Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Το αντικείμενο Herbig-Haro 24 στον αστερισμό του Ωρίωνα

Ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που σχετίζεται με τον σχηματισμό αστεριών είναι τα αντικείμενα Herbig-Haro (HH). 


Πρόκειται για φωτεινές περιοχές νεφελωμάτων οι οποίες σχετίζονται με νεογέννητα αστέρια. Ένα αντικείμενο HH σχηματίζεται όταν μια στενή εκτόξευση μερικώς ιονισμένου αερίου εκτοξεύεται από ένα αστέρι, το οποίο συγκρούεται με ένα κοντινό νέφος αερίου και σκόνης, κινούμενο με ταχύτητα αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Ένα από τα πιο διάσημα και εντυπωσιακά αντικείμενα HH είναι το HH 24-26. Πρόκειται για μια μικρή περιοχή σχηματισμού αστεριών που περιέχει τρία αντικείμενα HH (HH24, HH25 και HH26). Είναι μέρος ενός σκοτεινού νεφελώματος γνωστού ως L1630, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1.500 ετών φωτός. Αυτή η περιοχή έχει την υψηλότερη συγκέντρωση αστροφυσικών πιδάκων και είναι μέρος του μοριακού νέφους του Μεγάλου Ωρίωνα Β στον αστερισμό του Ωρίωνα.

Το αντικείμενο HH24 είναι ένα από τα πιο διάσημα αντικείμενα HH. Περιέχει ένα πρωτοαστέρα φασματικού τύπου 0, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα πρωτο-δυαδικό σύστημα. Οι προτοαστέρες αυτοί κατηγορίας 0 διακρίνονται από τους προ-αστρικούς πυρήνες, καθώς περιέχουν μια κεντρική πηγή που εκπέμπει έντονα φως στις υπέρυθρες ζώνες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, και έχει ισχυρούς πίδακες και εκροές υλικού. Το αντικείμενο HH24 όπως και τα υπόλοιπα αντικείμενα της κατηγορίας του έχει γύρω του ένα δίσκο ο οποίος δεν έχει ευθυγραμμιστεί  λόγω του ταραχώδους κατακερματισμού.

Εικόνα : Σύνθετη εικόνα του αντικειμένου HH 24 η οποία λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Πρόκειται για μια σύνθετη εικόνα που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας φίλτρα οπτικών και σχεδόν υπέρυθρων ευρυζωνικών, μαζί με φίλτρο στην εγγύς στην υπέρυθρη ακτινοβολία περιορισμένης μπάντας, εστιαζόμενο στην εκπομπή αερίου σιδήρου.
Πηγή εικόνας: ESA / Hubble & NASA, D. Padgett (GSFC), T. Megeath (Πανεπιστήμιο του Τολέδο) 

Πηγή: facebook.com/mysciencesimple