Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ολόκληρο το Σύμπαν σε μία εικόνα !

Το σύμπαν είναι τόσο τεράστιο, που είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε το πώς θα  μπορούσε να μοιάζει ΄΄στριμωγμένο΄΄ σε ένα μόνο οπτικό πεδίο, σε μία και μόνη εικόνα.

Αλλά, ο μουσικός Pablo Carlos Budassi κατάφερε να το κάνει αυτό με το συνδυασμό λογαριθμικών χαρτών του σύμπαντος από το Πρίνστον και εικόνες από τη NASA. Δημιούργησε την παρακάτω εικόνα που δείχνει το παρατηρήσιμο σύμπαν μέσα σε ένα δίσκο.


Ο ήλιος μας και το ηλιακό σύστημα βρίσκονται στο κέντρο της εικόνας, που ακολουθείται από τον εξωτερικό δακτύλιο του Γαλαξία μας, τον βραχίονα του Περσέα , και ένα δαχτυλίδι με τους  άλλους κοντινούς γαλαξίες, όπως της Ανδρομέδας. Το υπόλοιπο του κοσμικού ιστού, η μικροκυματική κοσμική ακτινοβολία υπόβαθρου  (For English Verion) ,το απομεινάρι από τη Μεγάλη Έκρηξη , και, τέλος, ένα δαχτυλίδι πλάσματος επίσης παραχθέν από την Μεγάλη Έκρηξη:


entire observable universe logarithmic illustration

Ολόκληρο το παρατηρήσιμο σύμπαν σε μία λογαριθμική απεικόνιση από τον  Pablo   Budassi

Οι λογάριθμοι μας βοηθούν να κατανοήσουμε  τους πολύ μεγάλους αριθμούς, και σε αυτή εδώ την περίπτωση, τις τεράστιες αποστάσεις. Η εικόνα αυτή αντί να δείχνει όλα τα μέρη του σύμπαντος σε γραμμική κλίμακα, κάθε κομμάτι του κύκλου αντιπροσωπεύει ένα οπτικό πεδίο αρκετές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο από το προηγούμενο του. Γι 'αυτό όλο το  παρατηρήσιμο σύμπαν μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα  κύκλο.


Ο Budassi πήρε την ιδέα μετά από την κατασκευή μερικών hexaflexagons για τα γενέθλια του γιου του  που ήταν ενός έτους. (Αν δεν έχετε δει το πως είναι ένα  hexaflexagon σε δράση, ετοιμαστείτε να  δείτε κάτι εκπληκτικό.)

"Στη συνέχεια, όταν σχεδίαζα αυτά τα hexaflexagons , ενθύμιο για τα γενέθλιά του γιου μου, άρχισα να σχεδιάζω την κεντρική εικόνα του σύμπαντος και του ηλιακού συστήματος," έγραψε  ο Budassi σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο ιστότοπο του TechInsider. "Εκείνη την ημέρα γεννήθηκε η ιδέα της λογαριθμικής εικόνας  και μέσα στις επόμενες μέρες ήμουν σε θέση να την συνθέσω με το Photoshop χρησιμοποιώντας εικόνες από τη NASA και μερικές  που  δημιούργησα μόνος μου."



Δημοσίευσε την εικόνα στο κοινό , και έχει δημιουργήσει και μερικές άλλες εικόνες λογαριθμικής κλίμακας και αυτές.