Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Λευκές τρύπες

Οι Λευκές τρύπες είναι το αντίστροφο μιας μαύρης τρύπας,- όπου ότι είναι μέσα της δεν μπορεί να διαφύγει-. Εδώ έχουμε μια συνεχή εκτίναξη μάζας. Πιστεύονταν  ότι ήταν ένα  εντελώς υποθετικό μοντέλο, περισσότερο μια μαθηματική ιδιαιτερότητα από ένα πραγματικό αντικείμενο ... όμως μπορεί να έχουμε δει ένα τέτοιο αντικείμενο !

Η βασική ιδέα πίσω από αυτές είναι ότι οι νόμοι της φυσικής δεν συμμορφώνονται με τα πράγματα που συμβαίνουν σε μία μόνο κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, αν οι μαύρες τρύπες είναι παρούσες, τότε θα πρέπει να αναμένουμε πάρα πολλά εάν αντιστρέψουμε τις εξισώσεις έτσι ώστε να οδηγηθούμε στο να  να πάρουμε κάτι που είναι αντίθετο μεν αλλά κατά τα άλλα ίδιο. Αυτό είναι ο προσδιορισμός μιας  λευκής τρύπας.



Φυσικά, ένα συμβάν μπορεί να παρατηρηθεί να πηγαίνει τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω στο χρόνο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αντικειμενικά στην πράξη, θα παρατηρηθούν συγχρόνως και τα δύο αυτά φαινόμενα. Στην πιο βασική τους μορφή, οι άσπρες τρύπες απλά δεν θα είναι τόσο σταθερές όσο οι μαύρες τρύπες ,και φαίνεται ότι καταρρέουν σχεδόν ακαριαία κάτω από το βάρος της δικής τους βαρύτητας.

 Εδώ όμως είναι όπου τα πράγματα γίνονται συναρπαστικά. Μια έκρηξη ακτίνων γάμμα πίσω στο 2006 δεν ταίριαζε  με αυτό πού γνωρίζαμε για την προέλευσή τους . Η μεγάλη διάρκειά της  (102 δευτερόλεπτα) σήμαινε ότι έπρεπε να είχε προκληθεί από μια έκρηξη υπερκαινοφανούς (Supernova), και όμως δεν υπήρξαν εκρήξεις υπερκαινοφανών εκεί που να δικαιολογούν την προέλευση των ακτίνων αυτών . Αυτοί που το ανακάλυψαν , δήλωσαν ότι «αυτό είναι μια ολοκαίνουργια ''περιοχή'', αλλά δεν έχουμε θεωρίες που να μας οδηγούν στη μελέτη της . "


 Χρόνια αργότερα, αυτό που προτάθηκε είναι  ότι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει ‘’αλιευθεί’’ το  θέαμα μιας  λευκής τρύπας. Η σοβαρότητα και η διάρκεια της έκρηξης θα μπορούσε να ταιριάζει με μια σύντομη έκρηξη μιας λευκής τρύπας , με την εκτίναξη προς τα έξω ποσότητας ύλης που στη συνέχεια θα διασπάζονταν με ταχύ ρυθμό, προκαλώντας αυτή την τεράστια έκρηξη. Αν και αυτό τελικά δεν είναι η πιο πιθανή εξήγηση, φαίνεται κάτι στο οποίο οι αστροφυσικοί  έχουν συμπεράνει σαν  εξαιρετικά απίθανο να αγγίζει τα όρια του αδύνατου. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί στιγμιαία να αγνοηθεί .

ΠΗΓΗ: http://sci-techuniverse.blogspot.gr/2015/08/what-are-white-holes.html