Οι αστρονόμοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει όταν οι μαύρες τρύπες αποκτούν την ..."επιθυμία" να περιπλανηθούν στον Γαλαξία. Συνήθως, υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα (SMBH) στον πυρήνα ενός ογκώδους γαλαξία. Αλλά μερικές φορές οι ΥΜΤ (ΥΜΤ =Υπερμεγέθης Μαύρη Τρύπα ή Supermassive Black Holes εν συντομία SMBHs) μπορούν να "περιπλανηθούν" σε ολόκληρο τον γαλαξία που τους φιλοξενεί, παραμένοντας μακριά από το κέντρο του σε περιοχές όπως το αστρικό άλως, μια σχεδόν σφαιρική περιοχή από αστέρια και αέριο η οποία περιβάλλει το κεντρικό τμήμα ενός γαλαξία.
Οι αστρονόμοι θεωρούν επίσης ότι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συχνά ως αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων μεταξύ γαλαξιών σε ένα διαστελλόμενο Σύμπαν. Ένας μικρότερος γαλαξίας θα συγχωνευθεί με έναν μεγαλύτερο, κύριο γαλαξία, δίνοντας τη δική του κεντρική ΥΜΤ σε μια μεγάλη τροχιά μέσα στον νέο του συμπαντικό οικοδεσπότη.
……………….*………………..
"Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι οποιαδήποτε περιπλανώμενη υπερμεγέθης μαύρη τρύπα θα πλησιάσει αρκετά κοντά στον Ήλιο μας, έτσι ώστε να έχει οποιαδήποτε επίδραση στο Ηλιακό μας σύστημα", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Michael Tremmel, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Κέντρου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Yale. "Εκτιμούμε ότι μια στενή προσέγγιση μιας από αυτές τις περιπλανώμενες μαύρες τρύπες η οποία θα μπορεί να επηρεάσει το Ηλιακό μας σύστημα, θα πρέπει να συμβαίνει κάθε 100 δισεκατομμύρια χρόνια ή σχεδόν 10 φορές την ηλικία του σύμπαντος".
Στη μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal Letters, οι ερευνητές από το Yale, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, το Institut d'Astrophysique de Paris και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου προβλέπουν ότι οι γαλαξίες με μάζα παρόμοια με τον Γαλαξία μας, πρέπει να φιλοξενούν πολλές υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια νέα, σύγχρονη κοσμολογική προσομοίωση, η οποία ονομάζεται Romulus, για να προβλέψει τη δυναμική των ΥΜΤ (SMBH) εντός των γαλαξιών με μεγαλύτερη ακρίβεια από τα προηγούμενα προγράμματα προσομοίωσης.
Ο Tremmel είπε ότι από τη στιγμή που οι περιπλανώμενες ΥΜΤ προβλέπεται να υπάρχουν μακριά από τα κέντρα των γαλαξιών και έξω από τους γαλαξιακούς δίσκους, είναι απίθανο να συσσωρεύουν περισσότερα αέρια καθιστώντας τις ουσιαστικά αόρατες. "Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για να προσδιορίζουμε ποσοτικά καλύτερα το πώς μπορούμε να συμπεράνουμε έμμεσα την παρουσία τους", ανέφερε ο Tremmel.
Στις 9 Μαρτίου αναφέραμε ότι μετά την πραγματοποίηση ενός κοσμικού καταλόγου για τον υπολογισμό και την κατηγοριοποίηση των αστρικών καταλοίπων* που σχημάτισαν μαύρες τρύπες (stellar-remnant black holes), οι αστρονόμοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πιθανώς δεκάδες εκατομμύρια αινιγματικών σκοτεινών αντικειμένων στον Γαλαξία - και μάλιστα πέρα από το αναμενόμενο.
Σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις της ομάδας του Yale, οι εικασίες του φυσικού George Chapline είναι ότι δεν υπήρξαν ποτέ άμεσες ενδείξεις κεντρικής μαύρης τρύπας "ενώ αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν αντικείμενα που η γενική σχετικότητα θα προέβλεπε οτι είναι μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών. "Ειρωνικά, ο Αϊνστάιν δεν πίστευε επίσης σε μαύρες τρύπες, παρόλο που δημιούργησε τη γενική σχετικότητα."
Σε σύγκριση με τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα άλλων γαλαξιών, η μαύρη τρύπα μας, ο Τοξότης Α *, είναι παράξενα ήσυχη. Ο Chapline πιστεύει παρόλα αυτά ότι είναι κάτι παραπάνω από ήσυχη: προβλέπει ότι σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει.
Ο Chapline, στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley, αναμένει να έχει την πρόβλεψή του ότι οι μαύρες τρύπες επιβεβαιωμένα δεν υπάρχουν, με την αναγγελία των ευρημάτων από το Event Horizon Telescope - ένα εικονικό τηλεσκόπιο με την αντικειμενική διάμετρο της Γης - το οποίο τα τελευταία χρόνια στοχεύει την κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του Γαλαξίας μας.
……………….*………………..
*Ότι απέμεινε από μια έκρηξη υπερκαινοφανούς
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο
Facebook:
Και στο blog: Αστρονομία και Επιστήμη
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα
μπλε ή κόκκινα γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις
μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε
μας: gikasd63@hotmail.com η αφήστε μήνυμα inbox στη
Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας
εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα
αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την
σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη
διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς
δωρεάν.
Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η
ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του
αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του
άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις
ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου.
Για την ομάδα : @Aratosastronomy