Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Διαβάστε για τον δεύτερο διαστρικό κομήτη ο οποίος περιέχει εξωγήινο νερό

Οι επιστήμονες εντόπισαν σημάδια νερού στο αντικείμενο 2I / Borisov το οποίο κατευθύνεται προς τον Ήλιο

Μία εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble του κομήτη 2I / Borisov, ο οποίος είναι το δεύτερο επιβεβαιωμένο διαστρικό αντικείμενο το οποίο εισέρχεται στο ηλιακό μας σύστημα. Εικόνα: NASA, ESA και J. DePasquale (STScI)

Οι αστρονόμοι εντόπισαν σημάδια από σταγονίδια νερού σε μορφή σπρέι από τον κομήτη 2I / Borisov, ο οποίος πετά προς τον Ήλιο στο ταξίδι του από τον διαστρικό χώρο. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν δει νερό στο Ηλιακό μας Σύστημα το οποίο προέρχεται από κάπου αλλού.

"Υπάρχει νερό - είναι θαυμάσιο, είναι υπέροχο !!!", δηλώνει ενθουσιασμένος ο Olivier Hainaut, αστρονόμος στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο στο Garching της Γερμανίας. Η ανακάλυψη δεν προκαλεί έκπληξη, λέει, επειδή οι περισσότεροι κομήτες περιέχουν πολύ νερό. Αλλά επιβεβαιώνοντας την παρουσία του σε ένα διαστρικό κομήτη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του πώς μπορεί να ταξιδεύει το νερό ανάμεσα στα αστέρια.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Adam McKay, αστρονόμο στο κέντρο πτήσεων Goddard Space Flight στο Γκρήνμπελτ, του Μέριλαντ, ανακοίνωσε την ανακάλυψη στις 28 Οκτωβρίου στον preprint server του arXiv.

Οι αστρονόμοι παρακολουθούσαν έντονα τον Borisov από την ανακάλυψή του στις 30 Αυγούστου, επειδή η τροχιά του κομήτη αυτού δείχνει ότι προέρχεται από βαθύ διάστημα - όχι από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα όπως κάνουν οι περισσότεροι κομήτες. Ο Borisov σχηματίστηκε γύρω από ένα μακρινό και άγνωστο αστέρι. Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, κάτι πρέπει να το "έσπρωξε" από την τροχιά του και να το έστειλε εδώ. Είναι το δεύτερο διαστρικό αντικείμενο που ανακαλύφθηκε ποτέ, μετά το Oumuamua το 2017.

Ο McKay και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα τηλεσκόπιο των 3,5 μέτρων στο παρατηρητήριο Apache Point στο Sunspot του Νέου Μεξικού για να διερευνήσουν το ηλιακό φως που αντανακλά ο Borisov. Στις 11 Οκτωβρίου εντόπισαν μια αποκαλυπτική υπογραφή οξυγόνου στα φάσματα του φωτός που προέρχονται από τον κομήτη. Αν και οι κομήτες μπορούν να παράγουν οξυγόνο με ορισμένους διαφορετικούς τρόπους, οι ερευνητές λένε ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι το νερό διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Οι επιστήμονες συνέκριναν την ποσότητα νερού στον κομήτη με την ποσότητα κυανιδίου που περιέχει, την οποία είχαν προηγουμένως εντοπίσει άλλοι ερευνητές. Η αναλογία νερού προς κυανίδιο είναι σύμφωνη με αυτή που παρατηρείται στους κομήτες στο Ηλιακό μας σύστημα. Αυτό ενισχύει την αυξανόμενη ιδέα των επιστημόνων ότι ο Borisov δεν είναι διαφορετικός από τους περισσότερους κομήτες παρά το γεγονός ότι προέρχεται από ένα διαφορετικό σύστημα αστέρων. "Όλα τα σημάδια μέχρι τώρα δείχνουν ότι δεν είναι ασυνήθιστος", δηλώνει ο Matthew Knight, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Maryland στο College Park.

Ο  Borisov θα πετάξει προς τον Ήλιο στις αρχές Δεκεμβρίου. Καθώς πλησιάζει, η θερμότητα του Ήλιου ζεσταίνει τον κομήτη και προκαλεί στον παγωμένο πυρήνα τον ψεκασμό αέριου και σκόνης. Οι αστρονόμοι αναμένουν να δουν περισσότερες ενδείξεις νερού και άλλων μορίων που προέρχονται από αυτόν τις ερχόμενες εβδομάδες.

"Το πεδίο αλλάζει σχεδόν σε καθημερινή βάση", λέει ο Hainaut. "Είναι η επιστήμη σε πραγματικό χρόνο."

Από την Alexandra Witze, περιοδικό Nature 

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy