Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Αγγίξτε τον Ήλιο...

...με τη διαστημοσυσκευή της NASA  Parker Solar Probe

Θα θέλατε να θέλατε ένα ταξίδι με όλα τα έξοδα πληρωμένα με προορισμό...τον Ήλιο; Η NASA καλεί ανθρώπους από όλο τον κόσμο να δώσουν τα ονόματά τους, τα οποία θα μπουν σε ένα μικροτσίπ στην αποστολή Parker Solar Probe που θα εκτοξευτεί αυτό το καλοκαίρι. Καθώς το διαστημικό σκάφος θα βυθίζεται στο καυτό Ηλιακό στέμμα, το όνομά σας θα συντροφεύει αυτή την κοσμική ...κρουαζιέρα. Για να εγγραφείτε, υποβάλετε το όνομά σας και το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Μετά από ένα επιβεβαιωτικό μήνυμα επιβεβαίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα γίνει κράτηση της ψηφιακής σας "θέσης". Μπορείτε ακόμη να εκτυπώσετε και ένα ¨κομψό¨ εισιτήριο. Οι υποβολές θα γίνουν δεκτές μέχρι τις 27 Απριλίου, οπότε βιαστείτε!


Η διαστημοσυσκευή  Parker Solar Probe της NASA θα εκτοξευτεί αυτό το καλοκαίρι και θα μελετήσει τόσο τον ηλιακό άνεμο όσο και τις αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με το στροβιλώδες Ηλιακό στέμμα. 
Εικόνα: NASA.


Εμπρός λοιπόν! Κλείστε θέση πριν από τις 27 Απριλίου για να βάλετε λίγη (έντονη) ...ηλιοφάνεια στη ζωή σας. Κάντε κλικ στην εικόνα για να πάρετε το εισιτήριό σας 
Εικόνα: NASA

Η ερευνητική διαστημοσυσκευή Parker Solar Probe η οποία έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του 90χρονου καθηγητή Ευγένειου Πάρκερ (Eugene Parker),  αμερικανικού  αστροφυσικού, ο οποίος το 1958 ανακάλυψε τον ηλιακό άνεμο. Είναι η πρώτη φορά που η NASA έχει ονομάσει ένα διαστημικό σκάφος από ένα εν ζωή άτομο. Ο ανιχνευτής - διαστημοσυσκευή Parker θα ξεκινήσει το ταξίδι του για το διάστημα μεταξύ 31ης Ιουλίου και 19ης Αυγούστου, αλλά δεν θα κατευθυνθεί αμέσως για τον Ήλιο. Αντ 'αυτού θα πάει κατευθείαν για το πλανήτη Αφροδίτη για την πρώτη από τις επτά προσεγγιστικές του πτήσεις (flybys). Κάθε φορά με τη βοήθεια της βαρύτητας που δίνει η λεγόμενη Βαρυτική σφενδόνητο σκάφος θα επιβραδύνει, αναμορφώνοντας έτσι την τροχιά του (βλ. Παρακάτω), έτσι ώστε αργότερα να περάσει πολύ κοντά στον Ήλιο. Το πρώτο flyby είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όταν πλέον η διαστημοσυσκευή θα κατευθύνεται σε ...μακρινούς τόπους, η NASA τυπικά θα την οδηγήσει σε μια κοντινή πτήση γύρω από έναν πλανήτη, έτσι ώστε να αυξήσει την ταχύτητα του διαστημικού σκάφους " κλέβοντας"  ενέργεια από την τροχιακή κίνηση του γύρω από τον εκάστοτε πλανήτη. Αλλά, η διαστημοσυσκευή μπορεί επίσης να προσεγγίσει έναν πλανήτη σε διαφορετική τροχιά για να επιβραδυνθεί ή να αναμορφώσει την τροχιά του.

Το διαστημικό σκάφος θα κάνει τις απαιτούμενες ταλαντεύσεις μέσα από στην τροχιά του πλανήτη Ερμή (γύρω από τον Ήλιο), και βρεθεί πάνω από επτά φορές πιο κοντά στον Ήλιο από οποιοδήποτε άλλο διαστημικό σκάφος στο παρελθόν. Όταν πλησιάσει τα μόλις 3,9 εκατομμύρια μίλια (6,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα), θα περάσει από την εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου που ονομάζεται Κορώνα ή στέμμα και θα υποβληθεί σε θερμοκρασίες γύρω στους 13377 ° C (2,500°F). Οι κύριοι επιστημονικοί στόχοι για την αποστολή είναι να εντοπίσουν πώς η ενέργεια και η θερμότητα μετακινούνται μέσω του Ηλιακού στέμματος, καθώς επίσης και να διερευνήσουν τι επιταχύνει τον ηλιακό άνεμο και τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια.



Η διαστημοσυσκευή Parker Solar Probe θα χρησιμοποιήσει επτά κοντινές πτήσεις (flybys) στον πλανήτη Αφροδίτη για σχεδόν επτά χρόνια, έτσι ώστε  να συρρικνωθεί τρόπο τινά σταδιακά η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο, πλησιάζοντας στα 3,7 εκατομμύρια μίλια (5,9 εκατομμύρια χιλιόμετρα), αρκετά εντός του εσωτερικού μέρος της τροχιάς του Ερμή. Οι πλησιέστερες προσεγγίσεις (αποκαλούμενες και περιήλιο) έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2024 και το πρώτο εξάμηνο του 2025 πριν τελειώσει η αποστολή. Εικόνα: NASA


Οι ...ιδιοτροπίες του ηλιακού ανέμου, μια σταθερή ροή σωματιδίων που προέρχεται από το Ηλιακό στέμμα - ή κορώνα αν προτιμάτε - με ταχύτητα περισσότερα από ένα εκατομμύρια μίλια την ώρα, μπορεί να επηρεάσει τη Γη με ποικίλους και μερικές φορές...όμορφους τρόπους, όπως όταν ενεργοποιεί το Βόρειο και Νότιο Σέλας. Αλλά μπορεί επίσης και να βλάψει τα ηλεκτρονικά των διαστημικών σκαφών, καθώς και  τα κακώς προστατευμένα ηλεκτρικά δίκτυα στο έδαφος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς λειτουργεί το Ηλιακό στέμμα, και ιδιαίτερα γιατί είναι τόσο θερμότερο από την επιφάνεια του Ήλιου - οι θερμοκρασίες του φτάνουν εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη διάρκεια της πλησιέστερης προσέγγισης της διαστημοσυσκευής Parker Solar Probe στον Ήλιο, η φαινόμενη διάμετρος που θα βλέπει η διαστημοσυσκευή αυτή θα εκτείνεται σε 14 ° γωνιακής απόστασης πάνω στον ουρανό της. Συγκρίνετε αυτό με την  ½ °  που βλέπουμε στον Ουρανό μας τον ήλιο από τη Γη . Μπορείτε να φανταστείτε πόσο καταστροφικά καυτές θα ήταν οι ακτίνες του Ήλιου αν φαινόταν τόσο μεγάλος από τη Γη; Η ζωή όπως τη ξέρουμε θα τελείωνε. 
Πηγή: Wikipedia / CC BY-SA 3.0


Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το να βρίσκεστε πάρα πολύ κοντά στον ήλιο είναι μια πάρα πολύ...καυτή υπόθεση και όχι μόνο, και πραγματικά, θα πρέπει να λάβετε ειδικές προφυλάξεις. Για να εκτελέσει λοιπόν σωστά την αποστολή της η διαστημοσυσκευή, το ίδιο το σκάφος καθώς και τα όργανα θα πρέπει να προστατεύονται από τη θερμότητα του Ήλιου με μια σύνθετη ασπίδα ανθρακονημάτων πάχους 4,5 ιντσών, η οποία θα διατηρεί τους τέσσερις θαλάμους φιλοξενίας των οργάνων τα οποία είναι σχεδιασμένα να μελετούν μαγνητικά πεδία, πλάσμα, και ενεργειακά σωματίδια, καθώς επίσης  και να λαμβάνουν φωτογραφίες του  ηλιακού ανέμου, και όλα αυτά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!

Παρόμοια με τον τρόπο που η διαστημοσυσκευή Τζούνο (Ήρα) κάνει κοντινά περάσματα πάνω από τις πολικές περιοχές του πλανήτη Δία, και οι οποίες εκπέμπουν εκατομμύρια Ράντ ακτινοβολίας, και στη συνέχεια επιστρέφει σε ασφαλέστερες από ακτινοβολία περιοχές, η διαστημοσυσκευή  Parker θα εκτελέσει 24 τροχιές γύρω από τον Ήλιο, ξοδεύοντας σχετικά λίγο χρόνο όπου θα βρεθεί "πρόσωπο με πρόσωπο"  με το μητρικό μας άστρο. Στην πλησιέστερη προσέγγιση του, το διαστημικό αυτό σκάφος θα κινηθεί με ταχύτητα περίπου 430.000 μίλια / ώρα, αρκετά γρήγορα έτσι ώστε να πάει από την Ουάσιγκτον D.C., στο Τόκιο σε λιγότερο από ένα λεπτό, καθιστώντας προσωρινά το ταχύτερο ανθρώπινο αντικείμενο. Το σημερινό ρεκόρ ταχύτητας κατέχει η διαστημοσυσκευή Helios-B όταν έκανε μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο με ταχύτητα 70 Χιλ / δευτερόλεπτο στις 17 Απριλίου 1976.


Μία σύνθετη εικόνα  από την ολική ηλιακή έκλειψη της 21ης Αυγούστου 2017 που δείχνει το εντυπωσιακό Ηλιακό στέμμα. Οι αστρονόμοι εξακολουθούν να είναι σίγουροι γιατί είναι τόσο θερμότερο από τη φωτόσφαιρα των 10.000 ° F. Οι θεωρίες περιλαμβάνουν νανοπυρσούς (Ηλιακές εκλάμψεις) ή μαγνητικά κύματα που ταξιδεύουν από το εσωτερικό του Ηλίου. 
Εικόνα και πνευματικά δικαιώματα: Alan Dyer / amazingsky.com

Πολύς κόσμος στις ΗΠΑ  παρακολούθησαν την ολική ηλιακή έκλειψη τον περασμένο Αύγουστο και θαύμασαν την ομορφιά του Ηλιακού στέμματος, αυτό την φωτεινό νεφελώδες πέπλο φωτός γύρω από τον μαυρισμένο δίσκο της Σελήνης. Όταν η τροχιά της διαστημοσυσκευής Parker πλησιάζει τον Ήλιο στο περιήλιο της τροχιάς της, θα κινηθεί μέσα σε ένα τομέα 9 ηλιακών ακτίνων  (4,5 ηλιακές διαμέτρους) της επιφάνειας του. Αυτός ο τομέας βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου η πιο μακρινή ορατή άκρη του Ηλιακού στέμματος ενώνεται με τον γαλάζιο ουρανό, όπου εκείνη την υπέροχη ημέρα της κορύφωσης της αποστολής του θα βρίσκεται και η διαστημοσυσκευή της ΝΑSA Parker Solar Probe  !

Από τον 




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy