Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Πώς θα αμυνθεί η Γη από τους αστεροειδείς

Με διάμετρο μόλις 17-20 μέτρων, ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο έδαφος και πολλούς τραυματισμούς, όταν εξερράγη μετά από σύγκρουση με την ατμόσφαιρα της Γης τον Φεβρουάριο του 2013.

Τα συντρίμμια και η ουρά από ατμό που απέμεινε μετά την έκρηξη από τον μετεωρίτη (Απολλώνιο αστεροειδή) του Τσελιάμπινσκ. Εικόνα: Alex Alishevskikh/Wikipedia


Για να αποφευχθεί μια άλλη τέτοια σύγκρουσης, η Αμερικανίδα αστρονόμος Amy Mainzer και οι συνεργάτες της χρησιμοποιούν ένα απλό αλλά έξυπνο τρόπο για να εντοπίσουν αυτά τα μικροσκοπικά Γεωπλήσια αντικείμενα κοντά στη Γη (NEOs), καθώς ορμούν προς τον πλανήτη μας. Είναι ο κύρια ερευνήτρια της αποστολής για το κυνήγι αστεροειδών της NASA (NASA's asteroid hunting mission) στο εργαστήριο Jet Propulsion στη Πασαντίνα στη Καλιφόρνια,  και θα παρουσιάσει το έργο του Γραφείου Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA (NASA's Planetary Defense Coordination Office) αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο της Ένωσης Αμερικάνων Φυσικών (American Physical Society) στο Ντένβερ, - συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου της ομάδας της για τον εντοπισμό των NEOs, καθώς  και του τρόπου με τον οποίο θα βοηθήσει τις προσπάθειες για την πρόληψη των μελλοντικών καταστροφικών πτώσεων επικίνδυνων αντικειμένων πάνω στη Γη.     

Μια συλλογή εικόνων από το διαστημικό σκάφος WISE του αστεροειδή 2305 King, ο οποίος πήρε το όνομα του από τον Martin Luther King Jr. Ο αστεροειδής εμφανίζεται ως μια σειρά από πορτοκαλί κουκκίδες επειδή πρόκειται για μια σειρά από εκθέσεις που έχουν προστεθεί μαζί για να δείξουν την κίνηση του κατά μήκους του ουρανού. Οι εικόνες αυτές στο υπέρυθρο φως έχουν χρωματική κωδικοποίηση έτσι ώστε να μπορούμε να τις αντιληφθούμε με το ανθρώπινο μάτι: 3.4 μικρά (micrείναι το κόκκινο. Από τα δεδομένα του WISE, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι ο αστεροειδής έχει διάμετρο περίπου 12,7 χιλιόμετρα, με ανακλαστικότητα 22%, γεγονός που δείχνει οτι η σύνθεση του είναι πιθανά από πέτρα. Εικόνα: NASA

"Αν ανακαλύψουμε την ύπαρξη ενός αντικειμένου λίγες μέρες μόνο πριν από την σύγκρουση, είναι κάτι που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μας, έτσι στις προσπάθειές μας για αναζήτηση εστιάσαμε στην εξεύρεση NEOs όταν βρίσκονται μακριά από τη Γη, έχοντας έτσι ενα μέγιστο χρονικό διάστημα στη διάθεση μας, ανοίγοντας ένα ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων στο να μετριάσουμε τα ενδεχόμενα, "δήλωσε η Mainzer.

Αλλά αυτό είναι ένα δύσκολο έργο - όπως το να δεις ένα κομμάτι κάρβουνο στον νυχτερινό ουρανό, εξήγησε η Mainzer. "Τα ΝΕΟs είναι εγγενώς αμυδρά αντικείμενα επειδή είναι συνήθως πολύ μικρά και πολύ μακριά από εμάς μέσα στο διάστημα", δήλωσε. "Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι μερικά από αυτά είναι τόσο σκοτεινά όσο και ο γραφίτης του εκτυπωτή σας, και η προσπάθεια να τα εντοπίσετε ενάντια στο μαύρο του διαστήματος είναι πολύ δύσκολη".


Μια εικόνα της προτεινόμενης αποστολής φωτογραφικής μηχανής Γεωπλήσιων αντικειμένων [Near-Earth Object Camera (NEOCam)], η οποία έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να χαρακτηρίζει τους αστεροειδείς και τους κομήτες που προσεγγίζουν τη Γη. Χρησιμοποιώντας μια θερμική υπέρυθρη κάμερα, η αποστολή θα μετράει τις θερμικές υπογραφές των NEOs ανεξάρτητα από το αν είναι φωτεινές ή σκοτεινές. Το περίβλημα του τηλεσκοπίου είναι βαμμένο μαύρο για να εκπέμπει αποτελεσματικά τη θερμότητά του στο διάστημα, και η ασπίδα του για προστασία από τον Ήλιο του επιτρέπει να παρατηρεί κοντά στον Ήλιο, όπου τα NEOs στο μεγαλύτερο μέρος από τις τροχιές τους, και οι οποίες είναι πλησίον της Γης περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους. Στο βάθος είναι ένα σύνολο εικόνων από την κύρια ζώνη των αστεροειδών, οι οποίες ελήφθησαν από την πρωτότυπη αποστολή NEOWISE. Οι αστεροειδείς εμφανίζονται ως κόκκινες κουκκίδες σε σχέση με τα αστέρια του φόντου και τους γαλαξίες. Εικόνα: NASA

Αντί να χρησιμοποιεί ορατό φως για να εντοπίσει εισερχόμενα προς τη Γη αντικείμενα, η ομάδα της Mainzer στο JPL / Caltech έχει αξιοποιήσει μια χαρακτηριστική υπογραφή των NEOs - τη θερμότητά τους. Οι αστεροειδείς και οι κομήτες ζεσταίνονται από τον Ήλιο και έτσι λάμπουν σε θερμικά μήκη κύματος (υπέρυθρες ακτινοβολίες), διευκολύνοντας τον εντοπισμό τους με το Ερευνητικό Τηλεσκόπιο Εποπτείας Ευρέως πεδίου Υπερύθρων για Γεωπλήσια Αντικείμενα [Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer  (NEOWISE)].

"Με την αποστολή NEOWISE μπορούμε να εντοπίσουμε αντικείμενα ανεξάρτητα από το χρώμα της επιφάνειάς τους, και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετρήσουμε τα μεγέθη τους και άλλες επιφανειακές ιδιότητες", δήλωσε η Mainzer.

Ανακαλύπτοντας τις ιδιότητες της επιφάνειας των NEOs, η Mainzer και οι συνεργάτες της δίνουν μια εικόνα για το πόσο μεγάλα είναι τα αντικείμενα αυτά, καθώς και από τι είναι φτιαγμένα, και τα δύο κρίσιμα στοιχεία για την εδραίωση μιας αμυντικής στρατηγικής ενάντια σε μια ενδεχόμενη απειλή για τη Γη από τα ΝΕΟs.

Για παράδειγμα, μια αμυντική στρατηγική είναι να "ωθήσουμε" με φυσικό τρόπο ένα ΝΕΟ μακριά από μια τροχιά πρόσκρουσης με τη Γη. Αλλά για να υπολογιστεί η ενέργεια που απαιτείται για αυτή την ώθηση, είναι απαραίτητες οι λεπτομέρειες της μάζας του ΝΕΟ και επομένως το μέγεθος και η σύνθεση του.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο NEOWISE έβλεπε την επιτάχυνση του Comet C / 2013 US10 Catalina από τη Γη στις 28 Αυγούστου 2015. Ο κομήτης αυτός προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, το ψυχρό κέλυφος, μιας ομάδας από παγωμένα αντικείμενα το οποίο περιβάλλει τον Ήλιο στο πιο απομακρυσμένο τμήμα του Ηλιακού μας συστήματος, πέρα από την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα. Το NEOWISE "συνέλαβε" τον κομήτη καθώς "άφριζε" συνέπεια της ηλιακής θερμότητας που επιδρούσε πάνω του. Στις 15 Νοεμβρίου του 2015, ο κομήτης έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στον Ήλιο, βυθιζόμενος μέσα στην τροχιά της Γης. Είναι πιθανό ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτός ο πανάρχαιος κομήτης ήταν ποτέ τόσο κοντά στον Ήλιο. Το NEOWISE παρατήρησε τον κομήτη αυτό σε δύο θερμικά ευαίσθητα υπέρυθρα μήκη κύματος 3,4 και 4,6 μικρών, τα οποία είναι χρωματικά κωδικοποιημένα ως κυανό και κόκκινο σε αυτή την εικόνα. Επίσης, το NEOWISE ανίχνευσε αυτόν τον κομήτη αρκετές φορές το 2014 και το 2015. Πέντε από τις εκθέσεις αυτές εμφανίζονται εδώ σε μια συνδυασμένη εικόνα που απεικονίζει την κίνηση του κομήτη στον ουρανό. Οι άφθονες ποσότητες αερίου και σκόνης που εκτοξεύονται από τον κομήτη εμφανίζονται κόκκινες σε αυτή την εικόνα επειδή είναι πολύ κρύες, πολύ πιο κρύες από τα αστέρια του φόντου.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν επίσης ότι η εξέταση της σύνθεσης των αστεροειδών θα βοηθήσει στην κατανόηση του πώς σχηματίστηκε το Ηλιακό μας σύστημα.

"Τα αντικείμενα αυτά είναι εγγενώς ενδιαφέροντα επειδή μερικά θεωρούνται τόσο παλαιά όσο το αρχικό υλικό από το οποίο φτιάχτηκε το Ηλιακό μας σύστημα", δήλωσε η Mainzer. "Ένα από τα πράγματα που ανακαλύψαμε είναι ότι τα NEOs είναι πολύ διαφορετικά στη σύνθεση."

Η Mainzer είναι πλέον πρόθυμη να αξιοποιήσει την πρόοδο της τεχνολογίας των φωτογραφικών μηχανών για να βοηθήσει στην αναζήτηση ΝΕΟs. "Προτείνουμε στη NASA ένα νέο τηλεσκόπιο, την φωτογραφική μηχανή γεωπλήσιων αντικειμένων [Near-Earth Object Camera (NEOCam)], έτσι ώστε να κάνουμε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εργασία χαρτογράφησης για τις θέσεις των αστεροειδών, και μέτρησης των μεγεθών τους", δήλωσε η Mainzer.
  
Η NASA δεν είναι ο μόνος διαστημικός οργανισμός που προσπαθεί να καταλάβει τα NEO. Για παράδειγμα, η αποστολή του Ιαπωνικού Αεροδιαστημικού Εξερευνητικού Οργανισμού (Japan Aerospace Exploration Agency - JAXA) Hayabusa 2 σχεδιάζει να συλλέξει δείγματα από έναν αστεροειδή. Και στην παρουσίασή της, η Mainzer θα εξηγήσει πώς συνεργάζεται η NASA με την παγκόσμια διαστημική κοινότητα σε μια διεθνή προσπάθεια να υπερασπιστεί o πλανήτη μας από τις καταστροφικές πτώσεις ΝΕΟs.

Από: American Physical Society


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy