Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Τα ρομποτικά οχήματα της αποστολής Hayabusa2 προσεδαφίστηκαν με επιτυχία στον αστεροειδή Ryugu

Ένα ζευγάρι ρομποτικών οχημάτων προσγειώθηκε σε έναν αστεροειδή και άρχισε να έρευνά, σύμφωνα με δήλωση του Ιαπωνικού Οργανισμού Διαστήματος (Japan’s space agency), το Σάββατο, καθώς η αποστολή του έχει στόχο να ρίξει φως στη προέλευση του Ηλιακού μας συστήματος.

Τα ρομποτικά αυτά οχήματα, Ρόβερς (Rovers) όπως είναι η αγγλική τους ονομασία, θα αναπηδούν γύρω από την επιφάνεια - ανεβαίνοντας μέχρι τα 15 μέτρα και παραμένοντας στον αέρα για διάστημα 15 λεπτών (AFP Photo / JIJI PRESS)

Η αποστολή με ρόβερς σηματοδοτεί την πρώτη στον κόσμο κινούμενη, ρομποτική παρατήρηση της επιφάνειας ενός αστεροειδούς, σύμφωνα με την Ιαπωνική ερευνητική υπηρεσία Αέρος και Διαστήματος (Japan Aerospace Exploration Agency-JAXA).

Οι στρογγυλές αυτές ρομποτικές συσκευές που μοιάζουν με κυκλικά μεταλλικά κουτιά μπισκότων έφτασαν επιτυχώς στον αστεροειδή  Ryugu μια μέρα μετά την αποδέσμευσή τους από τον ανιχνευτή Hayabusa2, δήλωσε ο Ιαπωνικός Οργανισμός Διαστήματος.

"Κάθε ένας από τα ρομποτικά αυτά οχήματα λειτουργεί κανονικά και έχει αρχίσει να ερευνά την επιφάνεια του Ryugu", δήλωσε η υπηρεσία JAXA σε μια της δήλωση.

Εκμεταλλευόμενοι τη χαμηλή βαρύτητα του αστεροειδούς, τα ρόβερς θα αναπηδούν γύρω από την επιφάνεια - φτάνοντας μέχρι τα 15 μέτρα (49 πόδια) και θα παραμένουν στον αέρα για διάστημα 15 λεπτών - για να εξετάσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του αστεροειδή.


"Είμαι τόσο υπερήφανος που έχουμε δημιουργήσει μια νέα μέθοδο εξερεύνησης του διαστήματος για μικρά ουράνια σώματα", δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος του οργανισμού JAXA Yuichi Tsuda.

Ο Ιαπωνικός Οργανισμός Διαστήματος προσπάθησε, αλλά απέτυχε το 2005 να προσεδαφίσει ένα ρόβερ σε έναν άλλο αστεροειδή σε μια παρόμοια αποστολή.

Το ρομποτικό όχημα Hayabusa2 θα αναπτύξει τον επόμενο μήνα ένα “προσκρουστήρα" (impactor) ο οποίος θα εκραγεί πάνω από τον αστεροειδή, ρίχνοντας ένα χάλκινο αντικείμενο βάρους δύο κιλών για να δημιουργήσει με εκρηκτικό τρόπο ένα μικρό κρατήρα στην επιφάνεια.

Από τον κρατήρα αυτό, η ανιχνευτική συσκευή θα συλλέξει "φρέσκα" υλικά που δεν έχουν εκτεθεί για χιλιετίες σε ανέμους και ακτινοβολίας, ελπίζοντας έτσι να δοθούν απαντήσεις σε μερικά θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη ζωή και το Σύμπαν, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο υλικά στοιχεία από το διάστημα συνέβαλαν στη δημιουργία ζωής στη Γη.


Ο ανιχνευτής θα απελευθερώσει επίσης ένα Γάλλο-Γερμανικό όχημα προσγείωσης που ονομάζεται κινητός ανιχνευτής επιφάνειας αστεροειδούς (Mobile Asteroid Surface Scout-MASCOT) για επιφανειακή παρατήρηση.

Το ρόβερ Hayabusa2, με μέγεθος σχετικά ενός μεγάλου ψυγείου, και εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες, είναι ο διάδοχος του πρώτου εξερευνητή αστεροειδούς της JAXA. Hayabusa στα Ιαπωνικά σημαίνει γεράκι.

Αυτός ο διαστημικός ερευνητής επέστρεψε από έναν μικρότερο, αστεροειδή σε σχήμα πατάτας το 2010, έχοντας φέρει μαζί του δείγματα σκόνης, παρά τις διάφορες αποτυχίες κατά την επική του επταετή διαστημική Οδύσσεια, και χαιρετίστηκε ως επιστημονικός θρίαμβος.


Η αποστολή Hayabusa2 εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2014 και θα επιστρέψει στη Γη με τα δείγματά της το 2020.

Από: TOKYO (AFP)
--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

https://scitechdaily.com/hayabusa2-rovers-successfully-land-on-asteroid-ryugu/

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy