Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Σύγκρουση γιγάντων

Δείτε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν δύο μαύρες τρύπες συγκρούονται

Τι συμβαίνει σε μια μαύρη τρύπα όταν συγκρούεται με μια άλλη μαύρη τρύπα; Ένα νέο επιστημονικό  μοντέλο σας το παρουσιάζει με προσεκτική λεπτομέρεια. Το ερώτημα του τι ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί όταν συναντώνται δύο μαύρες τρύπες σε μια πολύ κοντινή απόσταση είναι αυτό που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια του άρθρου.


Αλλά ακόμη και αν κατανοούμε λίγο πώς ολόκληρη η διαδικασία μπορεί να αντιστοιχεί στις επικρατούσες θεωρίες μας, καθώς συγχωνεύονται δύο μαύρες τρύπες, αυτό που πραγματικά δεν έχουμε εντοπίσει είναι το πώς θα μοιάζει κάτι τέτοιο.

Μία νέα εργασία, ένα paper όπως είναι η διεθνής της ονομασία, που παρουσιάστηκε στο ArXiv από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Andy Bohn του Πανεπιστημίου του Κορνέλ προχωρά ακριβώς προς την κατεύθυνση αυτής της ερώτησης. Παρόλο που έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες για την απεικόνιση της διαδικασίας αυτής, και οι οποίες έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, δεν έχει εξεταστεί ακόμα πως η κίνηση του φωτός μέσω του χωροχρόνου και η φυσική της απεικόνισης αυτής θα πρέπει να έρθουν οργανωμένα συγκεντρωμένες έτσι ώστε για να δημιουργήσουν κάτι ορατό. Παρακάτω διαβάζουμε ένα τμήμα της δημοσιευμένης αυτής εργασίας:

"Στην εργασία αυτή , εστιάζουμε στο ερώτημα του τι θα δει στην πραγματικότητα κάποιος παρατηρητής στην περιοχή ενός BBH* καθώς οι δύο μαύρες τρύπες περιστρέφονται, σπειροειδώς προς το εσωτερικό τμήμα αυτής της περιδίνησης, και συγχωνεύονται όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα." 


" Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες απεικονίσεις BBH, στις οποίες οι θέσεις ή οι ορίζοντες των γεγονότων των δύο μελανών οπών που σχηματίζουν τη δυαδική αυτή μαύρη τρύπα παρουσιάζονται απλώς ως συνάρτηση του χρόνου σε κάποιο σύστημα συντεταγμένων. Υπολογίζουμε αντ 'αυτού τις διαδρομές των ακτίνων φωτός που εισέρχονται στο μάτι ή την κάμερα του παρατηρητή για να βρούμε τι πραγματικά θα δούμε. Επιπλέον, αυτή η διαδρομή πρέπει να υπολογιστεί στον πλήρη  χρονικό παράγοντα -εξαρτώμενο από το χώρο- χρόνο, καθώς οι τροχιακές ταχύτητες για μια δυαδική μαύρη τρύπα είναι συνήθως αρκετά μεγάλες έτσι ώστε το σύστημα αυτό δεν μπορεί να προσεγγιστεί ως ανεξάρτητο από το χρόνο, κατά τη χρονική διάρκεια που χρειάζονται τα φωτόνια για να ταξιδέψουν μέσα από αυτό. "



Μετά την δημιουργία ενός μοντέλου που καταγράφει καλύτερα τις ιδιότητες του βαρυτικού φακού στο μάτι ενός παρατηρητή, η ομάδα παρήγαγε την εικόνα που βλέπουμε πιο πάνω από δύο μαύρες τρύπες που συγχωνεύονται, και οι οποίες βρίσκονται κοντά στον δικό μας Γαλαξία. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ολόκληρη την εργασία εδώ.


*ΒΒΗ = Δυαδική μαύρη τρύπα ( A binary black hole -BBH)

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy