Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Φως μες τη Νύχτα…


Αυτή η εικόνα, που τραβήχτηκε από τον πρεσβευτή του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρίου  (ESO), Petr Horálek, καταγράφει τη στιγμή που το Yepun (UT4), μία από τις τέσσερεις μονάδες τηλεσκοπίων των 8.2 μέτρων που περιλαμβάνει το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του ΝΕΤ, ¨πυροβολεί¨ με μια δέσμη λέιζερ τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό πάνω από το παρατηρητήριο Παρανάλ που βρίσκεται στη Χιλή (ESO's Paranal Observatory).

 Το παρατηρητήριο Παρανάλ στη Χιλή



Η δέσμη λέιζερ που απεικονίζεται σε αυτήν την εικόνα λειτουργεί ως ένα τεχνητό αστέρι, γνωστό ως ¨Άστρο που κατευθύνεται από Λέιζερ (Laser Guide Star), και χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους αστρονόμους να προσαρμόσουν τις θολές και στρεβλωτικές επιδράσεις της ατμόσφαιρας της Γης. Όταν παρατηρούν ένα τμήμα του ουρανού, οι αστρονόμοι ¨στήνουν¨ λοιπόν ένα τέτοιο Άστρο που κατευθύνεται από Λέιζερ εκεί κοντά, και μετρούν τις μικροσκοπικές διακυμάνσεις στην εικόνα του. Το λεγόμενο ¨σύστημα της προσαρμοστικής οπτικής¨  του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT’s adaptive optics system ) μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτήν την αναφορά για να διορθώσει τις αλλαγές και τις παραμορφώσεις στην παρεμβαλλόμενη ατμόσφαιρα και να παράγει τις πιο ευκρινείς εικόνες που είναι δυνατόν στις κύριες παρατηρήσεις.



Κοιτώντας πάνω από το τηλεσκόπιο Yepun βρίσκεται το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου (LMC), ένας ραβδοειδής, σπειροειδής γαλαξίας που περιστρέφεται γύρω από τον Γαλαξία μας. Μια ελαφρά λευκή λάμψη σηματοδοτεί τη θέση των παλαιότερων αστρικών ¨πληθυσμών¨ μέσα στο ΜΝΜ, ενώ οι ιριδίζουσες αποχρώσεις στο ματζέντα και στο μπλε σηματοδοτούν τα νεαρά αστρικά μαιευτήρια.


Το ΜΝΜ, καθώς και ο μικρότερος του συνοδός, το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (SMC), έχουν μελετηθεί πολλές φορές από τα τηλεσκόπια του ΝΕΠ (ESO) με την πάροδο των ετών. Τα πολυάριθμα συμπαντικά θαύματα του, που συμπεριλαμβάνουν νεφελώματα και αστρικά σμήνη, μπορούν να εξεταστούν λεπτομερώς λόγω της εγγύτητάς τους, καθώς και να προσφέρουν στους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμους εκπληκτικούς στόχους για παρατήρηση








Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

         

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.

Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com



Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.



Από την ομάδα : @Aratosastronomy