Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Τι θα μας πουν τα επόμενα βαρυτικά κύματα;

"Πριν από τρία χρόνια, στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, στα δύο εργαστήρια LIGO (που είχαν δημιουργηθεί για τον εντοπισμό Βαρυτικών Κυμάτων) σήμανε συναγερμός! Τα δύο εργαστήρια, στη Λουϊζιάνα και στην Ουάσιγκτον σε απόσταση 3.000 χλμ. μεταξύ τους, είχαν μερικές μόνον ημέρες από τότε που είχαν τεθεί σε λειτουργία μετά την αναβάθμισή τους, και με την πρώτη πέτυχαν διάνα! Εκείνη την ημέρα (στις 12:51 μ.μ. ώρα Ελλάδος) εντόπισαν την σύγκρουση δύο “Μαύρων Τρυπών”, και την εκπομπή βαρυτικών κυμάτων αποδεικνύοντας συγχρόνως την πραγματικότητα μιας από τις πλέον εντυπωσιακές προβλέψεις της Γενικής Σχετικότητας του Albert Einstein που όμως έμενε απαρατήρητη επί 100 χρόνια."

Τα Βαρυτικά κύματα κύματα είναι κυματισμοί, ρυτιδώσεις θα λέγαμε στον ιστό του χωροχρόνου που δημιουργούνται όταν μετακινούνται μαζικά αντικείμενα στο διάστημα.

Η συγχώνευση μελανών οπών προκαλεί βαρυτικά κύματα
Εικόνα: Merging black holes cause gravitational waves
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Τα πρώτα βαρυτικά κύματα ανιχνεύθηκαν από το παρατηρητήριο και συμβολόμετρο λέιζερ βαρυτικών κυμάτων LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory -LIGO) τέσσερις ημέρες προτού προγραμματιστεί η επίσημη έναρξη των σχετικών επιστημονικών παρατηρήσεων. Το σήμα προήλθε από δύο μαύρες τρύπες περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός μακριά, οι οποίες περιστρέφονταν σπειροειδώς μεταξύ τους και τελικά συγχωνεύθηκαν.


Από τότε, το LIGO ανίχνευσε αρκετές ακόμη συγχωνεύσεις μελανών οπών, και το 2017 μας επέτρεψε να παρατηρήσουμε για πρώτη φορά ένα ζευγάρι αστέρων νετρονίων τα οποία συγκρούστηκαν. Ήταν ένα από τα πιο παρατηρούμενα γεγονότα στην επιστημονική ιστορία.



Μόλις σε τρία χρόνια, σήματα από βαρυτικά κύματα μας έδωσαν την πρώτη άμεση απόδειξη ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες, μας διδάσκουν πώς σχηματίζονται τα βαρύτερα στοιχεία του Σύμπαντος και μας βοήθησαν να μετρήσουμε την διαστολή του.

Λοιπόν, τι πρόκειται να ακολουθήσει; Ο Stephen Fairhurst, μέλος της συνεργασίας του LIGO, θα βρίσκεται στον ιστότοπο New Scientist ζωντανά στις 20 Σεπτεμβρίου, για να εξηγήσει το έργο του στο οποίο υπολογίζει τι άλλο μπορούν να μας "πουν" τα βαρυτικά κύματα για το σύμπαν.


Το New Scientist Live είναι το βραβευμένο φεστιβάλ ιδεών και ανακαλύψεων στο ExCeL του Λονδίνου. Η τετραήμερη αυτή εκδήλωση θα περιλαμβάνει περισσότερους από 110 ομιλητές, δίνοντας διαλέξεις οι οποίες δίνουν τροφή για σκέψη, από την σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος μέχρι την άποψη των αστρονόμων για την εξωγήινη ζωή.



--------------------*--------------------


*Από ανάρτηση στη σελίδα στο Facebook του αστρονόμου  Dionysios Simopoulos


--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

https://www.newscientist.com/article/2179491-new-scientist-live-what-will-gravitational-waves-tell-us-next/

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy