Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Τα δαχτυλίδια του Κρόνου εξαφανίζονται, λένε οι επιστήμονες της NASA

Μια νέα μελέτη της NASA εκτιμά ότι τα περίφημα δαχτυλίδια του Κρόνου δεν θα υπάρχουν για πάντα.


Ο Κρόνος και οι εμβληματικοί του δακτύλιοι. Εικόνα: NASA Jet Propulsion Laboratory 

Όλα τα καλά πράγματα, κάποτε τελειώνουν, λένε οι επιστήμονες της NASA που θεωρούν ότι το φημισμένο χαρακτηριστικό του πλανήτη Κρόνου θα εξαφανιστεί σε μερικά εκατομμύρια χρόνια.

Περισσότερο από το 90% των δακτυλίων του Κρόνου αποτελείται από παγωμένο νερό, και το 2013 οι επιστήμονες έδειξαν ότι η λεγόμενη "βροχή δακτυλίων" - ένα σκονισμένο ντους σωματιδίων πάγου - βρέθηκε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη από το διάστημα ελκόμενο από ένα μαγνητικό πεδίο. Η βροχή δακτυλίων έχει μελετηθεί από τη δεκαετία του 1980, αλλά το 2013 οι επιστήμονες κατέθεσαν άμεσες αποδείξεις του φαινομένου χρησιμοποιώντας φασματικά δεδομένα από την ιονόσφαιρα του πλανήτη Κρόνου.

Αυτή τη στιγμή, οι εμπειρογνώμονες της NASA λένε ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου δημιουργούν μια τέτοια βροχή, η οποία κάποτε θα τους οδηγήσει στη λήθη - ένα φαινόμενο που συμβαίνει με ρυθμό 1996 κιλών νερού (4400 λίβρες) ανά δευτερόλεπτο, δίνοντας στους δακτυλίους μέγιστη διάρκεια ζωής 292 εκατομμυρίων ετών.

"Τα δαχτυλίδια του Κρόνου δεν θα υπάρχουν για πάντα", δήλωσε τη Δευτέρα στους New York Times ο James O'Donoghue, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Goddard Space Flight Centre της NASA. "Και κάποια μέρα θα εξαφανιστούν ."

Ο O'Donoghue και μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Icarus τη Δευτέρα.

Η νέα μελέτη υπογραμμίζει επίσης μια θεωρία η οποία αναφέρει οτι ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι πιθανό να έχουν ηλικία 100 εκατομμύρια χρόνια ή και νεότεροι, και όχι δισεκατομμύρια χρόνια. Πέρυσι, μια ανασκόπηση της διαστημοσυσκευής Cassini της NASA υπονοούσε ότι τα δαχτυλίδια του Κρόνου μπορεί να είναι νεαρά. Η εμβληματική ζώνη του Κρόνου εκτείνεται στα 282.000 χιλιόμετρα (175.000 μίλια), και αποτελείται κυρίως από παγωμένα κομμάτια, που κυμαίνονται σε μέγεθος από μικροσκοπικά μικρά αντικείμενα, μέχρι ογκόλιθους. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Cassini έδειξαν ότι τα σωματίδια των δαχτυλιδιών είναι μάλλον μικρά - ίσως συντρίμμια από μια παρελθοντική σύγκρουση με τον πλανήτη, και όχι τόσο πρωταρχικά όσο αρχικά είχε υποτεθεί.


Ο πλανήτης Κρόνος φωτογραφημένος από τη διαστημοσυσκευή Cassini στις 28 Οκτωβρίου 2016
Εικόνα: NASA / JPL / Cassini

Τα νέα αυτά στοιχεία βασίζονται στην υπόθεση ότι η βροχή στους δακτυλίους του Κρόνου λαμβάνει χώρα με σταθερό ρυθμό, αλλά ο ρυθμός αυτός θα μπορούσε να ποικίλει. Είναι επίσης πιθανό η φθορά άλλων σωματιδίων στα δαχτυλίδια να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους σε περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια.

"Είμαστε τυχεροί που είμαστε σήμερα εδώ για να δούμε το δακτυλιοειδές σύστημα του Κρόνου, το οποίο φαίνεται να είναι στη μέση της διάρκειας ζωής του", δήλωσε ο O'Donoghue σε μαι δήλωση του τη Δευτέρα.

"Ωστόσο, αν οι δακτύλιοι είναι προσωρινοί, ίσως απλώς χάσαμε την ευκαιρία να δούμε γιγαντιαία δακτυλιοειδή συστήματα των πλανητών Δία, Ουρανού και Ποσειδώνα, οι οποίοι σήμερα έχουν μόνο λεπτούς δακτυλίους γύρω τους".


Σύνδεσμοι του πρότυπου κειμένου:

https://www.nature.com/articles/496178a

https://www.nationalgeographic.com/science/2018/10/news-saturn-rings-rain-nasa-cassini-planets-space/

https://www.nature.com/articles/nature12049

https://motherboard.vice.com/en_us/article/bmj5nv/its-raining-on-saturn-in-a-way-we-never-imagined

https://www.nytimes.com/2018/12/17/science/saturn-rings-vanish.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0019103518302999?via%3Dihub#!

https://www.bbc.com/news/science-environment-41091333

https://www.sciencemag.org/news/2017/12/saturn-s-rings-are-recent-addition-solar-system-cassini-observations-show


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy