Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Κοσμολογική κρίση; Το Σύμπαν μπορεί να είναι ένα κλειστό σύστημα, και όχι ένα ανοικτό;

Πολύ θόρυβος γίνεται το τελευταίο καιρό σχετικά με την μορφή που έχει το Σύμπαν...

Ένα νέο paper ισχυρίζεται ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί σε μεγάλη σύγχυση σχετικά με την πυκνότητα - και επομένως το σχήμα - του σύμπαντος.

Στην εκπληκτική αυτή εικόνα η οποία απεικονίζει ολόκληρο τον ουρανό από την διαστημοσυσκευή-δορυφόρο Planck, κυριαρχεί η φωτεινότητα του Γαλαξία μας. Εικόνα: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

. Οι επιστήμονες από καιρό θεωρούν ότι το Σύμπαν είναι επίπεδο σαν ένα φύλλο χαρτιού.
. Σε ενα πρόσφατο paper, μια ομάδα ερευνητών υποστήριξε ότι τα δεδομένα από διαστημικό τηλεσκόπιο Planck δείχνουν ότι το Σύμπαν είναι κλειστό.
. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός απέχει πολύ από την απόδειξη, και ορισμένοι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα δεδομένα αυτά είναι μια στατιστική σύμπτωση.

Το σχήμα του σύμπαντος μπορεί να είναι ενα κλειστό σύστημα , και όχι ανοικτό σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το 2018 ο δορυφόρος Planck του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Οι επιστήμονες θεωρούν από παλιά ότι το Σύμπαν είναι ενα ανοικτό σύστημα, επίπεδο σαν ένα φύλλο χαρτιού. Με άλλα λόγια, εάν στείλετε μια δέσμη φωτός στο διάστημα, θα συνεχίσει να κινείται σε ευθεία γραμμή, πιθανώς για πάντα. Η υπόθεση αυτή βασίζεται σε χρόνια παρατηρησιακών δεδομένων, κοσμολογικά μοντέλα και εργασίες πάνω στη θεωρητική φυσική. Συνάδει επίσης με τη συμβατική επιστημονική αντίληψη για τον Πληθωρισμό, την περίοδο μετά την Μεγάλη Έκρηξη κατά την οποία το σύμπαν επεκτάθηκε με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Όμως, ένα νέο paper το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy διηγείται μια διαφορετική ιστορία, η οποία λέει ότι αν στείλετε μια δέσμη φωτός στο διάστημα, τελικά θα επιστρέψει πίσω, στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησε.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck για να μελετήσουν το πανάρχαιο φως σε όλο το σύμπαν το οποίο ονομάζεται "Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου" (CMB), μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πολύ περισσότερη παρουσία "βαρυτικών φακών" από ότι συμπεριλαμβάνονταν στα περισσότερα μοντέλα του σύμπαντος, υποδηλώνοντας ότι το σύμπαν είναι κλειστό. Τα ευρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν μια "κοσμολογική κρίση" (ίσως) η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτεί "δραστική επανεξέταση".

Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου. Εικόνα:NASA

Ο βαρυτικός φακός εμφανίζεται όταν η μάζα κάμπτει το φως, κάτι που προβλεπόταν από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν. Μελετώντας την ένταση του βαρυτικού φακού σε ολόκληρο το Σύμπαν, οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν την πυκνότητα του σύμπαντος, καθώς και πόση ύλη περιέχει - συμπεριλαμβανομένης της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης. Έτσι, το θέμα εδώ είναι: Εάν υπάρχουν πραγματικά μεγαλύτεροι βαρυτικοί φακοί από ότι πιστεύαμε προηγουμένως, αυτό θα υποδήλωνε ότι το σύμπαν περιέχει επίσης περισσότερη ύλη από ότι πιστεύονταν προηγουμένως. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες ίσως υποτιμούσαν εξ αρχής την πυκνότητα του σύμπαντος.

Οι 3 καταστάσεις του σύμπαντος ως προς το Ω την Κρίσιμη πυκνότητα. Εικόνα: NASA/WMAP Science team

Οι επιστήμονες έχουν ήδη υπολογίσει ότι αν το Σύμπαν υπερβεί μια "κρίσιμη πυκνότητα", θα "κλειστεί" στον εαυτό του, υποθέτοντας κάτι σαν ένα κλειστό, σφαιρικό σχήμα. Η ομάδα πίσω από το νέο paper δήλωσε ότι τα δεδομένα του ΔΤ Planck δείχνουν ότι το σύμπαν είναι 41 φορές πιο πιθανό να είναι κλειστό από ότι ανοικτό.

"Αυτά είναι τα πιο ακριβή κοσμολογικά δεδομένα δίνοντάς μας μια διαφορετική εικόνα", ανέφερε ο συν-συγγραφέας της εργασίας Alessandro Melchiorri, του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, στον ιστότοπο New Scientist. "Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο, και δεν ξέρουμε ακόμα τι είναι το μοντέλο αυτό".

Πέρα από καθοριστικές αποδείξεις

Ακόμα, το νέο paper δεν αποδεικνύει ότι το σύμπαν είναι κλειστό. Εξάλλου, το paper αυτό αποτελεί μια μόνο ερμηνεία ενός συνόλου δεδομένων από το ΔΤ Planck, και οι επιστήμονες θα μπορούσαν να περάσουν αιώνες εξετάζοντας διάφορα τμήματα της ΚΑΥ (CMB), ανακαλύπτοντας στην πορεία περίεργες στατιστικές ανωμαλίες. Άλλες αναλύσεις των δεδομένων του ΔΤ Planck, για παράδειγμα, δεν βρήκαν τίποτα που να υποδεικνύει ένα κλειστό Σύμπαν. Και ένα κλειστό σύμπαν θα καθιστούσε ακόμα πιο δύσκολο για τους επιστήμονες να εξηγήσουν κοσμικά φαινόμενα όπως τη σταθερά του Hubble, η οποία περιγράφει το ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος.

"Δεδομένων των άλλων μετρήσεων", δήλωσε στο Quanta Magazine ο Graeme Addison, κοσμολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση των δεδομένων από το ΔΤ  Planck στη νέα έρευνα. "η σαφέστερη ερμηνεία αυτής της συμπεριφοράς των δεδομένων του ΔΤ Planck είναι ότι είναι μια στατιστική διακύμανση. Ίσως προκαλείται από κάποια μικρή ανακρίβεια στην ανάλυση των δεδομένων του ΔΤ Planck, ή ίσως είναι τελείως απλές διακυμάνσεις θορύβου ή τυχαία πιθανότητα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ληφθεί σοβαρά υπόψη το κλειστό αυτό μοντέλο. "

Από τον STEPHEN JOHNSON

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy