Κυριακή, 20 Μαΐου 2018

Ένας χάρτης που δείχνει πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον Γαλαξία μας.

Λοιπόν... νομίζετε ότι γνωρίζετε τον Γαλαξία μας ; Μάλλον όχι. 

Αυτός ο νέος χάρτης του Γαλαξία μας από τη NASA εμφανίζει τους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, υπολογίζοντας και το νεοεμφανιζόμενο εξωπλανήτη 13.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, που ονομάζεται OGLE-2014-BLG-0124L. Είναι περίπου στη μισή απόσταση από τον πιο μακρινό εξωηλιακό πλανήτη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, ενός από τους λίγους που ανακαλύφθηκαν πέρα ​​από την περιοχή του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler.


Η πλειοψηφία των εξωπλανητών που ανακαλύφθηκαν ήταν έργο του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ, αλλά οι πολύ πιο μακρινοί που έχουν ανακαλυφθεί - όπως και ο πρόσφατος - οφείλουν την ανακάλυψή τους στη  μέθοδο του μικροεστιασμού. Όπως και στη περίπτωση του λεγόμενου "βαρυτικού φακού", όπου η βαρύτητα κάμπτει, στρεβλώνει αν θέλετε το διάστημα και το φως για να δημιουργήσει ένα φυσικό "μεγεθυντικό φακό " που μας επιτρέπει να βλέπουμε ακόμα πιο μακριά. Η μέθοδος του μικροεστιασμού (microlensing) βοηθά τους αστρονόμους να εντοπίζουν με ακρίβεια και άλλες βαρυτικές παραμορφώσεις στο διάστημα. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία διεύρυνσης ενεργοποιείται όταν ένα αστέρι περνάει μπροστά από ένα πιο απομακρυσμένο αστέρι, καθιστώντας το χώρο γύρω από το μακρινό αυτό αστέρι πιο εύκολα παρατηρήσιμο.


Καλλιτεχνική απεικόνιση του πεδίου δράσης του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ (κοντινό πλάνο),το οποίο αποδίδει το πως μπορεί να φαίνεται ο Γαλαξίας μας έξω από αυτόν. Ο Ήλιος μας απέχει περίπου 25.000 έτη φωτός από το κέντρο του Γαλαξία. Ο κίτρινος κώνος απεικονίζει την γειτονιά του γαλαξία μας όπου η αποστολή Kepler ερεύνησε για να βρει κατοικήσιμους πλανήτες. Εικόνα: Jon Lomberg.
Πηγή εικόνας : https://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/multimedia/images/kepler-target-region-galaxy-closeup.html

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγή
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy