Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Οι ερευνητές αναρωτιούνται αν οι πανάρχαιοι υπερκαινοφανείς...

...επηρέασαν τις συνθήκες εκείνες οι οποίες έκαναν τους προγόνους μας να ...περπατούν όρθιοι

Μήπως οι αρχαίοι υπερκαινοφανείς λοιπόν έκαναν τους πρωτο-ανθρώπους να στέκονται και να περπατούν στα δύο τους πόδια, και τελικά να καταλήξει ο homo sapiens να έχει τη δυνατότητα να χτίζει άνετα καθεδρικούς ναούς, να σχεδιάζει πυραύλους και να βγάζει iPhone selfies;


Ένα paper το οποίο δημοσιεύθηκε μόλις χθες στο περιοδικό Journal of Geology κάνει την υπόθεση οτι: οι υπερκαινοφανείς βομβάρδιζαν τη Γη με κοσμική ενέργεια σε νια διαδικασία η οποία ξεκίνησε πριν από 8 εκατομμύρια χρόνια, με μια κορύφωση πριν από 2,6 εκατομμύρια χρόνια, ξεκινώντας ενα καταιγισμό ηλεκτρονίων στη χαμηλότερη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, ο οποίος δημιούργησε μια αλυσίδα γεγονότων η οποία  τελικά ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία του είδους δίποδος Ανθρωπίνος (bipedal hominins) όπως o homo habilis, o οποίος ονομάστηκε και "επιδέξιος άνθρωπος" (handy man).

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι ο ιονισμός της ατμόσφαιρας προκάλεσε πιθανώς μια τεράστια έξαρση στα φαινόμενα κεραυνών με κατεύθυνση από τα σύννεφα προς το έδαφος, τα οποία προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η κόλαση που προκλήθηκε θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που οι πρόγονοι του homo sapiens ανέπτυξαν το διποδισμό (bipedalism) - ώστε να προσαρμοστούν στη σαβάνα η οποία αντικατέστησε τα καμένα δάση στη βορειοανατολική Αφρική.

"Πιστεύεται ότι υπήρχε ήδη κάποια τάση για τους Ανθρωπίνους, η οποία τους θέλει να περπατούν στα δύο τους πόδια, ακόμα και πριν από αυτό το γεγονός", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Adrian Melott, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας. "Αλλά ήταν κυρίως προσαρμοσμένοι στο να αναρριχώνται σε δέντρα. Μετά από αυτή τη μετατροπή των δασών σε σαβάνες, θα έπρεπε πολύ πιο συχνά να πρέπει να περπατούν από το ένα δέντρο στο άλλο διασχίζοντας τα λιβάδια. Έτσι, έγιναν καλύτεροι στο να βαδίζουν όρθιοι. Μπορούσαν πλέον να δουν πάνω από τις κορυφές των θάμνων, και να παραφυλάνε για άγρια ζώα. Θεωρείται ότι αυτή η μετατροπή στη σαβάνα συνέβαλε στον διποδισμό ο οποίος γινόταν ολοένα και πιο κυρίαρχος στους προγόνους μας".

Με βάση ένα "ενδεικτικό" στρώμα από αποθέματα Σιδήρου-60 (iron-60 ένα ισότοπο του Σιδήρου) το οποίο καλύπτει τους θαλάσσιους βυθούς  του πλανήτη, οι αστρονόμοι έχουν ενα υψηλής πιστότητας στοιχείο για μία έκρηξη Υπερκαινοφανούς (Σούπερνόβα) πολύ κοντά στη κοσμική μας γειτονιά - μεταξύ 100 και 50 Παρσέκ (parsecs - 163 έτη φωτός) μακριά μας - κατά τη μετάβαση από τη Πλειόκαινο εποχή (Pliocene Epoch) στην Εποχή των Παγετώνων (Ice Age) .

"Υπολογίσαμε τον ιονισμό της ατμόσφαιρας από τις κοσμικές ακτίνες οι οποίες θα προέρχονταν από έναν υπερκαινοφανή περίπου τόσο μακριά όσο δείχνουν και οι αποθέσεις σιδήρου-60 ", δήλωσε ο Melott. "Φαίνεται ότι αυτός ήταν ο πλησιέστερος σε μια πολύ μακρύτερη σειρά από άλλα φαινόμενα υπερκαινοφανών. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αύξησε τον ιονισμό στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κατά 50 φορές. Συνήθως, δεν έχουμε ιονισμό στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας επειδή οι κοσμικές ακτίνες δεν διεισδύουν εκεί, αλλά οι πιο ενεργητικές από αυτές προερχόμενες από τους υπερκαινοφανείς, φθάνουν έως την επιφάνεια του πλανήτη - έτσι θα υπήρχαν πολλά ηλεκτρόνια τα οποία απορρίφθηκαν από την ατμόσφαιρα".

Σύμφωνα με τον Melott και τον συν-συγγραφέα Brian Thomas του Πανεπιστημίου Washburn, ο ιονισμός στην κατώτερη ατμόσφαιρα σήμαινε ότι μια αφθονία ηλεκτρονίων θα σχημάτιζε περισσότερα περάσματα για κτυπήματα από κεραυνό.

"Το κατώτατο μίλι περίπου της ατμόσφαιρας επηρεάζεται με τρόπους που κανονικά δεν το κάνει ποτέ", δήλωσε ο Melott. "Όταν κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας πλήττουν άτομα και μόρια στην ατμόσφαιρα, τα ηλεκτρόνια ξεφεύγουν από αυτά - έτσι αυτά τα ηλεκτρόνια κυκλοφορούν ελεύθερα αντί να δεσμεύονται με τα άτομα. Συνήθως, στη διαδικασία δημιουργίας ενός κεραυνού, υπάρχει συσσώρευση τάσης μεταξύ των νεφών ή μεταξύ των νεφών και του και του εδάφους - αλλά το ρεύμα δεν μπορεί να ρέει γιατί δεν υπάρχουν αρκετά ηλεκτρόνια για να το μεταφέρουν. Έτσι, πρέπει να δημιουργηθεί υψηλή τάση πριν αρχίσουν να κινούνται τα ηλεκτρόνια. Μόλις κινηθούν τα ηλεκτρόνια, αρχίζουν να συγκρούονται με τα μόρια και τα άτομα της ατμόσφαιρας, αφαιρώντας με αυτό το τρόπο περισσότερα ηλεκτρόνια από όλο και περισσότερα άτομα δημιουργώντας έτσι ένα κεραυνό. Αλλά με αυτόν τον ιονισμό, η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει πολύ πιο εύκολα, και έτσι θα προέκυπταν πολύ περισσότεροι κεραυνοί. "

Ο ερευνητής της KU δήλωσε ότι η πιθανότητα οι κεραυνοί αυτοί να ήταν η αφορμή για μια παγκόσμια αναζωπύρωση των πυρκαγιών υποστηρίζεται από την ανακάλυψη κοιτασμάτων άνθρακα τα οποία βρίσκονται σε εδάφη στα οποία τα κοιτάσματα αυτά αντιστοιχούν στο χρονικό πλαίσιο του βομβαρδισμού της ατμόσφαιρας από  κοσμικές  ακτίνες.

"Αυτό που παρατηρήται είναι ότι υπάρχει πολύ περισσότερο κάρβουνο και αιθάλη στον κόσμο μας, τα οποία διαμορφώθηκαν πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια", δήλωσε ο Melott. "Βρίσκονται παντού, και κανείς δεν έχει καμία εξήγηση στο γιατί θα συνέβαινε σε όλο τον κόσμο σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση. Η αύξηση αυτή των πυρκαγιών θεωρείται ότι έχει διεγείρει τη μετάβαση από δάση σε σαβάνα σε πολλά μέρη του πλανήτη μας - όπου υπήρχαν δάση, τώρα υπάρχουν κυρίως ανοιχτοί βοσκότοποι, λιβάδια αν θέλετε, με θάμνους εδώ και εκεί. Αυτό πιστεύεται ότι σχετίζεται με την ανθρώπινη εξέλιξη στη βορειοανατολική Αφρική. Συγκεκριμένα, στην Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος (Great Rift Valley ) όπως ονομάζεται, όπου συναντώνται όλα αυτά τα απολιθώματα από Ανθρωπίνους. "

Ο Melott δήλωσε ότι δεν είναι πιθανό να συμβεί σύντομα ξανά κάτι τέτοιο. Το πλησιέστερο αστέρι που μπορεί να γίνει υπερκαινοφανής, να εκραγεί δηλαδή, στα προσεχή εκατομμύρια χρόνια είναι ο Μπετελγκέζ , περίπου 200 Παρσέκ (652 έτη φωτός) από τη Γη.

"Ο Μπετελγκέζ είναι πολύ μακριά για να έχει κάποια ισχυρή επίδραση οπουδήποτε κοντά μας", δήλωσε ο Melott. "Μην ανησυχείτε λοιπόν γι 'αυτό. Εκεί που θα πρέπει να ανησυχείτε είναι για τα λεγόμενα ηλιακά φαινόμενα πρωτονίων (solar proton events ή Ηλιακές καταιγίδες), αυτός είναι ο κίνδυνος για μας με την υπάρχουσα τεχνολογία - μια ηλιακή έκλαμψη να πλήττει την ηλεκτρική ενέργεια. Φανταστείτε, μήνες χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. "...Τρομερό !

Από το πανεπιστήμιο του Κάνσας 


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy