Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Η εποχή του πλανητικού σχηματισμού

Η "εκστρατεία" της συστοιχίας ALMA παρέχει πρωτοφανείς εικόνες για τη γέννηση των πλανητών




Εικόνα GIF η οποία απεικονίζει εικόνες από τη συστοιχία ραδιοτηλεσκόπιων ALMA σε 20 πρωτοπλανητικούς δίσκους οι οποίοι παρατηρήθηκαν από το έργο DSHARP. Πιστοποίηση: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Andrews et al.; N. Lira.

Οι αστρονόμοι έχουν ήδη καταγράψει σχεδόν 4.000 εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια. Παρόλο που έχουμε μάθει πολλά για αυτούς τους νέους κόσμους, υπάρχουν ακόμα περισσότερα τα οποία δεν γνωρίζουμε σχετικά με τα βήματα του σχηματισμού πλανητών, καθώς και για τις ακριβείς ¨κοσμικές συνταγές¨ οι οποίες δημιουργούν τη μεγάλη ποικιλία των πλανητικών σωμάτων που έχουμε ήδη ανακαλύψει, και στην οποία περιλαμβάνονται και οι λεγόμενοι καυτοί Δίες, βραχώδεις κόσμοι, παγωμένοι νάνοι πλανήτες και - ελπίζουμε ότι κάποια μέρα σύντομα – θα ανακαλύψουμε και μακρινές Γαίες.

Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτά και σε άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη γέννηση των πλανητών, μια ομάδα αστρονόμων οι οποίοι χρησιμοποιούν τη Μεγάλη Χιλιοστομετρική/Υποχιλιοστομετρική συστοιχία ραδιοτηλεσκόπιων ALMA η οποία βρίσκεται στην έρημο της Ατακάμα στη Χιλή [ Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA)] πραγματοποίησε μία από τις βαθύτερες έρευνες όλων των πρωτοπλανητικών δίσκων, δηλαδή τις ζώνες κοσμικής σκόνης οι οποίες σχηματίζουν πλανήτες γύρω από νεαρά αστέρια.

"Αυτό το συγκεκριμένο Μεγάλο Πρόγραμμα είναι σημαντικό επειδή χρησιμοποιεί έναν από τους θεμελιώδεις επιστημονικούς στόχους της συστοιχίας ALMA, δηλαδή την κατανόηση της διαδικασίας του σχηματισμού των πλανητών, και χρησιμοποιεί δεδομένα από προηγούμενες μελέτες, τα οποία ήταν πολύ μικρά δείγματα ή μεμονωμένα αντικείμενα, σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο, επιτρέποντας στατιστικές απόψεις ", εξηγεί ο Stuartt Corder, αναπληρωτής Διευθυντής του ALMA. "Είναι αυτά τα είδη δομών κοινά ή σπάνια; Αυτή η πιο στατιστική προσέγγιση επιτρέπει στους ερευνητές να απαντούν σε ερωτήσεις πολύ πιο θεμελιώδεις σχετικά με τη διαδικασία διαμόρφωσης των πλανητών. "

Γνωστό ως ¨Πρόγραμμα Υποδομών Δίσκου σε Υψηλή Γωνιακή Ανάλυση¨ (Disk Substructures at High Angular Resolution Project -DSHARP), αυτό το μεγάλο πρόγραμμα της συστοιχίας ALMA μας έχει δώσει εκπληκτικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από 20 κοντινούς στη Γη πρωτοπλανητικούς δίσκους, παρέχοντας στους αστρονόμους νέες γνώσεις σχετικά με την ποικιλία των χαρακτηριστικών τα οποία εμπεριέχονται σε αυτούς, καθώς και την ταχύτητα με την οποία οι πλανήτες σχηματίζονται.

Δείτε περισσότερα: https://www.almaobservatory.org/…/alma-campaign-provides-u…/


--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


https://www.facebook.com/astronomynation/videos/535153516998414/

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα: