Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ένας Γαλαξίας τύπου Megamaser όπως τον ¨είδε¨ το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χάμπλ.



Τα διάφορα φαινόμενα στο Σύμπαν εκπέμπουν ακτινοβολία που εκτείνεται σε ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα - από υψηλής ενέργειας ακτίνες Γάμμα, οι οποίες αναδύονται από τα πιο βίαια και ενεργητικά συμβάντα στο Σύμπαν όπως είναι οι εκρήξεις Υπερκαινοφανών αστέρων, οι Γαλαξιακές συγκρούσεις, αστέρες τύπου Βόλφ - Ραγιέ κ.α, έως μικροκύματα χαμηλής ενέργειας και ραδιοκύματα.





Τα μικροκύματα, η ίδια ακτινοβολία που μπορεί να ζεστάνει το δείπνο σας, παράγονται από μια πληθώρα αστροφυσικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών πηγών που είναι γνωστές ως masers (λέιζερ μικροκυμάτων), και ακόμα ισχυρότερων πηγών με την κάπως ιδιόρυθμη ονομασία Megamasers, καθώς και τα κέντρα ορισμένων γαλαξιών. Τα ιδιαίτερα έντονα και φωτεινά γαλαξιακά κέντρα είναι γνωστά ως ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες. Θεωρείται ότι επηρεάζονται άμεσα από την παρουσία υπερμεγέθων μελανών οπών, οι οποίες στην κυριολεξία ¨σέρνουν¨ το περιβάλλον υλικό προς το εσωτερικό, και καθώς συντελείται αυτή η διαδικασία αποβάλλεται ύλη με την μορφή φωτεινών πιδάκων  και ακτινοβολίας.


 Εικόνα 2 - ΝΑΣΑ
 
Οι δύο γαλαξίες που βλέπουμε στην εικόνα 1, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ της NASA / ESA, ονομάζονται MCG + 01-38-004 (ο επάνω με κόκκινο χρώμα) και MCG + 01-38-005 (ο χαμηλότερος με ελαφρύ μπλε χρώμα). Ο  MCG + 01-38-005 (επίσης γνωστός και ως NGC 5765B) είναι ένας ειδικός τύπος Megamaser, όπου ο ενεργός γαλαξιακός πυρήνας του γαλαξία αντλεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας, που διεγείρουν τα νέφη του περιβάλλοντος νερού. Τα συστατικά του ύδατος, δηλαδή το Υδρογόνο και το Οξυγόνο, είναι ικανά να απορροφήσουν κάποια από αυτή την ενέργεια και να τα εκπέψουν εκ νέου σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, ένα από τα οποία εμπίπτει σε συγκεκριμένο εύρος  μικροκυμάτων, τα οποία είναι αόρατα για το ΔΤ Χάμπλ, αλλά ανιχνεύσιμα από τηλεσκόπια μικροκυμάτων. Ο MCG + 01-38-005 είναι επομένως γνωστός ως  Megamaser ύδατος (water megamaser)!

Οι αστρονόμοι μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν τέτοια αντικείμενα για να διερευνήσουν τις θεμελιώδεις ιδιότητες του Σύμπαντος. Οι εκπομπές μικροκυμάτων από τον MCG + 01-38-005 χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογίσουν μια εκλεπτυσμένη τιμή για τη σταθερά του Χάμπλ, ένα μέτρο αναφοράς για το πόσο γρήγορα το Σύμπαν διαστέλλεται. Αυτή η σταθερά πήρε το όνομα της από τον αστρονόμο ΄Εντγουιν Χάμπλ του οποίου οι παρατηρήσεις ήταν υπεύθυνες για την ανακάλυψη του διαστελλόμενου Σύμπαντος, και για αυτόν από τον οποίο πήρε το όνομα του το διασημότερο ίσως επιστημονικό όργανο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ.


                      
Τελευταία ενημέρωση: 1η Σεπτεμβρίου 2017
Συντάκτης: Karl Hille




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

Από την ομάδα : @Aratosastronomy