Η διαστημοσυσκευή Parker Solar Probe της NASA πραγματοποιεί τη 2η τολμηρή της πτήση στον Ήλιο
Η διαστημοσυσκευή Parker Solar Probe επί το έργον γύρω από τον Ήλιο - Καλλιτεχνική απεικόνιση. (Εικόνα: © NASA / Johns Hopkins APL / Steve Gribben)
Η ηλιακή αποστολή της NASA που σπάει όλα τα ρεκόρ ολοκλήρωσε ενα ακόμα κοντινό πέρασμα στον Ήλιο στις 4 Απριλίου.
Ο ελιγμός, που ονομάζεται περιήλιο, οδήγησε σε μια πλησιέστερη προσέγγιση στο μητρικό μας άστρο στις 6:40 μ.μ. EDT (22:40 GMT - 01:40 στις 5 Απριλίου ώρα Ελλάδας), όταν το Parker Solar Probe βρισκόταν περίπου 15 εκατομμύρια μίλια (24 εκατομμύρια χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου. Αυτή είναι περίπου η ίδια απόσταση που έφτασε το διαστημικό σκάφος στις 5 Νοεμβρίου του 2018, κατά τη διάρκεια του πρώτου του περιήλιου.
Και τα δύο κοντινά περάσματα του Parker Solar Probe έσπασαν τα ρεκόρ της αποστολής Helios 2 το 1976, για διαστημικό σκάφος το οποίο έφτασε τόσο κοντά στον ήλιο. Όμως, η διαστημοσυσκευή Parker θα συνεχίσει να σπάει τα δικά της ρεκόρ κατά τη διάρκεια της αποστολής, καταλήγοντας τελικά να περάσει ομαλά σε απόσταση μόλις 4 εκατομμύριων μιλιών (6 εκατομμύρια χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια του μητρικού μας αστέρα.
Μια παρόμοια διαδικασία εξελίσσεται με την ταχύτητα του διαστημικού σκάφους: Στο αποκορύφωμα των δύο πρώτων περιηλίων του, το διαστημικό σκάφος ταξίδεψε με ταχύτητα 343.000 χλμ. / ώρα, σπάζοντας επίσης κάθε ρεκόρ, αλλά μελλοντικές προσεγγίσεις θα βρουν το Parker Solar Probe να κινείται ακόμα γρηγορότερα!
Αυτά τα κοντινά περάσματα είναι αγωνιώδεις στιγμές για τους επιστήμονες και τους μηχανικούς της αποστολής, επειδή το διαστημικό σκάφος είναι εκτός επικοινωνίας με τη Γη για αρκετές ημέρες πριν και μετά από κάθε περιήλιο. Η σιγή αυτή των ραδιοεπικοινωνιών έχει σχεδιαστεί για να αφήνει το διαστημικό σκάφος να επικεντρώνεται στη διατήρηση της ασφάλειας του εξοπλισμού του, πίσω από την πυκνή ασπίδα που τον προστατεύει από την απίστευτη ζέστη της εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου, του Ηλιακού στέμματος
Αφού το διαστημικό σκάφος φύγει από το κοντινό του πέρασμα από τον Ήλιο (περιήλιο) και μπει πάλι στην τροχιά του, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του ελιγμού αυτού στέλνονται στους επιστήμονες που περιμένουν με ανυπομονησία τις πληροφορίες αυτές. Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα το Ηλιακό στέμμα, όπου οι θερμοκρασίες φθάνουν σε εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.
Το Ηλιακό στέμμα είναι επίσης η πηγή του Ηλιακού ανέμου, μια σταθερή ροή φορτισμένων σωματιδίων που ρέουν από τον Ήλιο και διασχίζουν το Ηλιακό μας σύστημα. Επειδή ο ηλιακός άνεμος μπορεί να επηρεάσει τους δορυφόρους επικοινωνίας και πλοήγησης, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του Parker Solar Probe για να καταλάβουν καλύτερα πώς λειτουργεί ο Ήλιακός άνεμος κατευθείαν από τη πηγή του.
Το διαστημικό σκάφος θα πραγματοποιήσει ένα ακόμα περιήλιο την 1η Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα του πλανήτη Αφροδίτη (βαρυτική σφενδόνη) για να ρυθμίσει την πορεία του. Αυτή η τροχιακή μικροδιόρθωση σημαίνει ότι οι επακόλουθες προσεγγίσεις της διαστημοσυσκευής θα βρεθούν λίγο πιο κοντά στην επιφάνεια του Ήλιου. Όλα δείχνουν ότι το διαστημόπλοιο θα ολοκληρώσει 24 περιήλια κατά τη διάρκεια της επταετούς του αποστολής , πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στον Ήλιο και τα μυστικά του.
Το επίσημο έμβλημα για την αποστολή Parker Solar Probe.
Εικόνα:el.wikipedia.org
Από την Meghan Bartels
Στείλτε email στην Meghan Bartels : mbartels@space.com ή ακολουθήστε την στο @meghanbartels.
……………….*………………..
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο
Facebook:
Και στο blog: Αστρονομία και Επιστήμη
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα
μπλε ή κόκκινα γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις
μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε
μας: gikasd63@hotmail.com η αφήστε μήνυμα inbox στη
Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας
εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα
αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την
σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη
διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς
δωρεάν.
Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η
ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του
αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του
άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις
ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου.
Για την ομάδα : @Aratosastronomy