Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Hawaii πιστεύουν ότι βρήκαν την προέλευση του νερού της Γης. Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες δεν ήξεραν αν το νερό ήταν εξ” αρχής παρόν όταν δημιουργήθηκε ο πλανήτης μας ή αν μεταφέρθηκε στη Γη από κομήτες και αστεροειδείς αργότερα.
Αναλύοντας βράχους από το νησί Baffin του Καναδά, οι ερευνητές μπόρεσαν να συνθέσουν την πιο πειστική απόδειξη υπερ της υπόθεσης ότι το νερό ήταν στη Γη εξ” αρχής. Οι βράχοι αυτοί προήλθαν απ΄ευθείας από το μανδύα της Γης και δεν έχουν επηρεαστεί από υλικά που βρίσκονταν σε ανώτερα επίπεδα του υπεδάφους. Μέσα σε αυτούς λοιπόν, οι επιστήμονες βρήκαν γυάλινους κρυστάλλους που είχαν παγιδέψει μέσα τους μικρά σταγονίδια νερού. Το νερό αυτό έχει την ίδια ακριβώς σύνθεση με το νερό που βρίσκεται στον πλανήτη μας σήμερα.
Το νερό αποτελείται από οξυγόνο και υδρογόνο, και το υδρογόνο συνήθως βρίσκεται σε τρεις μορφές που λέγονται ισότοπα: απλό υδρογόνο, δευτέριο και τρίτιο. Το νερό που αποτελείται από οξυγόνο και δευτέριο λέγεται βαρύ νερό.
Με το να μελετήσουν την σύσταση από διάφορα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτά έχουν μια πολύ συγκεκριμένη αναλογία μεταξύ απλού νερού και βαρέος νερού. Οι κομήτες για παράδειγμα έχουν δείξει μια σημαντικά υψηλότερη αναλογία βαρέος νερού σε σχέση με το απλό νερό.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της προσθήκης νερού στην επιφάνεια της Γης μετά το σχηματισμό της (μέσω κομητών ή αστεροειδών), όμως τα δεδομένα μας συνηγορούν στο ότι η Γη είχε νερό από την αρχή της δημιουργίας της, έτσι ώστε μια μεγάλη προσθήκη νερού αργότερα να μην ήταν απαραίτητη για να δημιουργηθούν οι ωκεανοί μας,» είπε η Δρ. Lydia Hallis, κύρια συγγραφέας της έρευνας.
«Μπορούμε να πούμε ότι το νερό που μετρήσαμε από το βαθύ μανδύα της Γης, είναι εξαιρετικά απίθανο να προστέθηκε με τέτοιο τρόπο επειδή οι συγκρούσεις κομητών και αστεροειδών δεν θα ήταν τόσο μεγάλες και ισχυρές για να επηρεάσουν τον βαθύ μανδύα. Χιλιάδες χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια και προηγούμενα γεωχημικά δεδομένα λένε ότι οι περιοχές προέλευσης αυτών των βράχων δεν είχαν πειραχτεί εδώ και τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.»
Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, μας παραδίδει σημαντικά στοιχεία για την ευρύτατη παρουσία νερού στο ηλιακό σύστημα. «Η έρευνα μας, προτείνει ότι τα βραχώδη σώματα δημιουργούνται μαζί με το νερό τους, και έτσι περιμένουμε να βρούμε ότι τα περισσότερα από αυτά θα είναι πλούσια σε νερό ( όπως όντως παρατηρούμε με νέες εικόνες και δεδομένα από τον Άρη, τη Σελήνη και διάφορους αστεροειδείς),» πρόσθεσε η Δρ. Hallis. «Αυτή η έρευνα δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι αποστολές επιστροφής δειγμάτων από αστεροειδέις και κομήτες, για να μας επιτρέψουν να μελετήσουμε τη χημεία αυτών των ουρανίων σωμάτων και να καθορίσουμε το πως και το πότε δημιουργήθηκαν.»

photo credit: A new study suggests it wasn’t comets and asteroids. NASA
freethinking.gr