Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ήρεμος και χαλαρός ο Ήλιος μας .

Από τον: Sean Walker | 12 Ιανουαρίου 2017

Από την αρχή του 2017, μόνο μια μικρή κηλίδα έκανε μια σύντομη εμφάνιση στο Ηλιακό δίσκο.

Η  χωρίς κηλίδες πεντακάθαρη φωτόσφαιρα του Ήλιου όπως φάνηκε στις 12 Ιανουαρίου του 2017, από το Παρατηρητήριο Solar Dynamics.
NASA / SDO

Παρά το γεγονός ότι το 2017 προαναγγέλλει την πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, ο ίδιος ο Ήλιος έχει γίνει μια ιδιαίτερα ‘’ανέκφραστη’’ μπάλα - τουλάχιστον στα ορατά μήκη κύματος. Μετά τον πιο αδύναμο Ηλιακό κύκλο σε περισσότερα από 100 χρόνια, το ελάχιστο του  Κύκλου 24 φαίνεται όχι μόνο να έχει αφιχθεί, αλλά και να διαρκέσει, τουλάχιστον για τους παρατηρητές του μητρικού μας άστρου.


Σύμφωνα με τον Tony Phillips του ιστότοπου για το Διαστημικό καιρό SpaceWeather.com, ο Ήλιος δεν ήταν ‘’κενός’’ (δλδ. Χωρίς κηλίδες) για τόσο μεγάλο διάστημα από τον Μάιο του 2010. Μόνο μια μικροσκοπική Ηλιακή κηλίδα εμφανίστηκε σύντομα που στη συνέχεια εξαφανίστηκε στις 3 Ιανουαρίου ακολουθούμενη από μια συνεχή περίοδο με ‘’πεντακάθαρες’’ ημέρες.

Ακόμη και η συνήθως δυναμική χρωμόσφαιρα που είναι  ορατή στο μήκος κύματος του Υδρογόνου άλφα είναι σχεδόν ‘’ανέκφραστη’’, με μερικές μόνο μικροσκοπικές προεξοχές (prominences ) ορατές κατά μήκος του Ηλιακού άκρου.

Ο Ήλιος, όπως φάνηκε σήμερα στο ορατό φάσμα του Υδρογόνου-άλφα.
NSO / GONG

Ο επί μακράν συνεισφέρων στο περιοδικό Sky & Telescope Tom Fleming, σημειώνει ότι αυτή είναι η πρώτη ‘’πεντακάθαρη’’ εβδομάδα ακολουθούμενη από σταθερή ύφεση σε όλο το τελευταίο εξάμηνο του 2016

Αλλά μην ανησυχείτε, η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει πολύ ξαφνικά. Η διαστημοσυσκευή STEREO Α της NAΣA , η οποία παρακολουθεί τον Ήλιο από ένα σημείο μπροστά μας και κατά μήκος της τροχιάς της Γης το οποίο βλέπει ένα μεγάλο μέρος του Ηλιακού δίσκου που έχει πρόσφατα εξαφανιστεί από την θέαση μας, δείχνει μια ενεργή περιοχή στην αθέατη πλευρά του Ήλιου. Αυτή η περιοχή θα πρέπει να αρχίζει να φαίνεται σε περίπου μια εβδομάδα , αν υποτεθεί ότι στο ενδιάμεσο δεν θα διαλυθεί.

Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν Ηλιακές κηλίδες δεν σημαίνει ότι ο Ήλιος είναι τελείως αδρανής. Ο Ηλιακός άνεμος ‘’κτυπούσε’’ την  μαγνητόσφαιρα της Γης εδώ και αρκετές ημέρες, παράγοντας έντονη δραστηριότητα σέλαως κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένονται Στεφανιαίες οπές που να ‘’βλέπουν’’ προς τη Γη μέσα στις επόμενες μέρες, αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει.

Εδώ για να ενημερωθείτε στα Ελληνικά για τον Διαστημικό καιρό




Πηγές:skyandtelescope.com
           en.wikipedia.org

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com