Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Γιατί οι μαύρες τρύπες δεν καταστρέφουν το Σύμπαν

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντικείμενο μέσα στο σύμπαν. Κάθε γαλαξίας έχει μερικές μαύρες τρύπες και μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε γιατί μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα δεν καταστρέφει το Σύμπαν.

Καλλιτεχνική αναπαράσταση μιας μαύρης τρύπας. Εικόνα: http://hight3ch.com

Μια νέα θεωρία για την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα

Ο Leonard Susskind θεωρεί σε μια του υπόθεση ότι η διαστολή πράγματι συμβαίνει, αλλά συμβαίνει μέσα στην μαύρη τρύπα. Όταν δεν μεταφράζεται σε εξωτερική διάμετρο, σημαίνει ότι η ανάπτυξη της δεν θα καλύψει ολόκληρο το Σύμπαν. Επιπλέον, ακόμα και αν τα πάντα πέφτουν προς το εσωτερικό της, η μαύρη τρύπα μπορεί να διατηρήσει το εξωτερικό της μέγεθος, όταν η εσωτερική της διάσταση αυξάνεται. Είναι κατανοητό αυτό;

Ωστόσο, το τρέχον γενικό μοντέλο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η αύξηση της μάζας μιας μαύρης τρύπας θα εμβαθύνει την βαρύτητα και θα επεκτείνει αναλογικά τον ορίζοντα γεγονότων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ διαφορετικά μεγέθη μελανών οπών εκεί έξω. Αλλά δεν υπάρχει εγγυημένη θετική συσχέτιση με τη μάζα η οποία καταρρέει προς το εσωτερικό του"τέρατος".


Μια βαθύτερη κατανόηση της υπερμεγέθης μαύρης τρύπας 

Φανταστείτε ένα πηγάδι το οποίο βρίσκετε στην αυλή σας. Θα είναι τρομακτικό, ειδικά αν είναι πολύ βαθύ (και όσο πιο βαθύ είναι τόσο ο φόβος και το δέος σας θα μεγαλώνουν), αλλά δεν θα "καταπιεί" το σπίτι σας, ανεξάρτητα από το πόσο βαθύ θα γίνεται. Όσο η διάμετρος στον κήπο σας παραμένει αμετάβλητη (ή αλλάζει μόνο οριακά), δεν έχει σημασία πόσο βαθύ μπορεί να είναι το πηγάδι αυτό. Μια μαύρη τρύπα μοιάζει με αυτό.

Η πιο διαδεδομένη και πιο γνωστή μορφή είναι αυτή που ονομάζουμε "Αστρική Μαύρη Τρύπα αγγλ. Stellar Black Hole". Τις ορίζαμε ως μεσαίου μεγέθους, και η μάζα τους είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου, με όγκο περίπου 16 χιλιομέτρων. Φαντάσου το. Οι αστρικές μαύρες τρύπες σχηματίζονται όταν ένα τεράστιο αστέρι καταρρέει προς το εσωτερικό του. Αυτή η κατάρρευση θα προκαλέσει μια έκρηξη υπερκαινοφανούςουπερνόβα), η οποία εκτοξεύει μέρος του αστέρα στο διάστημα. Αλλά, στο πρώην κέντρο της, θα βρείτε τον "φίλο" μας.


Τα πραγματικά γεγονότα

Ωστόσο, έχουμε και τις λεγόμενες "υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες". Αυτοί είναι οι "τύποι" οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών, και το μέγεθός τους ποικίλλει. Είναι πολύ μεγαλύτερες από τις Αστρικές Μαύρες Τρύπες - τουλάχιστον εκατό χιλιάδες φορές μεγαλύτερες, και μπορεί ακόμη και να είναι τόσο μεγάλες όσο ένα δισεκατομμύριο φορές πιο ογκώδεις.

Δημιουργούνται ταυτόχρονα με τον περιβάλλοντα γαλαξία τους, τον γαλαξία που τις φιλοξενεί αν θέλετε. Αλλά οι μηχανισμοί τους δεν είναι ακόμα αρκετά κατανοητοί. Ίσως να ξεκινούν την ύπαρξη τους όμοια με τις "Λευκές Μαύρες Τρύπες" και στη συνέχεια να τρέφονται γρήγορα με το...χάος που τις περιβάλλει - αλλά, όπως είπαμε και πριν, εξακολουθεί να είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

Το μικρότερο είδος τους το ονομάζουμε "Πρωτογενείς Μαύρες Τρύπες αγγλ. Primordial black holes". Τους λέμε έτσι επειδή η ολοκληρωμένη τους μορφή. το απόγειο της ύπαρξής τους με άλλα λόγια, ήταν στην αρχή της Μεγάλης Έκρηξης. Η θεωρητική ύπαρξή τους θα μπορούσε να είναι συνέπεια όλου αυτού του...πανδαιμόνιου που ακολούθησε. Δεν ήταν μεγαλύτερες από ένα άτομο σε μέγεθος. Ωστόσο, η μάζα τους ήταν συνήθως αυτή ενός μεγάλου βουνού, αλλά δεν θα μπορούσε να έχει περισσότερο όγκο  από έναν μέσο άνθρωπο.


Συμπέρασμα

Εν πάσει περιπτώσει, μια λύση είναι ότι ο γεωμετρικός πληθωρισμός (geometric inflation) του διαστήματος μπορεί να συμβεί μέσα σε μια μαύρη τρύπα, οπότε δεν θα έχει αντίκτυπο σε εμάς, που βρισκόμαστε έξω από αυτήν. Και είναι γενικά κατανοητό, οτι οι Μαύρες Τρύπες εμβαθύνουν τα τοιχώματα τους, και στρεβλώνουν τον χωροχρόνο συμπαρασυροντάς τον στην δική τους παραμόρφωση. Και αυτό μπορεί να αλλάξει τον ορίζοντα γεγονότων σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι σε κάποια εκτός ελέγχου παραμορφωτική κατάσταση η οποία θα συμβεί με εκθετικό τρόπο.


Ένα παράδειγμα που μπορεί να βοηθήσει

Παρόλο που ο Ήλιος έχει πολύ ασθενέστερη βαρύτητα και πολύ μικρότερη βαρύτητα από ότι ένα αστέρι νετρονίων ή μια μαύρη τρύπα, όλα αυτά τα τρία παραδείγματα έχουν περισσότερο ή λιγότερο την ίδια διάμετρο στο χωροχρόνο. Και αυτή η διάμετρος έχει σημασία γιατί ζούμε στην επιφάνεια αυτή- όπως το σπίτι στο πιο πάνω παράδειγμα

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy