Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

16 Phyche : Ένας ζάμπλουτος αστεροειδής

Μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία βρίσκεται ένας πολύ σπάνιος μεταλλικός αστεροειδής ο οποίος είναι πιο πολύτιμος από ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. 


Πρόσφατα το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble παρατήρησε το αντικείμενο αυτό από κοντά. Το όνομα  του αστεροειδούς αυτού είναι 16 Phyche. Ο αστεροειδής αυτός αξίζει 10.000 τετράκις εκατομμύρια δολάρια!!!. Πράγμα που σημαίνει ότι (υποθετικά) η ρευστοποίηση της αξίας του είναι πρακτικά αδύνατη μιας και θα επέφερε ανεπανάληπτα τεράστια οικονομική καταστροφή σε παγκόσμια κλίμακα...

Την εβδομάδα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Planetary Science μια νέα μελέτη η οποία αποκαλύπτει σε βάθος τα μυστήρια του αστεροειδούς 16 Phyche περισσότερο από ποτέ. Το αντικείμενο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα στην κύρια ζώνη των αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος η οποία βρίσκεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία, περίπου 370 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Έχει διάμετρο περίπου 226 χιλιόμετρα - περίπου το μέγεθος της πολιτείας της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ .

Οι περισσότεροι αστεροειδείς είναι φτιαγμένοι από βράχο ή πάγο. Ωστόσο η σύνθεση του 16 Phyche,  είναι πυκνή και αποτελείται ως επί το πλείστον από μέταλλο, πιθανότατα να είναι ο κυρτός πυρήνας ενός πλανήτη ο οποίος ποτέ δεν κατάφερε να σχηματιστεί - ένας λεγόμενος "πρωτοπλανήτης" του οποίου ο πυρήνας εκτέθηκε από ισχυρές συγκρούσεις με άλλα αντικείμενα, όπου εκεί αναπτύχθηκαν τεράστιες θερμοκρασίες οι οποίες στη συνέχεια αφαίρεσαν το πλανητικό του φλοιό.

Η μελέτη εντόπισε τις πρώτες υπεριώδεις (UV) παρατηρήσεις ουράνιων αντικειμένων. Το REVE αποκαλύπτει ότι οι αστεροειδείς που βρίσκονται στους πυκνούς πυρήνες των πλανητών μπορούν να είναι δομημένοι εξ ολοκλήρου από Σίδηρο και Νικέλιο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Tracy Baker δήλωσε, "Έχουμε δει μετεωρίτες ως επί το πλείστον μεταλλικούς, αλλά η νοοτροπία αυτή μπορεί να είναι μοναδική επειδή θα μπορούσε να είναι ένας αστεροειδής ο οποίος είναι φτιαγμένος εξ ολοκλήρου από Σίδηρο και Νικέλιο", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Tracy Baker σε μία του δήλωση. "Η Γη έχει μεταλλικό πυρήνα, μανδύα, και (εξωτερικό) φλοιό. Είναι πιθανό ότι ένας πρωτοπλανήτης τύπου psych όταν σχηματιζόταν, χτυπήθηκε από ένα άλλο αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα, χάνοντας έτσι τον μανδύα και το φλοιό του. "


Οι επιστήμονες μελέτησαν τον αστεροειδή αυτόν σε δύο σημεία της περιστροφής του για να δουν τις λεπτομέρειες και των δύο πλευρών σε πλήρες υπέρυθρο μήκος κύματος (UV). Διαπίστωσαν ότι η επιφάνεια του θα μπορούσε να είναι από Σίδηρο στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά προειδοποίησαν ότι μικρές ποσότητες σιδήρου θα επηρέαζαν επίσης τις παρατηρήσεις στα UV(υπεριώδους ακτινοβολίας).

"Καταφέραμε να εντοπίσουμε έναν αστεροειδή για πρώτη φορά ο οποίος πιστεύουμε ότι είναι μια ζώνη απορρόφησης υπεριώδους οξειδίου του σιδήρου", δήλωσε ο Δρ. Baker. "Πρόκειται για μια ένδειξη ότι η οξείδωση συνεχίζεται στον αστεροειδή, κάτι που θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης του ηλιακού ανέμου πάνω στην επιφάνειά του ."

Ο ηλιακός άνεμος είναι ροή φορτισμένων σωματιδίων από την ανώτερη ατμόσφαιρα του ήλιου που είναι γνωστή ως "Στέμμα" σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. Είναι υπεύθυνος για τις ουρές των κομητών καθώς διασχίζουν τον ουρανό, σχηματίζοντας σέλας και την πιθανή "διαστημική διάβρωση" του psyche.

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι ο αστεροειδής αυτός έχει γίνει πιο ανακλαστικός στα βαθύτερα υπεριώδη (UV) μήκη κύματος  κάτι που μπορεί να δώσει κάποια ένδειξη της ηλικίας του.

"Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω", δήλωσε ο Δρ. Baker. "Θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι έχει εκτεθεί στο διάστημα για πολύ καιρό. Αυτός ο τύπος υπεριώδους φωτός αποδίδεται συχνά στον διαστημικό καιρό". 




Οι μεταλλικοί αστεροειδείς -σύμφωνα με το άρθρο- είναι σπάνιοι, επομένως ο αστεροειδής Psyche παρέχει στους ερευνητές μια συναρπαστική ευκαιρία να μελετήσουν το εσωτερικό ενός πλανήτη. Το 2022, η NASA σκοπεύει να εκτοξεύσει ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος τύπου Pike πάνω σε ένα πύραυλο τύπου SpaceX Falcon Heavy Rocket για να μελετήσει τον αστεροειδή σε μια προσπάθεια να κατανοήσει την ιστορία του, καθώς και να εξερευνήσει παρόμοια αντικείμενα - είναι η πρώτη φορά που μια αποστολή θα επισκεφθεί ένα σώμα φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από μέταλλο.

Η διαστημοσυσκευή αυτή θα φτάσει στον αστεροειδή τον Ιανουάριο του 2026 όπου θα τον μελετήσει για περίπου δύο χρόνια. Ο επικεφαλής της αποστολής του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα εκτιμά ότι η αξία του σιδήρου και μόνο στη σημερινή αγορά θα είναι 10.000 τετράκις εκατομμύρια δολάρια ($10.000.000.000.000.000.000). Ένα τετράκις εκατομμύριο είναι ίσο με 100.000 τρισεκατομμύρια !!!

Ο αστεροειδής Phyche καθώς και άλλοι αστεροειδείς έχουν γίνει τόσο ελκυστικοί μιας και θεωρούνται τα δομικά στοιχεία του ηλιακού μας συστήματος. Ο αστροναύτης Βaker δήλωσε. "Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να καταλάβουμε από τι είναι φτιαγμένος ένας πλανήτης, και δυνητικά να βλέπουμε το εσωτερικό ενός πλανήτη." … Είναι πάντα κάτι το συναρπαστικό!



Πηγή: mynewworld5.wordpress.com