Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Η θεωρία του Πολυσύμπαντος στο μικροσκόπιο...

Θεωρήστε ότι το σύμπαν μας είναι μια ...φυσαλίδα. Και ότι υπάρχει ένα άλλο σύμπαν σε μια άλλη τέτοια παρόμοια ...φούσκα. Οι ερευνητές έχουν εξομοιώσει εργαστηριακά  το πώς θα φαινόταν αν οι δύο αυτές φυσαλίδες ¨χτυπούσαν¨ η μία την άλλη, και οι εργασία τους πάνω σε αυτό το θέμα θα μπορούσε να μας δώσει τις αποκαλυπτικές εκείνα χαρακτηριστικές ιδιότητες των συγκρουόμενων συμπάντων - υποδηλώνοντας ότι η θεωρία του πολυσύμπαντος ή πολυσυμπαντική θεωρία δεν είναι απλά μια εξωφρενική ιδέα, αλλά μια υπόθεση που χρήζει επιστημονικής έρευνας.



«Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ποιες είναι οι κατάλληλες για έρευνα προβλέψεις αυτής της κατάστασης, και στη συνέχεια, να ξεκινήσουμε να τις αναζητούμε», λέει σε ένα δελτίο τύπου ο Matthew Johnson του Περιφερειακού Ινστιτούτου. "Τώρα πλέον είμαστε σε θέση να πούμε ότι ορισμένα μοντέλα προβλέπουν κάτι που θα πρέπει κάποια στιγμή να εξετάσουμε, και εφόσον αν κάτι τέτοιο στη πραγματικότητα δεν το βλέπουμε, τότε μπορούμε να αποκλείσουμε τα μοντέλα αυτά που δεν είναι ορατά σε εμάς ".

Εικόνα: https://www.youtube.com/watch?v=w0uyR6JPkz4&feature=youtu.be

Προκειμένου να τεθεί η θεωρία του Πολυσύμπαντος σε δοκιμασία, σε τεστ αν προτιμάτε, ο Johnson και οι συνάδελφοί του οραματίστηκαν τρόπον τινά το απλούστερο είδος δημιουργίας των πολλαπλών συμπάντων - ένα στο οποίο το Σύμπαν μας αντιπροσωπεύει μια από τα δύο φυσαλίδες που μιλήσαμε πιο πάνω. Τα ερευνητικά αυτά μοντέλα θα είχαν υπόσταση εάν συγκρούονταν αυτά τα δύο σύμπαντα, καθώς και του πως θα μπορούσε να μοιάζει αυτή η σύγκρουση στους αστρονόμους εδώ στη Γη.

Δημιουργώντας ένα μοντέλο όλων αυτών ακούγεται ανέφικτο. Η μήπως όχι! «Η προσομοίωση του σύμπαντος είναι εύκολη», λέει ο Johnson. Επειδή κάτι τέτοιο δείχνει να λειτουργεί σε μεγαλύτερες κλίμακες, δίχως να πρέπει να  εξετάζονται, να προσμετρούνται δηλαδή αποκλειστικά κάθε άτομο, κάθε αστέρι ή κάθε γαλαξίας - στην πραγματικότητα, δεν προσμετρούν τίποτα από όλα αυτά. "Το μόνο που χρειάζομαι είναι η βαρύτητα και τις συνθήκες εκείνες που δημιουργούν αυτές τις φυσαλίδες", προσθέτει ο Johnson.

Αφού συγκρουστούν οι φυσαλίδες αυτές, πάντα στο δυαδικό κόσμο ενός υπολογιστή, τοποθετείται ένας εικονικός παρατηρητής σε διάφορα μέρη, τον οποίον ρωτούν τι βλέπει από εκεί που εικονικά βρίσκεται.

Για παράδειγμα, δύο συγκρουόμενες φυσαλίδες θα δημιουργήσουν ένα δίσκο στον ουρανό: ένα κυκλικό ¨μώλωπα¨ πάνω στη Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου. Επειδή η αναζήτηση ενός τέτοιου...μώλωπα μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί, οι ερευνητές είναι σε θέση να αποκλείσουν ορισμένα μοντέλα παρόμοιων συγκρούσεων. 

Η ομάδα προσπαθεί επί του παρόντος να κατανοήσει τι άλλα παρατηρήσιμα ίχνη αφήνει πίσω της μια σύγκρουση συμπαντικών φυσαλίδων. Παρόλο που καμία από τις ¨υπογραφές¨ αυτές δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, ορισμένες από αυτές τις συγκρούσεις είναι  υποψήφιες τουλάχιστον για περαιτέρω αναζήτηση.

Η σχετική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.

Δείτε το σχετικό βίντεο: 





Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy