Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Πρωταρχικό μόριο

Ο πρώτος τύπος μορίου που σχηματίστηκε στο Σύμπαν παρατηρήθηκε στο διάστημα


Λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, η χημεία, όπως τη γνωρίζουμε, έκανε τα πρώτα της νηπιακά βήματα 

helium hyrdide ion
ΧΗΜΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ. Το ιόν Υδρίδιο του Ηλίου, το οποίο γενικά δεν ανιχνεύεται εύκολα, και που θεωρείται ότι είναι ο πρώτος τύπος μορίου που σχηματίστηκε στο Σύμπαν, βρέθηκε στο πλανητικό νεφέλωμα NGC 7027 (το οποίο παρουσιάζεται στο υπέρυθρο φως σε αυτή την εικόνα από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble).
Εικόνα: WILLIAM B. LATTER/SIRTF SCIENCE CENTER/CALTECH, NASA, ESA



Τα ιόντα Υδριδίου του Ηλίου, που πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος τύπος μορίου που σχηματίστηκε στο Σύμπαν, εντοπίστηκαν τελικά στο διάστημα.

Αυτά τα φορτισμένα μόρια, το καθένα από ένα ουδέτερο άτομο Ηλίου και ένα θετικά φορτισμένο άτομο Υδρογόνου, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά περίπου 100.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Η σύνθεση του Σύμπαντος εκείνη τη περίοδο ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από Υδρογόνο και Ήλιο, και το Υδρίδιο του Ηλίου ήταν το μόνο μόριο που τα δύο αυτά στοιχεία μπορούσαν να δημιουργήσουν όταν συγκρούστηκαν.

Αν και οι ερευνητές έχουν δει ιόντα Υδριδίου του Ηλίου (helium hydride ions) στο εργαστήριο, τα μόρια αυτά δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ με βεβαιότητα στο διάστημα. Η ανακάλυψη του Υδριδίου του Ηλίου σε ένα κοντινό πλανητικό νεφέλωμα τελειώνει μια δεκαετή μακρά έρευνα για αυτά τα "σπερματικά" μόρια, και βοηθά στην επιβεβαίωση της κατανόησης της χημείας στο νηπιακό Σύμπαν, ανέφεραν ερευνητές σε απευθείας σύνδεση στις 17 Απριλίου στο περιοδικό Nature.

Κατά τη διάρκεια τριών πτήσεων τον Μάιο του 2016, το αερομεταφερόμενο Στρατοσφαιρικό Παρατηρητήριο για την Υπέρυθρη Αστρονομία (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy - SOFIA) παρατηρούσε ένα πλανητικό νεφέλωμα σε απόσταση περίπου 3.000 ετών φωτός, το οποίο ονομάζεται NGC 7027, και βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου. Αυτό το κέλυφος αστρικού υλικού εκτοξεύτηκε από ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας όταν ο πυρήνας του κατέρρευσε σε ένα λευκό νάνο περίπου 600 χρόνια πριν. Στο φως που εκπέμπεται από το θερμό, πυκνό σύννεφο αερίου, οι ερευνητές ανίχνευσαν το μήκος κύματος υπέρυθρης ακτινοβολίας στο στοιχείο Υδριδίου του Ηλίου.

Τα ιόντα Υδριδίου του Ηλίου που παρατηρήθηκαν στο NGC 7027 δημιουργήθηκαν στο πλανητικό νεφέλωμα, αντί να είναι κατάλοιπο από το πρώιμο Σύμπαν. Η ύπαρξή τους όμως επιβεβαιώνει ότι τα ιόντα Υδριδίου του Ηλίου μπορούν να υπάρχουν έξω από το εργαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι θεωρητικές προσομοιώσεις του πρωταρχικού Σύμπαντος δεν έχουν σοβαρή ανάγκη αναθεώρησης.

Ο Adam Perry, μελέτησε το Υδρίδιο του Ηλίου ενώ στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign, παρομοίασαν το νέο εύρημα με την ανακάλυψη ενός απολιθώματος που συμπληρώνει τον χαμένο κρίκο στην εξέλιξη των ζώων. "Όλοι ήξεραν ότι το Υδρίδιο του Ηλίου έπρεπε να είναι εκεί έξω," λέει ο Perry, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Αλλά "εκεί που πριν δεν υπήρχαν σκληρά αποδεικτικά στοιχεία, τώρα υπάρχουν ... Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την Αστροχημεία θα είναι πολύ ενθουσιασμένοι γι 'αυτό".

Η μελέτη των ιόντων Υδριδίου του Ηλίου στο NGC 7027 μπορεί να προσφέρει νέες ιδέες για τις χημικές αντιδράσεις που σχηματίζουν αυτά τα ιόντα, λέει ο συνεργάτης της μελέτης Rolf Güsten, αστροφυσικός στο Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max Planck στη Βόννη της Γερμανίας.

Ο Güsten και οι συνεργάτες του ελπίζουν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη Μεγάλη Χιλιοστομετρική/Υποχιλιοστομετρική συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων στην έρημο της Ατακάμα στη βόρεια Χιλή (Atacama Large Millimeter / submillimeter Array) για να "σαρώσουν" το μακρινό, πρώιμο Σύμπαν για ιόντα Υδριδίου του Ηλίου, τα οποία δημιουργήθηκαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.


Παραπομπές
R. Güsten et alAstrophysical detection of the helium hydride ion HeH+Nature. Published online April 17, 2019. doi:10.1038/s41586-019-1090-x.


Διαβάστε περισσότερα
R. Cowen. Chemistry of the Cosmos: Quasars illuminate the young universeScience News. Vol. 163, May 3, 2003, p. 278.

Από: MARIA TEMMING


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy