Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Πόσο καλά γνωρίζουμε τον Γαλαξία μας ; Τι είναι η μέθοδος του μικροεστιασμού ;

Αυτός ο χάρτης δείχνει πόσο λίγα γνωρίζουμε….


Νομίζετε ότι ξέρετε το Γαλαξία μας; Λοιπόν…μάλλον όχι. Αυτό ο νέος χάρτης του Γαλαξία   από τη NAΣA εμφανίζει τους εξωπλανήτες που έχουμε ανακαλύψει μέχρι τώρα, και συμπεριλαμβάνει και τον πρόσφατα επιβεβαιωμένο εξωπλανήτη, 13000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον οποίο δόθηκε η ονομασία: OGLE-2014-BLG-0124L. Είναι περίπου στη μισή και πλέον απόσταση , από το μακρινότερο εξωπλανήτη που βρέθηκε ποτέ, και είναι μέσα σε μια ‘’χούφτα’’ από  εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν πέρα από τη εμβέλεια του Διαστημικού Τηλεσκόπιου Κέπλερ.


Η πλειοψηφία των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί ήταν το έργο του ΔΤ Κέπλερ, αλλά οι πολύ περισσότερο  μακρινοί από εκείνους που έχουν ανακαλυφθεί - όπως πρόσφατα αυτός - οφείλουν την ανακάλυψή τους στη λεγόμενη: μέθοδο μικροεστιασμού (microlensing methods). Όπως στη περίπτωση του βαρυτικού εστιασμού (gravitational lensing), όπου η βαρύτητα κάμπτει το χώρο και το φως για να δημιουργήσει ένα φυσικό "μεγεθυντικό φακό » που μας επιτρέπει να δούμε μακρύτερα, ο μικροεστιασμός κάνει επίσης χρήση βεβαιωμένων ‘’κυρτώσεων’’ που συμβαίνουν στο χώρο. Στον μικροεστιασμό, ωστόσο, η διαδικασία της μεγέθυνσης επιτυγχάνεται όταν ένα αμυδρό άστρο περνά μπροστά από ένα πιο μακρινό αστέρι, καθιστώντας έτσι το χώρο γύρω από το μακρινό αστέρι πιο εύκολα παρατηρήσιμο.

Πηγές: physics-astronomy.com
            planetary.org 

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από τον Umer Abrar. Για να επικοινωνήσετε με το συντάκτη αυτής του άρθρου, γράψτε στη ηλ. διεύθυνση :mirzavadoodulbaig@gmail.com ή προσθέστε /ακολουθήστε στο facebook: