Εντοπίστηκε από αστρονόμους ένας ετοιμοθάνατος γαλαξίας συνέπεια μιας μεγάλης σύγκρουσης. Εκτοξεύει κάθε χρόνο αέριο στο διάστημα όσο 10.000 Ήλιοι.
Από την Morgan McFall-Johnsen
Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι βλέπουν καθαρά έναν γαλαξία ο οποίος βρίσκεται σε μια επιθανάτια κατάσταση.
Εννέα δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ο γαλαξίας ID2299 χάνει κρίσιμο ψυχρό αέριο το οποίο βοηθά στη δημιουργία νέων αστεριών. Κάθε χρόνο, "αιμορραγεί" χάνοντας αρκετό αέριο για να δημιουργήσει 10.000 ήλιους. Ήδη, έχει χάσει σχεδόν το μισό από αυτό το ψυχρό αέριο. Το υπόλοιπο καταναλώνεται έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέα άστρα, με ρυθμό εκατοντάδες φορές πιο γρήγορα από ό, τι στον Γαλαξία μας.
Με αυτόν τον ρυθμό, ο γαλαξίας αυτός σύντομα θα εξαντληθεί από το εφεδρικό του αέριο και δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει νέα αστέρια. Για έναν γαλαξία, αυτό σημαίνει...θάνατος.
Η ομάδα των ερευνητών που ανακάλυψαν τον γαλαξία ID2299 και το επικείμενο τέλος του, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την περασμένη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Astronomy.
Πιστεύουν ότι ο ID2299 σχηματίστηκε όταν δύο γαλαξίες συγκρούστηκαν μεταξύ τους και τελικά συγχωνεύτηκαν, δημιουργώντας έναν νέο γαλαξία. Ο γαλαξίας που προέκυψε έχει μια ενδεικτική "παλιρροιακή ουρά", από την οποία αστρικά ρεύματα και διαστρικού υλικού δημιουργούν μια διακριτή επιμήκη γραμμή στο διάστημα.
Οι παλιρροιακές ουρές (Tidal tails) σχηματίζονται συχνά όταν τα εξωτερικά στρώματα των γαλαξιών απορρίπτονται καθώς συγχωνεύονται. Τέτοιες ουρές σε απομακρυσμένους γαλαξίες είναι συνήθως πολύ αμυδρές ώστε να παρατηρηθούν από αστρονόμους στη Γη, αν και έχουν εντοπιστεί σε εκατοντάδες γαλαξίες. Οι ερευνητές εντόπισαν την συγκεκριμένη αυτή ουρά καθώς άρχισε να επεκτείνεται στο διάστημα. Εκεί είναι όπου διαφεύγει όλο το αέριο.
Το εύρημα αυτό δείχνει ότι οι μεγάλες συγκρούσεις μπορούν να προκαλέσουν στους γαλαξίες τη διαρροή ζωτικού αέριου στο διάστημα, μια διαδικασία που τελικά τους κάνει να...λιμοκτονούν σταματώντας τον σχηματισμό αστεριών, επιφέροντας έτσι τον γαλαξιακό τους θάνατο.
"Είναι η πρώτη φορά που παρατηρήσαμε έναν τυπικό τεράστιο γαλαξία ο οποίος σχηματίζει αστέρια στο μακρινό σύμπαν ο οποίος πρόκειται να "πεθάνει" λόγω μιας μαζικής εκτόξευσης ψυχρού αερίου", δήλωσε σε δελτίο τύπου η Annagrazia Puglisi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Durham στην Αγγλία.
Περισσότεροι από ένας τρόποι για έναν "θάνατο"
Καθώς σχηματίζονται αστέρια, παράγονται (αστρικοί) άνεμοι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει μια μαύρη τρύπα στο κέντρο κάθε μαζικού γαλαξία, ο οποίος παράγει επίσης (γαλαξιακό) άνεμο καθώς καταναλώνει υλικό το οποίο καταρρέει λόγω της βαρυτικής του έλξης. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι άνεμοι αυτοί οι οποίοι δημιουργούνται από αστέρια και μαύρες τρύπες μεταφέρουν υλικό από το οποίο αργότερα σχηματίζονται αστέρια στο μακρινό διάστημα, προκαλώντας τελικά τον θάνατο στους γαλαξίες αυτούς.
Αλλά η ανακάλυψη της διαρρέουσας ουράς του ID2299 αποκαλύπτει μια νέα πορεία προς τον γαλαξιακό θάνατο.
"Η μελέτη μας δείχνει ότι οι εκτοξεύσεις αερίου μπορούν να παραχθούν από (γαλαξιακές) συγχωνεύσεις και ότι οι άνεμοι και οι παλιρροιακές ουρές μπορεί να φαίνονται αρκετά παρόμοιες", δήλωσε σε σχετική δημοσίευση ο Emanuele Daddi, συν-συγγραφέας της μελέτης και αστροφυσικός στο Saclay Nuclear Research Center στη Γαλλία. "Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει να αναθεωρήσουμε την κατανόησή μας για το πώς πεθαίνουν οι γαλαξίες."
Το εύρημα αυτό θα μπορούσε επίσης να δώσει σημαντικά στοιχεία για το μέλλον του δικού μας Γαλαξία. Ο Γαλαξίας μας εκτοξεύει και αυτός στο διάστημα ψυχρό αέριο. Επίσης βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον γαλαξία της Ανδρομέδα σε περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.
"Η παρακολούθηση ενός τόσο μεγάλου συμβάντος διαταραχής προσθέτει ένα σημαντικό κομμάτι στο περίπλοκο παζλ της εξέλιξης των γαλαξιών", δήλωσε η Chiara Circosta, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.
Οι ερευνητές "σκόνταψαν" πάνω σε αυτόν τον καταδικασμένο γαλαξία ενώ μελετούσαν το ψυχρό αέριο σε 100 μακρινούς γαλαξίες, χρησιμοποιώντας τη Μεγάλη Χιλιοστομετρική/υποχιλιοστομετρική Διάταξη της Ατακάμα, γνωστή ως ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) στην έρημο της Χιλής.
"Ήμουν πρόθυμη να μάθω περισσότερα για αυτό το παράξενο αντικείμενο, γιατί ήμουν πεπεισμένη ότι υπήρχε για εμάς κάποιο σημαντικό μάθημα σχετικά με το πώς εξελίσσονται οι απόμακροι γαλαξίες", δήλωσε η Puglisi.