Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Διαβάστε: Μια τρισδιάστατη απεικόνιση ενός νέφους σχηματισμού άστρων και ενός ανέφελου εξωπλανήτη...

Αυτή την εβδομάδα στα νέα από την αστρονομία: Ένα νέφος σχηματισμού νέων άστρων που αποκαλύπτει τη δομή του μέσω δονήσεων, και επίσης ερευνητές ανακαλύπτουν το πρώτο εξωπλανήτη που είναι εντελώς χωρίς ...σύννεφα.

Τρισδιάστατη απεικόνιση μιας αστρογέννεσης  

Ένα πυκνό, αέριο νήμα, που ονομάζεται Μυία (Musca) από τον ομώνυμο αστερισμό , δείχνει να σχηματίζεται περισσότερο σαν μια στρογγυλή...τηγανίτα παρά σαν μία ...βελόνα δηλώνει ο Άρης Τρίτσης (από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης στην Ελλάδα και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ) και ο Κωνσταντίνος Τάσσης (από το Πανεπιστήμιο της  Κρήτης), οι οποίοι δημοσίευσαν σήμερα τα συμπεράσματά τους στον ιστότοπο Science.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel είχε απεικονίσει πριν από χρόνια ακτινοβολία στην ακραία υπέρυθρη ακτινοβολία (με μήκος κύματος 250 microns) από το συγκεκριμένο νέφος, στο πλαίσιο της έρευνας Gould Belt Survey. Τώρα, οι Έλληνες επιστήμονες Τρίτσης και Τάσσης έχουν εξετάσει τις λεπτές σαν τρίχες λωρίδες που εμφανίζονται στην άκρη του νέφους σε αυτές τις παρατηρήσεις, όπου μοριακό Υδρογόνο είχε συσσωρευτεί λόγω των δονήσεων που διέρχονται από τη δομή του νέφους. Άλλες παρατηρήσεις έδειξαν ότι αυτές οι λωρίδες είναι ευθυγραμμισμένες με γραμμές μαγνητικού πεδίου που διασχίζουν το νέφος. Οι δύο Έλληνες επιστήμονες μέτρησαν την απόσταση μεταξύ των λωρίδων πυκνότερου αερίου και στη συνέχεια μοντελοποίησαν αυτούς τους διαχωρισμούς χρησιμοποιώντας μια προσομοίωση σε υπολογιστή. Αλλά για να αναπαραχθούν οι παρατηρήσεις αυτές, η προσομοίωση απαιτούσε ένα νέφος το οποίο δεν είχε καθόλου σχήμα βελόνας. Αντίθετα, θα να έπρεπε να είναι πιο επίπεδο, σαν ένα κομμάτι ...Φουτομάκι ( Futomaki μία στρογγυλή Ιαπωνική λιχουδιά).


Τρισδιάστατη απεικόνιση του μοριακού νέφους Μυία
Εικόνα: Aris Tritsis / ANU

"Πρόκειται για διαστημικό νέφος το οποίο... μας τραγουδούσε - το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να το ακούσουμε", δηλώνει ο Έλληνας ερευνητής Τρίτσης.

Το μοριακό νέφος Μυία είναι εδώ και καιρό ένα πρωτότυπο νημάτιο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μελέτη των πρώιμων σταδίων σχηματισμού των αστεριών. Τώρα που οι ερευνητές γνωρίζουν ότι δεν είναι πραγματικά ένα νήμα, μπορούν να δοκιμάσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ιδέες τους για το πώς το αέριο ενοποιείται για να δημιουργήσει αστέρια.

Διαβάστε περισσότερα για το μοριακό νέφος Μυία στο δελτίο τύπου του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, και παρακολουθήστε ένα βίντεο του τρισδιάστατουσχήματός του εδώ:




WASP-96b: Ένας ανέφελος εξωπλανήτης τύπου  "Καυτός Κρόνος"  

Οι ερευνητές φαίνεται να έχουν βρει τον πρώτο εξωπλανήτη χωρίς σύννεφα στην ατμόσφαιρά του: τον WASP-96b, έναν αέριο γίγαντα με μάζα σαν και αυτή του πλανήτη Κρόνου, και με μέγεθος σαν τον πλανήτη Δία, ο οποίος περιφέρεται σε μια κοντινή τροχιά διάρκειας 3,5 ημερών γύρω από το μητρικό του άστρο το οποίο είναι σαν τον δικό μας Ήλιο.

Ο Νικολάι Νικολόφ (Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο) ηγήθηκε σε μια ομάδα η οποία μέτρησε το φάσμα από το φως του αστέρα το οποίο διέρχεται από την ατμόσφαιρα του, κατά την πλανητική του διάβαση, όταν δηλαδή ο πλανήτης πέρασε μπροστά από τον αστρικό δίσκο του αστέρα του όπως τον είδαν οι ερευνητές από τη Γη. Στις 7 Μαΐου σε μία δήλωσή της στον επιστημονικό ιστότοπο Nature, η ομάδα ανέφερε το χημικό "δακτυλικό αποτύπωμα" ουδέτερου νατρίου, το οποίο δείχνει ότι ο αυτός ο καυτός...Κρόνος είναι απαλλαγμένος από σύννεφα. Στην πραγματικότητα, είναι ο μόνος εξωπλανήτης ο οποίος είναι κυριολεκτικά ανέφελος ανάμεσα σε περισσότερους από 20 παρόμοιους εξωπλανήτες τους οποίους η ομάδα έχει μελετήσει χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στη Χιλή (Very Large Telescope ή VLT). Πράγματι, οι περισσότερες έρευνες που έγιναν για εξωπλανητικές ατμόσφαιρες παρεμποδίστηκαν από τα σύννεφα και / ή τη θολούρα που επικρατούσε σε αυτούς τους εξωπλανήτες.

Ένας καλλιτέχνης φαντάζεται το πως μοιάζει ο  "καυτός Κρόνος" WASP-96b. Ένας μακρινός παρατηρητής θα έβλεπε το χρώμα του WASP-96b σε μπλε χρώμα, επειδή το νάτριο θα απορροφήσει το κίτρινο-πορτοκαλί φως από το πλήρες φάσμα του πλανήτη.
Εικόνα: Engine House

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η αφθονία του νατρίου στον εξωπλανήτη WASP-96b είναι περίπου η ίδια όπως και στο ηλιακό μας σύστημα. Τώρα, για να μελετήσουν οι ερευνητές σε βάθος,  μια ατμόσφαιρα χωρίς σύννεφα,  θα πρέπει να είναι σε θέση να διερευνήσουν την αφθονία άλλων μορίων, όπως το νερό, το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα για το WASP-96b στο δελτίο τύπου από το Πανεπιστημίου του Exeter.

Από την   | σήμερα 11
--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy