Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Σεληνιακές φάσεις και Σεληνιακή Λίκνιση για το 2019


Στο παρακάτω βίντεο: (Καλύτερη θέαση σε μια μεγαλύτερη οθόνη) Η φάση και η Λίκνιση της Σελήνης για το 2019, σε ωριαία χρονικά διαστήματα. Περιλαμβάνει συμπληρωματικά γραφικά που εμφανίζουν την τροχιά της Σελήνης, τα λεγόμενα Υποηλιακά και Υπογήινα σημεία, καθώς και την απόσταση της Σελήνης από τη Γη σε πραγματική κλίμακα. Οι κρατήρες κοντά στον διαχωρίζουσα ζώνη  φέρουν ετικέτα.
 



• Η διαστημοσυσκευή Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το καλοκαίρι του 2009. Ο υψομετρητής λέιζερ (LOLA) και η κάμερα (LROC) καταγράφουν το χωρίς ατμόσφαιρα άγριο σεληνιακό τοπίο με εξαιρετικές λεπτομέρειες, καθιστώντας δυνατή την απεικόνιση της Σελήνης με πρωτοφανή πιστότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις μακρές σκιές οι οποίες απλώνονται κοντά στη διαχωρίζουσα ζώνη, δηλαδή τη γραμμή ημέρας-νύχτας. Το ¨σφυρηλατημένο, και βραχώδες τοπίο το οποίο καταδυκνύει το υψηλό ανάγλυφο του σεληνιακού εδάφους στη διαχωρίζουσα ζώνη θα ήταν αδύνατο να αναδημιουργηθεί στον υπολογιστή χωρίς σφαιρικούς χάρτες εδάφους για όλη τη Σελήνη όπως αυτοί από τη διαστημοσυσκευή LRO.

Η Σελήνη δείχνει πάντα το ίδιο …πρόσωπο σε εμάς, αλλά όχι ακριβώς το ίδιο πρόσωπο. Λόγω της κλίσης και της μορφής της τροχιάς της, βλέπουμε τη Σελήνη από ελαφρώς διαφορετικές γωνίες κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Όταν ένας μήνας συμπιεστεί σε 24 δευτερόλεπτα, όπως συμβαίνει σε αυτό το βίντεο, η μεταβαλλόμενη θέαση της Σελήνης μοιάζει σαν να "τρεμοπαίζει". Αυτή η ταλάντευση ονομάζεται Λίκνιση (libration).

Η λέξη προέρχεται από τη λατινική λέξη για την "κλίμακα ισορροπίας" (όπως και το όνομα του αστερισμού του Ζυγού Λατινικά Libra) και αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μια τέτοια κλίμακα κυμαίνεται πάνω και κάτω στις δύο πλευρές πλευρές. Το Υπογήινο σημείο δίνει το μέγεθος της περιστροφής σε γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Το Υπογήινο σημείο (κάτω από τη Γη) είναι επίσης το φαινόμενο κέντρο του σεληνιακού δίσκου, και η θέση εκείνη πάνω στη Σελήνη όπου η Γη είναι απευθείας πάνω από το κεφάλι (ζενίθ) του παρατηρητή.

Η Σελήνη υπόκειται και σε άλλες κινήσεις. Φαίνεται να κυλάει εμπρός και πίσω γύρω από το Υπογήινο σημείο. Η γωνία κύλισης δίνεται από τη γωνία θέσης του άξονα, η οποία είναι η γωνία του βόρειου πόλου της Σελήνης σε σχέση με τον ουράνιο της βορρά. Η Σελήνη πλησιάζει και απομακρύνεται από εμάς, και φαίνεται σαν να μεγαλώνει και να μικραίνει. Τα δύο άκρα, που ονομάζονται περίγειο (κοντά στη Γη) και απόγειο (μακριά από τη Γη), διαφέρουν κατά περίπου 14%.

Η πιο παρατηρούμενη μηνιαία διακύμανση στην εμφάνιση της Σελήνης είναι ο κύκλος των φάσεων, που προκαλείται από την αλλαγή γωνίας του συστήματος Σελήνης -  Ήλιου καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη. Ο κύκλος αρχίζει με την αυξανόμενη (σε φωτεινότητα) ημισέληνο ορατό στη δύση λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα. Μέχρι το πρώτο τέταρτο, η Σελήνη είναι ψηλά στον ουρανό κατά το ηλιοβασίλεμα και δύει γύρω στα μεσάνυχτα. Η πανσέληνος ανατέλλει το ηλιοβασίλεμα και είναι ψηλά στον ουρανό τα μεσάνυχτα. Το τελευταίο τέταρτο είναι συχνά εκπληκτικά εμφανές στο δυτικό ουρανό της ημέρας μετά την ανατολή του ηλίου.

Ο ουράνιος Βορράς είναι πάνω (North Up) σε αυτές τις εικόνες, που αντιστοιχούν στην θέαση από το βόρειο ημισφαίριο. Οι περιγραφές των ψηφιακών φωτογραφιών εξακολουθούν να προσανατολίζονται προς τον βόρειο ημισφαίριο. [(Υπάρχει επίσης μια έκδοση με το ουράνιο νότο πάνω (South Up), σε αυτή τη σελίδα, δείτε τους συνδέσμους παρακάτω)].


Διαβάστε περισσότερα με περισσότερες εικόνες και βίντεο: https://svs.gsfc.nasa.gov/cgi-bin/details.cgi?aid=4442&button=recent&fbclid=IwAR0PWg0MYWXNltrSas87NmKMB3DkdRqy9X5ATj_WedV1tgKYrDeF6qbx6EY
 
Έκδοση με τον ουράνιο νότο πάνω (South-up Version): https://svs.gsfc.nasa.gov/4459

Credits: NASA's Scientific Visualization Studio.
Music Provided by Killer Tracks: “The Pride and the Glory” and “Hidden History” – Paul Reeves



Υπογήινο σημείο:

Σελήνη:

……………….*………………..


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)


Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy