Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, βοηθά να απεικονίσουμε μια παρτίδα μπιλιάρδο. Όταν χτυπήσουμε την άσπρη μπάλα, μερικές φορές επιτυγχάνεται εκτός από το χτύπημα και ένα γύρισμα της ίδιας της μπάλας. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πλανήτες με τον ίδιο τρόπο απέκτησαν την περιστροφή, όταν μάζες της ύλης συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των πλανητών περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Γιατί όμως γυρίζουν προς την ίδια κατεύθυνση; Όταν το ηλιακό μας σύστημα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα σύννεφο αερίων και σκόνης, ένα ωστικό κύμα από την έκρηξη ενός κοντινού supernova, προσέκρουσε πάνω του και προκάλεσε την κατάρρευση του. Καθώς κατέρρεε λοιπόν, οι ίδιες του οι βαρυτικές δυνάμεις το μετέτρεψαν σε ένα επίπεδο, περιστρεφόμενο δίσκο. Και επειδή τα πάντα στο ηλιακό μας σύστημα δημιουργήθηκαν από αυτόν το δίσκο, η ορμή του προκάλεσε την περιστροφή όλων των ουρανίων σωμάτων προς την ίδια κατεύθυνση..(Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις αποτελούν οι πλανήτες Ουρανός και Αφροδίτη, των οποίων τα περίεργα γυρίσματα πιθανότατα προέρχονται από μεταγενέστερες συγκρούσεις με αστεροειδείς.)

Οι πλανήτες μας συνέχισαν την περιστροφή, λόγω της αδράνειας. Στο κενό του διαστήματος, τα αντικείμενα διατήρησαν  τη δυναμική και την κατεύθυνσή τους επειδή δεν υπάρχουν εξωτερικές δυνάμεις που εφαρμόστηκαν για να τα σταματήσει. Και έτσι, ο κόσμος – και το υπόλοιπο των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα – συνεχίζουν να κινούνται.


freethinking.gr
Imagineerinx/Shutterstock