Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς να δείτε τον κομήτη C / 2017 O1 με ένα απλό ζευγάρι κιάλια


Ο μεγάλης περιοδικότητας κομήτης C / 2017 O1 - ένας επισκέπτης από το μακρινό νέφος του ΄Οορτ- γίνεται ολοένα ευκολότερα ορατός με μικρά τηλεσκόπια και κιάλια. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε μερικές χρήσιμες εικόνες, που μπορούν να σας βοηθήσουν να τον εντοπίσετε.

Ο Greg Hogan στην Kathleen της Γεωργίας των ΗΠΑ ¨συνέλαβε¨ τον κομήτη κοντά στο γνωστό αστρικό σμήνος των Πλειάδων - γνωστό και ως τις Επτά Αδελφές - το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου του 2017.


Ένας κομήτης ο οποίος ανακαλύφθηκε πρόσφατα - αν και δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι - γίνεται ολοένα και πιο φωτεινός ώστε να είναι ορατός με μικρά τηλεσκόπια και κιάλια. Ο κομήτης C / 2017 O1 (ASASSN1) είναι ένας κομήτης μακράς περιόδου, επισκέπτεται δηλαδή το ενδότερο ηλιακό μας σύστημα σε πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα- πιθανώς από το Νέφος του Όορτ (Oort Comet Cloud) που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα – ο οποίος ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουλίου του 2017 από το πρόγραμμα All Sky Automated Survey for Supernovae στην περιοχή Cerro Tololo της Χιλής. Στην πραγματικότητα, ήταν ο πρώτος κομήτης που ανιχνεύτηκε από αυτήν την έρευνα. Ο κομήτης είχε μια έκλαμψη λίγο μετά την ανακάλυψη του, και έκτοτε η φωτεινότητά του αυξάνει σταδιακά - αν έχετε ένα μικρό τηλεσκόπιο ή ένα καλό ζευγάρι κιάλια - μπορείτε να αρχίσετε να τον παρατηρείτε. Κατά το μεγαλύτερο μέρος μηνός του Σεπτεμβρίου, ο κομήτης C / 2017 O1 βρίσκεται μπροστά από τον αστερισμό του Ταύρου με φαινόμενο μέγεθος 9,5.

Μια ανάλυση της τροχιάς αυτού του ουράνιου αυτού επισκέπτη δείχνει ότι θα βρίσκεται στο περιήλιο ή πλησιέστερα στον ήλιο στις 14 Οκτωβρίου 2017. Η κοντινότερή του προσέγγιση στη Γη θα είναι στις 18 Οκτωβρίου, περνώντας σε απόσταση περίπου 67 εκατομμυρίων μιλίων (108 εκατομμύρια χιλιόμετρα).


Η εικόνα της ανακάλυψης του Κομήτη C / 2017 O1 (ASASSN1) στις 19 Ιουλίου του 2017 συν πλην δύο ημέρες. Κατά την ανακάλυψη του ο κομήτης είχε αμυδρό φαινόμενο μέγεθος + 15,3. Πολύ γρήγορα ή φωτεινότητα του αυξήθηκε κατά 100 φορές - μέσω μιας έκλαμψης- φθάνοντας σε φαινόμενο μέγεθος +10. Τον Οκτώβριο, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο κομήτης θα έχει φαινόμενο μέγεθος περίπου +8 , και έτσι θα είναι ορατός με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια.
Εικόνα : Benjamin Shappee / Wikimedia Commons.


Αν και οι κομήτες είναι απρόβλεπτοι, πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο κομήτης C2017 O1 έχει γίνει φωτεινότερος. Δεν αναμένεται να είναι ορατός με γυμνό μάτι, αλλά μπορεί να φτάσει σε φ.μέγεθος περίπου +8, όπου και θα μπορεί να παρατηρηθεί με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια.

Με κιάλια θα μπορείτε να δείτε τον κομήτη σαν μία μικρή, και θολή περιοχή φωτός στον ουρανό. Ορισμένοι παρατηρητές μπορεί να δουν μία αμυδρή πράσινη απόχρωση πάνω στον κομήτη, η οποία προκαλείται από αέρια όπως ο διατομικός άνθρακας.


Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο κομήτης περνούσε κοντά στα αστέρια του γνωστού αστρικού σμήνους των Πλειάδων, μια ομάδα άστρων ορατών με γυμνό μάτι. ¨Ανεβαίνοντας¨ ψηλά στον ουρανό και προς στα ανατολικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κοντά στο ξημέρωμα. Το διάγραμμα αυτό δείχνει τον ουρανό στις 16 Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται από τις κεντρικές πολιτείες των Η.Π.Α. Εικόνα από τον Eddie Irizarry χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Stellarium.


Αργά τη νύχτα του Σάββατου στις 30 Σεπτεμβρίου, ο κομήτης C / 2017 O1 θα βρίσκεται ανάμεσα στο φωτεινό αστέρι Αίγα (Capella) στον αστερισμότου Ηνιόχου, και στο αστρικό σμήνος των Πλειάδων, όπως φαίνεται από τις κεντρικές πολιτείες των Η.Π.Α. Εικόνα από τον Eddie Irizarry χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Stellarium.


Η θέση του κομήτη C / 2017 O1 κατά την πλησιέστερη προσέγγιση του στη Γη στις 18 Οκτωβρίου 2017, όπως φαίνεται από τις κεντρικές Η.Π.Α, κοιτώντας βορειοανατολικά.  Εικόνα από τον Eddie Irizarry χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Stellarium.


Τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 2017, ο κομήτης C / 2017 O1 θα περνά κοντά στο αστέρι άλφα* (α) του αστερισμού της Καμηλοπάρδαλης [(alpha Cam (HIP 22783]). Αυτό το αστέρι 4ου μεγέθους είναι μόλις ορατό με γυμνό άσπρο μάτι. Εικόνα από τον Eddie Irizarry χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Stellarium.


Αν και ο κομήτης C / 2017 O1 θα πρέπει να είναι πιο αμυδρός μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2017, κατά τη διάρκεια του τελευταίο μήνα του τρέχοντος έτους ο ουράνιος αυτός επισκέπτης θα βρίσκεται Βόρεια κοντά στο Πολικό αστέρα. Εικόνα από τον Eddie Irizarry χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Stellarium.

Ο Κομήτης C/2017 01 από τον Rolando Ligustri στην Ιταλία τον Ιούλιο του 2017




* το φωτεινότερο αστέρι κάθε αστερισμού συμβολίζεται διεθνώς με το Ελληνικό γράμμα α, το αμέσως πιο αμυδρό με το γράμμα β, κ.ο.κ.

Από τον : Eddie Irizarry

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

Από την ομάδα : @Aratosastronomy