Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Άνθρακες ο Θησαυρός ;

Σε 4 χρόνια από τώρα ένα νέο αστέρι προβλεπόταν να εμφανιστεί στον ουρανό μας. Αλλά στη πρόβλεψη αυτή κρυβόταν ενα...τυπογραφικό λάθος !


Αντίλαλοι φωτός από τον αστέρα V838 Monocerotis 

Αυτό που αποκαλύπτεται είναι σίγουρα σημαντικό 

Ένα θεαματικό αστρονομικό γεγονός που είχε προβλεφθεί για το 2022, τελικά δεν πρόκειται να συμβεί.

Στις αρχές του 201, επιστήμονες πρόβλεψαν τη σύγκρουση δύο αστεριών στον αστερισμό του Κύκνου - κάτι που θα οδηγούσε σε ένα σπάνιο και θαυμαστό φαινόμενο ορατό με γυμνό μάτι. Και τα νέα εξαπλώθηκαν αστραπιαία.


Τα δύο αυτά αστέρια, που απέχουν μόλις 1.800 έτη φωτός από τη Γη, είναι παγιδευμένα σε ένα σπειροειδή επιθανάτιο χορό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το έτος 2022 - μόλις σε μερικά χρόνια από τώρα- επρόκειτο να συγκρουστούν.

Και δεν μιλάμε απλώς ένα μικρό σημάδι στον νυχτερινό ουρανό. Όταν το δυαδικό αστρικό σύστημα KIC 9832227 τελικά συγχωνεύθηκε, επρόκειτο να δώσει έναν φωτεινό, και ερυθρό καινοφανή (luminous red nova) - αυξάνοντας τη φωτεινότητα του 10.000 φορές, και έτσι θα ήταν ορατός από τη Γη για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τώρα, όμως, αυτή η πρόβλεψη καταρρίπτεται.


Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον αστρονόμο Quentin Socia στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο έχει μελετήσει σχολαστικά τα μαθηματικά που υπάρχουν γύρω από αυτό το θέμα, και έχει καταλήξει σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Και ο αρχικός ερευνητής - ο αστρονόμος Larry Molnar από το Κολέγιο Calvin - συμφώνησε με αυτό το νέο εύρημα.

"Η καλή επιστήμη κάνει προβλέψεις που μπορούν να ελεγχθούν", δήλωσε ο Molnar.

"Υπήρξαν μερικές άλλες εργασίες (papers) που προσπάθησαν να "σπάσουν" το πρόγραμμά μας, αλλά  μπορούσαμε να ανταποδώσουμε τα πυρά  - επικρίσεις που απλά δεν "έπιασαν" αλλά αυτό όμως έπιασε και νομίζω ότι οι ερευνητές βρίσκονται σε καλό δρόμο. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη μπορεί να αυτο-διορθωθεί. "

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε ότι είχε να κάνει με τα δεδομένα που ο Molnar και η ομάδα του χρησιμοποίησαν για να κάνουν την σχετική πρόβλεψη.

Το KIC 9832227 είναι ένα συναρπαστικό σύστημα. Τα δύο αστέρια είναι "κλειδωμένα" μεταξύ τους τόσο σφιχτά ώστε χρειάζονται μόλις 11 ώρες για να εκτελέσουν μια πλήρη τροχιά. Και είναι τόσο κοντά που πραγματικά μοιράζονται μέρη της ατμόσφαιρας τους, αυτό που είναι γνωστό ως δυαδική επαφή (contact binary).

Είναι επίσης ένα εκλειπτικό δυαδικό σύστημα (eclipsing binary), προσανατολισμένο με τέτοιο τρόπο που, καθώς τα αστέρια περιστρέφονται, κρύβουν (εκλείπουν),το ένα το άλλο, αναφερόμενοι πάντα από τη προοπτική μας μας εδώ στη Γη.

Η πρόβλεψη βασίστηκε στο χρονοδιάγραμμα του ελαχίστου φωτισμού - δηλαδή στο σημείο στη μέσης της έκλειψης στο οποίο το φως από το δυαδικό σύστημα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο - από όλες τις διαθέσιμες πηγές.

Ο Molnar και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Αστεροσκοπείο Calvin μεταξύ 2013 και 2016. Μεταξύ του 2007 και του 2013, χρησιμοποίησαν στοιχεία και από άλλα Αστεροσκοπεία. Υπήρχε μεγάλο χάσμα στα δεδομένα πριν από το 200, αλλά το 1999, μια παρατήρηση είχε ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνα Μεταβλητότητας του Βόρειου Ουρανού (Northern Sky Variability Survey).

Ο Socia και η ομάδα του ερεύνησαν παλαιότερα μη δημοσιευμένα αρχειακά στοιχεία από το 2003, τα οποία ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος Ames Vulcan της NASA. Διαπίστωσαν ότι οι εκλείψεις αυτές έλαβαν χώρα μισή ώρα αργότερα από ότι προέβλεπε η υπόθεση συγχώνευσης του Molnar.

Οι αριθμοί επανεξετάστηκαν και τα χρονοδιαγράμματα μετά το 2007 ελέγχθηκαν. Όμως, ένα αρχειακό σημείο του 1999 ενα datapoint όπως λένε στην αλλοδαπή, ήταν λανθασμένο - μια ολόκληρη ώρα αργότερα από ότι έπρεπε να είναι.

Ο ένοχος ;... Ένα τυπογραφικό λάθος.

Μάλιστα. Στην εργασία του 1999 η οποία περιέγραφε αρχικά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2004, ένα τυπογραφικό λάθος είχε ως αποτέλεσμα την εσφαλμένη παρουσίαση της χρονικής στιγμής της έκλειψης κατά 12 ώρες. Αυτό το λάθος μεταφέρθηκε στους υπολογισμούς της ομάδας του Molnar.

Είναι ενδιαφέρον ότι το τυπογραφικό αυτό λάθος δεν εμφανίστηκε στη προεκδοση του άρθρου [πρόκειται για το mjd ή η τροποποιημένη Ιουλιανή ημερομηνία (Julian Date), η τιμή στον Πίνακα 6].

Η έκλειψη δεν θα μπορούσε απόλυτα να συμβεί τη στιγμή που δηλώθηκε το δημοσιευμένο έγγραφο. Ο Socia υπολόγισε που θα βρισκόταν το σύστημα KIC 9832227 αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Θα ήταν κάτω από τον ορίζοντα. Το τηλεσκόπιο δεν θα μπορούσε να το δει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι, σε κάποια στιγμή στο μέλλον, το KIC 9832227 δεν πρόκειται να εκραγεί, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει το 2022.

Και ναι, είμαστε λίγο απογοητευμένοι γι 'αυτό, αλλά τελικά, η επιστήμη μπορεί να δίνει, η ικανότητά της όμως να απομακρύνει (κάτι εσφαλμένο) είναι εξίσου σημαντική.

"Αυτό είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό κομμάτι της επιστημονικής διαδικασίας. Η γνώση προχωράει περισσότερο όταν γίνονται τολμηρές προβλέψεις, και οι άνθρωποι αμφισβητούν και δοκιμάζουν αυτές τις προβλέψεις", δήλωσε ο Socia.

"Συχνά οι πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις συμβαίνουν όταν δεν εκπληρώνονται οι προσδοκίες μας. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς οι επιστήμονες από διαφορετικά μέρη του κόσμου μπορούν να εργαστούν μαζί για να κατανοήσουν καλύτερα το πώς λειτουργεί το Σύμπαν ενώνοντας νέα κομμάτια στο παζλ".

Έτσι δεν πρόκειται το αντικείμενο KIC 9832227 να πρωταγωνιστήσει προς το παρόν στη Συμπαντική σκηνή. Αλλά τελικά ένα δυαδικό αστρικό σύστημα πρόκειται να συγκρουστεί, και τώρα υπάρχουν πολλά μάτια εκεί έξω που αναζητούν την θέαση του.

"Οι συντάκτες του χειρόγραφου δεν αμφισβητούν τη θεμελιώδη μας υπόθεση, η οποία λέει" ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναζητάτε, αυτό είναι κάτι που μπορεί να βρεθεί ", δήλωσε ο Molnar.

"Είναι επειδή συμφωνούν με αυτή τη θεμελιώδη υπόθεση ότι δηλαδή ερεύνησαν σε βάθος, και έτσι η αναζήτηση μιας επικείμενης αστρικής συγχώνευσης συνεχίζεται".

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιστότοπο The Astrophysical Journal Letters.

Από τον MICHELLE STARR 

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

https://www.sciencealert.com/kic-9832227-cygnus-binary-star-collision-prediction-was-wrong-data

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy