Θα μπορούσατε να επιβιώσετε σε έναν από αυτούς τους δορυφόρους μόνο με μια μάσκα οξυγόνου και ένα καλό και ανθεκτικό...μπουφάν
Ψάχνετε μήπως ένα νέο σπίτι πέρα από τη ...Γη; Τα παγωμένα φεγγάρια στα εξωτερικά μέρη του ηλιακού μας συστήματος θα μπορούσαν να είναι υποψήφια για κάτι τέτοιο αλλά μήπως υπάρχει κάτι πιο... κοντινό;
Εικόνα: dailymail
Αλλά με τις λίμνες υγρού Μεθανίου και με μια θερμοκρασία επιφάνειας μείον 144 βαθμούς Κελσίου, πώς θα μπορούσε ενδεχομένως ο Τιτάνας να είναι κατοικήσιμος; Λοιπόν, για εμάς τους ανθρώπους, ο Τιτάνας είναι ένα από τα λιγότερο εχθρικά μέρη από εκείνα που συναντάμε στο εξώτερο ηλιακό μας σύστημα. Έχει μια πυκνή, πλανητική ατμόσφαιρα. Δηλαδή, αν και είναι ψυχρός και παίρνει λιγότερο φως από τη Γη, έχει μια πυκνή βιοχημική κατάσταση η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει ζωή όπως την ξέρουμε.
Ζώντας πάνω στον Τιτάνα Εικόνα : space.com
Η ατμόσφαιρα του Τιτάνα είναι επίσης αρκετά σταθερή. Εκτός από τις πολικές του καταιγίδες, δεν υπάρχουν ανησυχητικά κατακλυσμιαία γεγονότα όπως κυκλώνες, σεισμοί, ή ακόμα και κοσμική ακτινοβολία. Εάν κατοικούσατε στον Τιτάνα, θα μπορούσατε να σταθείτε στην επιφάνεια του με μια μάσκα οξυγόνου και φυσικά μερικά πολύ ζεστά ρούχα !
Αλλά ίσως το κίνητρο για την αποίκηση του Τιτάνα δεν είναι απαραίτητα σχετικό για την δημιουργία μιας Γαίας τύπου 2.0. Μπορεί να έχει νόημα ο αποικισμός αυτός αν τον φανταστείτε ως σταθμό, δηλαδή ένα σημείο στο μέσο της διαδρομής προς την επόμενη Γαία 2.0. Ο Τιτάνας έχει τεράστια αποθέματα Υδρογονανθράκων. Είναι όσο όλα μαζί τα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν στη Γη. Χρειάζεστε επιπλέον αέριο; Απλά πηγαίνετε στον Τιτάνα, συλλέγετε όσο Μεθάνιο θέλετε, και συνεχίστε την αναζήτηση σας για να βρείτε ένα μέρος όπου μπορείτε να επιβιώσετε. Είναι ένα διαπλανητικό άνοιγμα στο εύρος και τις δυνατότητες που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα.
Ο Ωκεανός κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου. Εικόνα : phys.org
Υπάρχει όμως και ένα άλλο φεγγάρι στο σύστημα δορυφόρων του Κρόνου που ενθουσιάζει τους επιστήμονες. Ο Εγκέλαδος. Είναι μικρότερος από τον Τιτάνα - περίπου 310 μίλια σε διάμετρο. Και κάτω από τη παγωμένη κρούστα του είναι ένας ωκεανός με νερό. Δεν είχαμε ιδέα ότι υπήρχαν υδάτινοι ωκεανοί κάτω από τις παγωμένες κρούστες σε ορισμένα από αυτά τα φεγγάρια. Κάτι τέτοιο είναι συναρπαστικό για εμάς, γιατί κάθε μέρος στη Γη, όπου βρίσκουμε υγρό νερό, βρίσκουμε κάθε φορά και ζωή όπως την ξέρουμε . Ο Εγκέλαδος, όχι μόνο είναι ένας βασικός στόχος αστροβιολογίας λόγω αυτού του υγρού νερού, αλλά είναι μοναδικός στο ότι ο αυτός ο υγρός ωκεανός νερού είναι προσβάσιμος.
Δεν γνωρίζουμε την ακριβή πηγή ενέργειας που διατηρεί υγρό τον υποθαλάσσιο ωκεανό στον Εγκέλαδο**. Η διαστημοσυσκευή Κασσίνι μπόρεσε να απεικονίσει τους πίδακες που ξεπηδούσαν από την επιφάνεια του. Ανακάλυψε μια υδροθερμική σύσταση παρόμοια με αυτή που συμβαίνει στα βάθη των ωκεανών της Γης.
Οι επόμενες αποστολές της NASA σε παγωμένα φεγγάρια, όπως ο Εγκέλαδος του Κρόνου και το φεγγάρι του Δία την Ευρώπη, ευελπιστούμε να είναι εξοπλισμένες με όργανα για ωκεάνιες μελέτες. Όργανα που θα είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να είναι ικανά να αναζητήσουν οργανικά μόρια και τις βασικές βιουπογραφές της ζωής όπως την ξέρουμε ή ίσως ακόμα και ζωή που ακόμα μας είναι άγνωστη...
Θα αναζητήσουμε δομές σε οργανικά μόρια που είναι μοναδικά μόνο όταν υπάρχει ζωή. Οι ανακαλύψεις που έκανε η διαστημοσυσκευή Κασσίνι και παρόμοιες μελλοντικές διαστημοσυσκευές, θα βοηθήσουν τελικά τους επιστήμονες στην προσπάθειά τους να μην παραμείνουμε ένας πολιτισμός ενός και μόνο πλανήτη. Δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ για πάντα.
Επεξηγήσεις:
*Ο Τιτάνας μοιάζει με τη Γη ως προς την μορφολογία του εδάφους (Βουνά, ποταμοί, λίμνες), αλλά και ως προς τον λεγόμενο κύκλο του νερού, μόνο που αντί για νερό έχει υγροποιημένο μεθάνιο.
**Εικάζεται ότι μπορεί να είναι και τα λεγόμενα παγοηφαίστεια
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές
του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης
Γκίκας.
Για
διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα,
γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com η
αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική
σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα
απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας
για δημοσίευση στο μπλόγκ
μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com .
Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.
Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη
στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την
συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την
πηγή του άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε
επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το
θέμα του άρθρου.
Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy