Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ελάχιστος των Αστέρων.



Αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα το μικρότερο αστέρι που έχει παρατηρηθεί ποτέ


Ενώ η αναζήτηση για εξωπλανήτες βρισκόταν σε εξέλιξη, η ομάδα …¨συνάντησε¨ αυτόν τον μικροσκοπικό…αστερίσκο.


Καλλιτεχνική απεικόνιση η οποία  συγκρίνει τον EBLM J0555-57Ab τόσο με τον Δία όσο και με τον TRAPPIST-1.

Εικόνα:  A Boetticher et al., 2017

Μια ομάδα αστρονόμων στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ παρατηρούσε τον ουρανό, με σκοπό να ανακαλύψει νέους εξωπλανήτες, όταν βίωσαν μια συναρπαστική, αλλά και τυχαία ανακάλυψη: Βρήκαν το μικρότερο αστέρι που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.



Αυτό το μικροσκοπικό νέο αστέρι, που ονομάζεται EBLM J0555-57Ab, είναι περίπου 600 έτη φωτός από τη Γη και έχει συγκρίσιμη μάζα (85 φορές τη μάζες του πλανήτη Δία) με την εκτιμώμενη μάζα του αστέρα TRAPPST-1. Το νέο αυτό αστέρι, όμως, έχει ακτίνα περίπου 30% μικρότερη. Όπως και ο TRAPPIST-1, το EBLM J0555-57Ab είναι πιθανά ένας υπέρψυχρος νάνος αστέρας τύπου Μ.


Η ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από ένα πείραμα που ονομάζεται ¨Ευρεία πλανητική αναζήτηση¨ [WASP (Wide Angle Search forPlanets)], το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται περισσότερο για την αναζήτηση νέων εξωπλανητών και όχι για αστέρια. Κατά τη διάρκεια των μελετών τους, παρατήρησαν μια μόνιμη ¨βύθιση¨ της φαινόμενης λαμπρότητας του μητρικού αστέρα του EBLM J0555-57Ab, που σήμαινε ότι υπήρχε εκεί ένα αντικείμενο σε τροχιά. Μέσω περαιτέρω έρευνας για τη μέτρηση της μάζας οποιουδήποτε συνοδού αντικειμένου γύρω από το μητρικό άστρο, ανακάλυψαν ότι το αντικείμενο που είχαν εντοπίσει ήταν υπερβολικά τεράστιο για να είναι ένας πλανήτης - ήταν μάλλον ένα μικροσκοπικό αστέρι.

Παρόλο που ο EBLM J0555-57Ab είναι απίστευτα μικρός, εξακολουθεί να έχει αρκετή μάζα για τη σύντηξη υδρογόνου, η οποία είναι η ενέργεια που τροφοδοτεί τον Ήλιο (όπως και κάθε αστέρι), η οποία και είναι η πηγή ενέργειας της Γης. Οριακά μεγαλύτερο από τον Κρόνο, το αστέρι αυτό έχει βαρυτική έλξη 300 φορές ισχυρότερη από τη Γη. Εάν το αστέρι ήταν πολύ μικρότερο (περίπου 83 μάζες του Δία), δεν θα υπήρχε αρκετή πίεση στο κέντρο του για να συμβεί η διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης, πράγμα που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός καφέ νάνου και όχι ενός αστέρα.

Η ομάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το νέο αστέρι που ανακαλύφθηκε, για να κατανοήσει καλύτερα τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αστέρια. Λεπτομέρειες αυτής της ανακάλυψης θα δημοσιευθούν στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics


Από την Nicole Kiefert

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  - 
aratosastronomy@gmail.com
 η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα: 




Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.



Από την ομάδα : @Aratosastronomy