA θα συνεχίσει να αξιολογεί τις πολλά υποσχόμενες τρέχουσες προσπάθειες έρευνας σε τεχνολογικές υπογραφές, καθώς και να διερευνά το πού θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις για την προώθηση της επιστήμης. Παρόλο που δεν έχουμε εντοπίσει σημάδια εξωγήινης ζωής, η NASA ενισχύει την εξερεύνηση του Ηλιακού μας συστήματος, και πέραν από αυτού, για να βοηθήσει την ανθρωπότητα να απαντήσει στο αγωνιώδες ερώτημα : είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;

Από τη μελέτη του νερού που εντοπίστηκε στον πλανήτη Άρη, διερευνώντας υποσχόμενους "Ωκεάνιους κόσμους" όπως ο δορυφόρος του πλανήτη Δία Ευρώπη, ή το φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδος, για την αναζήτηση βιουπογραφών στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών, οι επιστημονικές αποστολές της NASA συνεργάζονται με στόχο να ανακαλύψουν αδιάσειστα σημάδια ζωής πέρα από τη Γη. Και ίσως αυτή η ζωή να είναι πράγματι πιο τεχνολογικά προηγμένη από τη δική μας.









Απίθανο!!!


Από την TRICIA TALBERT, της NASA

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

https://scitechdaily.com/nasa-exploring-ways-to-search-for-life-advanced-enough-to-create-technology/

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Θα γίνουν άραγε κάποτε οι αστεροειδείς τα συμπαντικά μας ...πρατήρια καυσίμων;

Αν θέλουμε να ταξιδέψουμε και να ζήσουμε σε άλλους κόσμους, οι αστεροειδείς ίσως να μας δώσουν τους σωστούς πόρους για τη ζωή στο βαθύ, αχανές διάστημα.


Καλλιτεχνική απεικόνιση αστεροειδών.
Εικόνα: pics-about-space.com 


Εάν θέλουμε να αποικίσουμε το διάστημα, πρέπει να κατανοήσουμε πώς να δημιουργήσουμε μεγάλα αποθέματα από κατάλληλους πόρους οι οποίοι θα διατηρήσουν την ζωή. Ο πιο σημαντικός από τους πόρους αυτούς είναι το νερό. Τα καλά νέα είναι ότι ανιχνεύθηκαν ίχνη νερού σε όλο το 'Ηλιακό μας σύστημα ακόμα και στον πλανήτη Δία! Και οι αστεροειδείς μπορεί να κατέχουν την πιο προσιτή αφθονία νερού που γνωρίζουμε. Υπάρχουν πιθανότατα εκατομμύρια αστεροειδείς στο Ηλιακό μας σύστημα και πάνω από 18.000 ταξινομούνται ως "Γεωπλήσια αντικείμενα"  - δηλαδή βρίσκονται σχετικά κοντά στον πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι συλλογικά αυτοί οι αστεροειδείς θα μπορούσαν να χωρέσουν δύο τρισεκατομμύρια μετρικούς τόνους νερού. Ενώ άλλοι πιστεύουν ότι έχουν σπάνια ορυκτά και μέταλλα όπως έχει και η Γη αξίας...τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


Κατηγορίες αστεροειδών. Εικόνα: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν. 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αστεροειδώνοι οποίοι όλοι περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο με τους περισσότερους "κατοίκους" της περιοχής να βρίσκονται μεταξύ του Άρη και του Δία τη γνωστή μας "ζώνη των αστεροειδών". Ένας τρόπος με τον οποίο ταξινομούνται είναι ο φασματικός τύπος, ο οποίος βασίζεται στο φάσμα των εκπομπών, το χρώμα, και την λεγόμενη Λευκαύγεια τους (albedo). Οι περισσότεροι αστεροειδείς εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: Τύπου C, Τύπου S και Τύπου M, καθένας από τους οποίους θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά πολύτιμος για τους μοναδικούς του πόρους.

Οι αστεροειδείς τύπου C πιστεύεται ότι είναι πιο συνηθισμένοι. Το C (Carbon) είναι για τον τον άνθρακα, το οποίο αντιπροσωπεύει το σκούρο τους χρώμα και ένα μεγάλο μέρος της σύνθεσής τους μαζί με πυριτικά πετρώματα και πηλό. Εν τω μεταξύ, οι λιγότερο συνηθισμένοι, οι τύπου S ή πυριτωμένοι (silicaceous) αστεροειδείς, πυριτίου αν προτιμάτε είναι πρασινωποί έως κοκκινωποί, και πιστεύεται ότι είναι κατασκευασμένοι από πυριτικά υλικά και υλικά νικελίου και σιδήρου. Ομοίως, οι αστεροειδείς Τύπου Μ φαίνεται επίσης να αποτελούνται κυρίως από νικέλιο και σίδηρο, γι 'αυτό και ονομάζονται μεταλλικοί αστεροειδείς. Οι τύποι S και M θεωρούνται άμεσοι δημιουργοί ...χρημάτων λόγω της αφθονίας των πολύτιμων μετάλλων τους. Εκτιμάται ότι ένας αστεροειδής με μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου θα μπορούσε να έχει λευκόχρυσο (πλατίνα) αξίας 25 έως 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων!!! Όμως, από όλους τους αστεροειδείς, οι τύποι C αναφέρονται ως ο καλύτερος τύπος για εξόρυξη, και αυτό συμβαίνει επειδή έχουν μεγάλες αφθονίες νερού τα οποία εμφανίζονται ως ενυδατωμένα μεταλλεύματα αργίλου (πηλού). Το νερό δεν είναι μόνο κρίσιμο για τον αποικισμό του διαστήματος, αλλά μπορεί επίσης να διασπαστεί στα επιμέρους συστατικά του - Υδρογόνο και Οξυγόνο Χρειάζεται μεγάλη ενέργεια για να εγκαταλείψει ενα όχημα την ατμόσφαιρα της Γης, έτσι ώστε οι αστεροειδείς που εξορύσσονται θα μπορούσαν ενδεχομένως να λύσουν τα προβλήματα πρόωσης, παρέχοντας καύσιμα από το διάστημα.


Δείτε το κατατοπιστικό βίντεο από το πρότυπο άρθρο 

Ευχόμαστε η ανθρωπότητα να ξεπεράσει ειρηνικά τις οποίες μικρότητες την διέπουν και από το σημερινό 0,72 να μεταβούμε προς το τύπο Α της κλίμακας Καρντάσεφ και πέραν αυτού...




--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

https://www.seeker.com/videos/space/will-asteroids-become-our-cosmic-gas-stations

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy