Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Ανθρώπινη ματαιοδοξία: Κάναμε σκουπιδότοπο και το… Διάστημα! [βίντεο]

ImageHandler (28)_97

Τα ονομάζουν «διαστημικά σκουπίδια» και είναι συνήθως τα  υπολείμματα προηγούμενων αποστολών, εξαρτήματα από πυραύλους και διαστημικά οχήματα, κατεστραμένοι δορυφόροι και ότι βάλει ο νους σας. Τα αντικείμενα αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη, δημιουργώντας έναν τεράστιο σκουπιδότοπο σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνειά της.


Στο βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Ίντερνετ, ένας καθηγητής από Royal Institution Stuart Grey, προσπάθησε να απεικονίσει μέσα σε ένα λεπτό την εξέλιξη αυτού του διαστημικού σκουπιδότοπου, από την πρώτη αποστολή το 1957 έως το 2015. 

Όπως βλέπουμε τα πράγματα τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τέτοια τροπή που πραγματικά σοκάρει και τον πιο αδαή για το τι κακό έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πέρα από τα στενά όρια του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν πάνω από 20.000 «σκουπίδια» διασκορπισμένα σε διάφορα ύψη πάνω από την γήινη ατμόσφαιρα, ενώ με την λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού τα τελευταία χρόνια, η αύξησή τους είναι αλματώδης.

Τα σκουπίδια αυτά μοιάζουν να μην ενοχλούν κανένα, ενώ φαίνονται και ελάχιστες ποσότητες σε σχέση με τον αχανή χώρο τον οποίο καλύπτουν. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αποτελούν πλέον σοβαρή απειλή όχι μόνο για τον Διαστημικό Σταθμό (όπου μία σύγκρουση με κάποιο από αυτά θα είναι σίγουρα μοιραία) αλλά και για όσες αποστολές θα γίνουν στο μέλλον.





 sfairika.gr