Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Γαλαξίες Αντιύλης

"Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το πιο καταστροφικό συμβάν από τη εποχή της Μεγάλης Έκρηξης"


(Εικόνα του αρχικού άρθρου). Ο M106, ή NGC 4258 ένας σπειροειδής γαλαξίας με συνηθισμένη ύλη όπως ο Γαλαξίας μας, με μήκος περίπου 23 εκατομμύρια ετηφωτός,  διαθέτει δύο επιπλέον σπειροειδείς βραχίονες οι οποίοι ακτινοβολούν στις ακτίνες Χ, στο οπτικό φάσμα, και στα ραδιοκύματα. Εικόνα: NASA/CXC/Caltech/P.Ogle et al; Optical: NASA/STScI; IR: NASA/JPL-Caltech; Radio: NSF/NRAO/VLA/nasa.gov.
Σε μεγαλύτερη ανάλυση: https://www.nasa.gov/sites/default/files/m106.jpg

"Ακριβώς επειδή ζούμε σε μια περιοχή η οποία κυριαρχείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από την ύλη, αυτό δεν αποκλείει την ύπαρξη άλλων περιοχών του σύμπαντος όπου κυριαρχεί η αντιύλη", παρατηρεί ο Dan Hooper, επικεφαλής της ομάδας θεωρητικής αστροφυσικής στο Εθνικό Εργαστήριο του Επιταχυντή Fermi (Fermi National Accelerator Laboratory ή Fermilab), και Αναπληρωτής Καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Το Καθιερωμένο πρότυπο αποτυγχάνει να εξηγήσει το διαρκές μυστήριο του γιατί το Παρατηρήσιμο σύμπαν δεν περιέχει ουσιαστικά αντιύλη. Οι φυσικοί πιστεύουν ότι στη Μεγάλη Έκρηξη υπήρχαν ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης στην πρώιμη ιστορία του σύμπαντος - έτσι πώς εξαφανίστηκε η αντιύλη; Ίσως και να μην εξαφανίστηκε αλλά να βρισκόταν σε μερικές απομακρυσμένες περιοχές του σύμπαντος.

Εάν υπάρχουν τέτοιες "εξωτικές" περιοχές, στις οποίες υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αντιπροτονίων, αντινετρονίων, και ποζιτρονίων χωρίς την παρουσία οποιωνδήποτε πρωτονίων, νετρονίων ή ηλεκτρονίων ώστε να εξουδετερωθούν μεταξύ τους, θα συμπεριφερόταν όπως κάνει και η συνηθισμένη βαρυονική ύλη, σχηματίζοντας εκδοχές αντιύλης όλων των γνωστών τύπων ατόμων και μορίων, τα οποία θα υποστούν την πλήρη σειρά φυσικών και χημικών αντιδράσεων και διεργασιών που λαμβάνουν χώρα μεταξύ της συνηθισμένης ύλης, δημιουργώντας αστέρια, πλανήτες και γαλαξίες - θα μπορούσαν ακόμη και να φιλοξενούν συνθήκες ζωής. "Το φως που παράγεται από ένα αστέρι αντιύλης ή από έναν γαλαξία αντιύλης", εξηγεί ο Hooper στο "At the Edge of Time", θα ήταν εντελώς δυσδιάκριτο από αυτό που παράγεται από οποιοδήποτε συνηθισμένο αστέρι ή γαλαξία".

Οι συγχωνεύσεις σε υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες και σε αστέρια νετρονίων που πρόσφατα ανιχνεύθηκαν από το συμβολόμετρο LIGO, μας δείχνουν οτι τα αστροφυσικά συστήματα μεταφέρουν, περνούν, και διανέμουν συνεχώς ύλη εμπρός και πίσω, με πολλούς γαλαξίες στο σύμπαν να συγκρούονται ή να συγχωνεύονται μεταξύ τους. Ακόμη και ο Γαλαξίας μας αναμένεται να συγκρουστεί σε τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια σε μια κολοσσιαία μίξη με τον πλησιέστερο γείτονά του, τον τεράστιο γαλαξία της Ανδρομέδας, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να εξορίσει το Ηλιακό μας σύστημα στο βαθύ διάστημα !

Εάν ένας γαλαξίας ο οποίος αποτελείται από ύλη ήταν να συγκρουστεί με έναν γαλαξία αντιύλης, θα δημιουργούσε το πιο δραματικό και καταστροφικό γεγονός από την εποχή της Μεγάλης Έκρηξης. Τέτοια γεγονότα, καταλήγει ο Hooper, "αν γίνουν ποτέ, θα πρέπει να είναι απίστευτα σπάνια και να λάβουν χώρα σε μια μακρινή περιοχή του σύμπαντος".


Επιμέλεια: Val Landi, ιδρυτής και εκδότης του ιστότοπου The Daily Galaxy

……………….*………………..

Αναφορές: Ο ιστότοπος "The Daily Galaxy" μέσω του Dan Hooper, "At the Edge of Time" (σελ. 90-91), από το ειδησεογραφικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Οι εκδόσεις ηλεκτρονικών βιβλίων Kindle Edition και οι θεωρητικοί  φυσικοί προτείνουν ότι η λεγόμενη "Τρόικα του Χίγκς" (Higgs Troika) μπορεί να ήταν υπεύθυνη για την εξαφάνιση της αντιύλης.

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy