Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Οι αστρονόμοι παρατηρούν τον αργό θάνατο ενός γειτονικού μας νάνου γαλαξία

Η Ζωή και ο Θάνατος στη γαλαξιακή μας γειτονιά.

 Μοιάζει σαν προβολή στο άπειρο του δικού μας κόσμου που εξελίσσεται πάνω σε μια μικρή, ωχρή κυανή κουκκίδα, κάπου μέσα σε ενα ασήμαντο Ηλιακό σύστημα, μέλους ενός συνηθισμένου Γαλαξία από τα τρισεκατομμύρια των γαλαξιών που φιλοξενεί το Σύμπαν...

Ο επικεφαλής ερευνητής Καθηγητής Naomi McClure-Griffiths από την ANU δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά των ράδιο-εικόνων ήταν περισσότερο από τρεις φορές λεπτομερέστερα από τις προηγούμενες εικόνες του Μικρού νέφους του Μαγγελάνου, γεγονός που επέτρεψε στην ομάδα να διερευνήσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του μικρού αυτού γαλαξία και του περιβάλλοντός του με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Στην ραδιοφωτογραφία αυτή βλέπουμε το Υδρογόνο που υπάρχει στο Μικρό νέφος του Μαγγελάνου  όπως παρατηρήθηκε από το τηλεσκόπιο CSIRO της συστοιχίας ραδιοτηλεσκοπίων ASKAP . Πιστοποίηση εικόνας:Naomi McClure-Griffiths et al, CSIRO’s ASKAP telescope.   

Η νέα ομότιμη αναθεώρηση του Μικρού νέφους του Μαγγελάνου (SMC), που είναι ένα μικρό κλάσμα του μεγέθους και της μάζας του Γαλαξία μας, χρησιμοποιεί εικόνες οι οποίες έχουν ληφθεί με το ραδιοτηλεσκόπιο CSIRO της ισχυρής συστοιχίας ραδιοτηλεσκόπιων SKA Pathfinder (ASKAP) της Αυστραλίας.

"Ήμασταν σε θέση να παρατηρήσουμε μια ισχυρή εκροή αέριου Υδρογόνου από το Μικρό νέφος του Μαγγελάνου", δήλωσε ο καθηγητής McClure-Griffiths από την Σχολή Έρευνας Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU).

"Η επίπτωση είναι ότι ο γαλαξίας αυτός μπορεί τελικά να σταματήσει να σχηματίζει νέα αστέρια αν χάσει όλο του το αέριο. Οι γαλαξίες που σταματούν να σχηματίζουν αστέρια βαθμιαία ξεθωριάζουν πέφτοντας στη λήθη. Είναι ένα είδος αργού θανάτου για έναν γαλαξία, αν χάσει όλο του το αέριο. "

Η καθηγήτρια McClure-Griffiths δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτή, η οποία αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που διερευνά την εξέλιξη των γαλαξιών, παρείχε την πρώτη σαφή παρατήρηση μέτρησης της ποσότητας μάζας που χάθηκε από έναν νάνο γαλαξία.

"Το αποτέλεσμα είναι επίσης σημαντικό επειδή παρέχει μια πιθανή πηγή αερίου για το τεράστιο Μαγγελανικό ρεύμα που περιβάλλει τον Γαλαξία", ανέφερε η καθηγήτρια McClure-Griffiths.


"Ουσιαστικά, είναι πιθανό το Μικρό νέφος του Μαγγελάνου τελικά να...καταβροχθίζεται από τον Γαλαξία μας".

Ο συν-ερευνητής του ραδιοτηλεσκοπίου CSIRO, Δρ David McConnell, δήλωσε ότι η συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ASKAP ήταν παγκοσμίως αξεπέραστη για αυτό το είδος έρευνας, λόγω των μοναδικών ράδιο-δεκτών της, οι οποίοι μας παρέχουν μια πανοραμική θέα στον ουρανό.

"Το τηλεσκόπιο κάλυψε ολόκληρο τον νάνο γαλαξία, το Μικρό νέφος του Μαγγελάνου δηλαδή, σε ένα μόνο πλάνο, και φωτογράφησε το αέριο Υδρογόνο που υπάρχει εκεί με πρωτοφανείς λεπτομέρειες", δήλωσε ο Δρ David McConnell .

Το Υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο του Σύμπαντος, και είναι το κύριο συστατικό των αστεριών.

"Η συστοιχία ASKAP θα συνεχίσει να δημιουργεί υπερσύγχρονες εικόνες από Υδρογόνο από τον δικό μας Γαλαξία και τα Μαγγελανικά νέφη, παρέχοντας μια πλήρη κατανόηση του πώς το σύστημα αυτών των νάνων γαλαξιών συγχωνεύεται με τον δικό μας Γαλαξία, και τι μας διδάσκει αυτό για την εξέλιξη άλλων γαλαξιών ", δήλωσε ο Δρ McConnell.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Nature Astronomy.

Το Κέντρο Αριστείας του Ερευνητικού Κέντρου Αστροφυσικής (ARC) ολοκλήρου του Ουρανού (ARC Centre of Excellence in All Sky Astrophysics-ASTRO 3D) στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ANU υποστηρίζει ορισμένους από τους ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη.

Δημοσίευση:  N. M. McClure-Griffiths, et al., “Cold gas outflows from the Small Magellanic Cloud traced with ASKAP,”,  Nature Astronomy volume 2, pages 901–906 (2018)

Από τον GABBY RUSSELL, και το CSIRO 


--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy