Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Η εκτόξευση του Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb: ένα γεγονός άξιο παρατήρησης για το 2021

Εάν η πιο αξιοσημείωτη εκτόξευση του 2020 ήταν η πτήση που έθεσε σε τροχιά Αμερικανούς αστροναύτες από αμερικανικό έδαφος, τότε το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία εκτόξευσης πυραύλων το 2021 πρέπει σίγουρα να είναι η εκτόξευση του Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb (JWST).

Ο πύραυλος Ariane-5. Εικόνα: ARIANESPACE


Από:

Jonathan Amos
Επιστημονικό Ανταποκριτή
@BBCAmoson Twitter


Ο διάδοχος του ισχυρού διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble αναμένεται να τεθεί σε τροχιά στις 31 Οκτωβρίου.

Η αποστολή του θα είναι να εντοπίσει τα πρώτα αστέρια που έλαμψαν στο Σύμπαν.

Ο πύραυλος που θα το μεταφέρει θα είναι το περίφημο ευρωπαϊκό Ariane-5.

Είναι μέρος της συμφωνίας στην οποία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (Esa) κατάφερε να συμμετάσχει στο όλο επιχειρησιακό πρόγραμμα του τηλεσκοπίου με τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ (Nasa)

Παρέχοντας τον πύραυλο εκτόξευσης και κάποια όργανα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εγγυάται στους Ευρωπαίους αστρονόμους τη χρήση του νέου τηλεσκοπίου μόλις αυτό τεθεί σε λειτουργία.

Ο πύραυλος μεταφοράς Ariane-5 πλησιάζει στο τέλος της "καριέρας" του. Απομένουν μόνο οκτώ από τα αναλώσιμα οχήματα, με ένα μόνο διαθέσιμο για αυτήν την ειδική πτήση.


Το JWST θα είναι το πιο πολύτιμο φορτίο που εκτοξεύτηκε ποτέ από το πρόγραμμα Ariane.
Εικόνα:NASA/CHRIS GUNN

Ο πύραυλος Ariane-5 έχει στείλει στο διάστημα πολλά σημαντικά φορτία εδώ και χρόνια, αλλά κανένα που δεν είχε επενδύσει τόσο πολύ χρόνο, προσπάθεια και χρήματα πάνω σε αυτό.

Το ΔΤ JWST θα βρεθεί στην εξέδρα εκτόξευσης στο διαστημικό αεροδρόμιο της Ευρώπης στο Kourou της Γαλλικής Γουιάνας, με συνολικό κόστος περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι το ποσό το οποίο χρειάστηκε για το σχεδιασμό και την κατασκευή του, σε συνδυασμό με το ποσό που προορίζεται για τη λειτουργία του Διαστημικού Τηλεσκοπίου για πέντε χρόνια.

"Η αποστολή αυτή θα είναι Η αποστολή για το 2021", δήλωσε ο Stéphane Israël, διευθύνων σύμβουλος της Arianespace, της γαλλικής εταιρείας που εμπορεύεται και εκμεταλλεύεται τον ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane.

"Ξέρετε, η πρώτη επαφή που είχαμε με την Esa και τη Nasa σε αυτό το έργο ήταν το 2002. Έτσι, πριν από 18 χρόνια!"

Το JWST υποβάλλεται επί του παρόντος σε τελικές δοκιμές στον κατασκευαστή αεροδιαστημικής Northrop Grumman στην Καλιφόρνια.

"Ο πρώτος εξοπλισμός για την εκστρατεία εκτόξευσης θα φτάσει [στη Γαλλική Γουιάνα] έξι μήνες πριν από την εκτόξευση. Η διαστημοσυσκευή, η οποία θα έχει βάρος 6,6 τόνους, θα φτάσει με πλοίο οκτώ εβδομάδες πριν από την εκτόξευση", εξήγησε ο κ. Israël.

"Το ΔΤ JWST θα προετοιμαστεί στις [τεχνικές] εγκαταστάσεις του συνεργάτη μας, του Γαλλικού Οργανισμού Διαστήματος (French space agency). Η διάρκεια εκτόξευσης θα είναι 26 λεπτά και γνωρίζετε ότι ο τελικός προορισμός του δορυφόρου θα είναι το περίφημο σημείο Lagrange."

Ο προορισμός αυτός είναι ένα βαρυτικά "γλυκό σημείο" περίπου 1,5 εκατομμύριο χλμ. πάνω από τη Γη. Είναι μια περιοχή στο σύστημα Ηλίου-Γης όπου το διαστημικό σκάφος μπορεί να παραμείνει σταθερό κάνοντας σχετικά λίγες διορθώσεις τροχιάς, διατηρώντας έτσι τα καύσιμά του. Είναι επίσης ένα μέρος απαλλαγμένο από τις περιβαλλοντικές διαταραχές όπου τα διαστημικά τηλεσκόπια τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στη Γη επηρεάζονται από φαινόμενα όπως διαλείπουσα σκίαση (intermittent shading) και διάφορες θερμοκρασιακές μεταβολές.


Το ΔΤ JWST πρέπει να διπλωθεί για να ταιριάζει στην κορυφή του πυραύλου. 
Εικόνα:NASA/CHRIS GUNN

Αφού τοποθετηθεί στην κορυφή του πυραύλου Ariane, θα περάσουν μερικές εβδομάδες πριν το ΔΤ JWST φτάσει στο (σε ενα από τα 5) σημείο Lagrange.

Στο διάστημα αυτό, το τηλεσκόπιο θα λειτουργήσει μέσω μιας σειράς κρίσιμων εγκαταστάσεων από δομές οι οποίες θα διπλωθούν κατά την εκτόξευση για να τους επιτρέψουν να χωρέσουν στον πύραυλο.

Οι κατασκευές αυτές περιλαμβάνουν το κάτοπτρο (βλ. εικόνες) πλάτους 6,5 μέτρων του ΔΤ JWST και το σε σχήμα διαμαντιού προστατευτικό αντηλιακό πολλαπλών στρωμάτων με διαστάσεις 21μ Χ 14μ.

Κανένα από αυτά δεν θα είναι ευθύνη του Arianespace. Η μόνη του δουλειά είναι να μεταφέρει το εμβληματικό διαστημικό τηλεσκόπιο με ασφάλεια από τη Γη στο διάστημα.

"Συνεργαστήκαμε με την Esa και τη Nasa για τη συνολική αξιοπιστία του Ariane-5. Η Nasa ήταν πολύ απαιτητική. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό", δήλωσε ο κ. Israël στο BBC News.


Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=v6ihVeEoUdo



Πηγή: www.bbc.com

https://www.bbc.com/news/science-environment-55580816?fbclid=IwAR0c4K3wcdS4BDBA-kmpvY6j3KnO_2zMtoxAh85WmgfNY7uKpY2iUCjVDX0