Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Ο Ηλιακός κύκλος 25 είναι παρών

Επιστήμονες από την NASA, και τον NOAA εξηγούν τι σημαίνει αυτό

Αυτή η διαχωρισμένη εικόνα δείχνει τη διαφορά μεταξύ ενός ενεργού Ήλιου κατά τη μέγιστη ηλιακή ενέργεια (στα αριστερά, που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2014) και ενός ήρεμου ήλιου κατά τη διάρκεια της ελάχιστης ηλιακής ενέργειας (στα δεξιά, που τραβήχτηκε τον Δεκέμβριο του 2019). Ο Δεκέμβριος του 2019 σηματοδοτεί την έναρξη του Ηλιακού κύκλου 25 (Solar Cycle 25) και η δραστηριότητα του Ήλιου θα αυξηθεί και πάλι μέχρι το μέγιστο της ηλιακής ενέργειας, που προβλέπεται για το 2025. Συντελεστές: NASA / SDO

Ο Ηλιακός Κύκλος 25 έχει ξεκινήσει. Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης των μέσων ενημέρωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, εμπειρογνώμονες από τη NASA και την Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (National Oceanic and Atmospheric Administration ή NOAA) συζήτησαν τις αναλύσεις και τις προβλέψεις τους για τον νέο Ηλιακό κύκλο - και πώς η επερχόμενη ανάκαμψη του διαστημικού καιρού θα επηρεάσει τη ζωή και την τεχνολογία μας στη Γη, όπως επίσης και τους αστροναύτες στο διάστημα.

Το "Solar Cycle 25 Prediction Panel", είναι μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγχρηματοδοτήθηκε από τη NASA και τον NOAA, και η οποία ανακοίνωσε ότι το ηλιακό ελάχιστο συνέβη τον Δεκέμβριο του 2019, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου ηλιακού κύκλου. Επειδή ο Ήλιος μας είναι τόσο μεταβλητός, μπορεί να χρειαστούν μήνες μετά το γεγονός για να δηλωθεί το συμβάν αυτό. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ηλιακές κηλίδες για να παρακολουθούν την πρόοδο του ηλιακού κύκλου. Οι σκοτεινές κηλίδες στον Ήλιο σχετίζονται με την ηλιακή δραστηριότητα, συχνά ως η προέλευση γιγαντιαίων εκρήξεων - όπως οι ηλιακές εκλάμψεις ή οι στεμματικές εκπομπές μάζας [ή στεφανιαία μαζική εκτίναξη (αγγλ. Coronal Mass Ejection)], οι οποίες μπορούν να εκτοξεύσουν φως, ενέργεια και ηλιακό υλικό στο διάστημα.

"Καθώς βγαίνουμε από το ηλιακό ελάχιστο και πλησιάζουμε το μέγιστο του Κύκλου 25, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ηλιακή δραστηριότητα δεν σταματά ποτέ. Αλλάζει μορφή καθώς το εκκρεμές ταλαντεύεται", δήλωσε η Lika Guhathakurta, ηλιακή επιστήμονας στο τμήμα Ηλιοφυσικής στην έδρα της NASA στην Ουάσιγκτον.

Η NASA και ο NOAA, μαζί με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (Federal Emergency Management Agency) και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τομείς, συνεργάζονται για την Εθνική Διαστημική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης (National Space Weather Strategy and Action Plan) για την ενίσχυση της ετοιμότητας του διαστημικού καιρού και την προστασία των ΗΠΑ από διαστημικούς καιρικούς κινδύνους. Ο NOAA παρέχει προβλέψεις για τον διαστημικό καιρό και δορυφόρους για την παρακολούθηση του διαστημικού καιρού σε πραγματικό χρόνο. Η NASA είναι ο ερευνητικός βραχίονας των ΗΠΑ, βοηθώντας στη βελτίωση της κατανόησής μας για το διάστημα κοντά στη Γη και, τελικά, στα υπάρχοντα προγνωστικά μοντέλα.

Οι προβλέψεις του διαστημικού καιρού είναι επίσης σημαντικές για την υποστήριξη διαστημικών σκαφών και αστροναυτών του προγράμματος Artemis. Η έρευνα αυτού του διαστημικού περιβάλλοντος είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση και τον μετριασμό της έκθεσης ενός αστροναύτη στη διαστημική ακτινοβολία. Οι δύο πρώτες επιστημονικές έρευνες που θα διεξαχθούν από το πρόγραμμα Gateway θα μελετήσουν τον διαστημικό καιρό και θα παρακολουθήσουν το περιβάλλον ακτινοβολίας σε σεληνιακή τροχιά. Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε μοντέλα πρόβλεψης, ώστε να μπορούν να προβλέψουν μια μέρα τον διαστημικό καιρό, όπως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν τον καιρό στη Γη.

"Δεν υπάρχει κακός καιρός, αλλά κακή προετοιμασία", δήλωσε ο Jake Bleacher, επικεφαλής επιστήμονας για τη Διεύθυνση Ανθρώπινης Εξερεύνησης και Επιχειρήσεων της NASA (NASA’s Human Exploration and Operations Mission Directorate ) στην έδρα του οργανισμού. "Ο διαστημικός καιρός είναι αυτό που είναι - δουλειά μας είναι να είμαστε προετοιμασμένοι."

Η κατανόηση των Ηλιακών κύκλων είναι ένα μέρος αυτής της προετοιμασίας. Για να προσδιοριστεί η έναρξη ενός νέου ηλιακού κύκλου, ο πίνακας προβλέψεων συμβουλεύτηκε μηνιαία δεδομένα σχετικά με τις ηλιακές κηλίδες από το Παγκόσμιο Κέντρο Δεδομένων για τον Δείκτη Ηλιακών Κηλίδων και τις Μακροχρόνιες Ηλιακές Παρατηρήσεις (World Data Center for the Sunspot Index and Long-term Solar Observations), που βρίσκεται στο Βασιλικό Παρατηρητήριο του Βελγίου στις Βρυξέλλες, το οποίο παρακολουθεί τις ηλιακές κηλίδες και εντοπίζει τα μέγιστα και τα ελάχιστα του ηλιακού κύκλου.

"Διατηρούμε μια λεπτομερή καταγραφή των λίγων μικροσκοπικών ηλιακών κηλίδων οι οποίες σηματοδοτούν την έναρξη και την άνοδο του νέου κύκλου", δήλωσε ο Frédéric Clette, διευθυντής του κέντρου και ένας από τους πανελίστες των προβλέψεων. "Αυτές είναι οι ελάχιστες προαγγελίες των μελλοντικών γιγαντιαίων ηλιακών πυροτεχνημάτων. Μόνο με την παρακολούθηση της γενικής τάσης για πολλούς μήνες μπορούμε να προσδιορίσουμε το κρίσιμο σημείο μεταξύ δύο κύκλων. "

Με το ηλιακό ελάχιστο πίσω από μας, οι επιστήμονες αναμένουν ότι η δραστηριότητα του Ήλιου θα αυξηθεί προς το επόμενο προβλεπόμενο μέγιστο τον Ιούλιο του 2025. Ο Doug Biesecker, συμπροεδρεύων του πάνελ και ηλιακός φυσικός στο Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της NOAA (NOAA’s Space Weather Prediction Center) στο Boulder του Κολοράντο, δήλωσε ότι ο ηλιακός κύκλος 25 αναμένεται να είναι τόσο ισχυρός όσο και ο τελευταίος ηλιακός κύκλος, ο οποίος ήταν ένας κύκλος κάτω του μέσου όρου, αλλά όχι χωρίς κίνδυνο.

"Ακριβώς επειδή είναι ένας ηλιακός κύκλος κάτω του μέσου όρου, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ακραίου διαστημικού καιρού", δήλωσε ο Biesecker. "Ο αντίκτυπος του Ήλιου στην καθημερινή μας ζωή είναι πραγματικός και είναι εκεί. Το SWPC στελεχώνεται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, επειδή ο Ήλιος είναι πάντα σε θέση να μας δίνει κάτι να προβλέψουμε. "

Ο Elsayed Talaat, διευθυντής του Γραφείου Έργων, Σχεδιασμού και Ανάλυσης για την Υπηρεσία Δορυφορικών και Πληροφοριών της NOAA (NOAA’s Satellite and Information Service) στο Silver Spring, του Maryland, περιέγραψε την πρόσφατη πρόοδο των ΗΠΑ στο Σχέδιο Δράσης για τον Διαστημικό Καιρό καθώς και για τις επερχόμενες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου και της διαστημικής αποστολής Space Weather Follow-On L-1, το οποίο θα εκτοξευτεί το 2024, πριν από την προβλεπόμενη αιχμή του ηλιακού κύκλου 25.

"Ακριβώς όπως η Εθνική Υπηρεσία Καιρού της ΝΟΑΑ μας κάνει ένα έθνος έτοιμο για τις καιρικές συνθήκες, αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι να είμαστε ένα έθνος έτοιμο για τις διαστημικές καιρικές συνθήκες", δήλωσε ο Talaat. "Είναι μια προσπάθεια που περιλαμβάνει 24 οργανισμούς σε όλη την κυβέρνηση και έχει μετατρέψει τον διαστημικό καιρό από μια ερευνητική προοπτική σε επιχειρησιακές γνώσεις".


Σημερινή εικόνα του Ηλίου : Πηγή: https://www.spaceweather.com/

--------------------*------------------

Συστάσεις:

Grey Hautaluoma / Karen Fox
Headquarters, Washington
202-358-0668 / 301-286-6284
grey.hautaluoma@nasa.gov / karen.fox@nasa.gov

Maureen O’Leary
NOAA’s Space Weather Prediction Center, Silver Spring, Md.
301-427-9000
maureen.oleary@noaa.gov

John Leslie
NOAA Satellites, Silver Spring, Md.
301-713-0214
john.leslie@noaa.gov

Petra Vanlommel
Solar-Terrestrial Centre of Excellence, Royal Observatory of Belgium
+32 474 592 223
petra.vanlommel@oma.be

Τελευταία ενημέρωση: Nov. 2, 2020
Αρθρογράφος: Sean Potter

Πηγή: nasa.gov