Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Δείτε μερικές πανέμορφες εικόνες από ένα πλανητικό σχηματισμό

Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά έναν πλανήτη να σχηματίζεται με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του συστήματος TYC 8241 2652, όπως θα μπορούσε να είναι πριν από αρκετά χρόνια όταν εξέπεμπε μεγάλες ποσότητες πλεονάζουσας υπέρυθρης ακτινοβολίας. Εικόνα: Παρατηρητήριο Gemini / καλλιτεχνική δημιουργία AURA της Lynette Cook.


Από τον VICTOR TANGERMANN

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων κατάφερε να συλλάβει μερικές εξαιρετικά σπάνιες εικόνες από τη γέννηση πλανητικών συστημάτων, εκατοντάδες έτη φωτός μακριά μας.

Ενώ έχουμε δει εικόνες "πρωτοπλανητικών δίσκων" στο παρελθόν, δεν έχουμε όμως δει ποτέ τη διαδικασία αυτή να καταγράφεται με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια.

An team of astronomers has managed to take some extremely rare images of the process of planetary systems being born hundreds of light-years away.
Εικόνα: Kluska et al.

"Σε [προηγούμενες] φωτογραφίες, οι περιοχές κοντά στο αστέρι, όπου σχηματίζονται βραχώδεις πλανήτες, καλύπτονται από λίγα εικονοστοιχεία (pixel)", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jacques Kluska, από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (KU Leuven) στο Βέλγιο.

Οι εικόνες δείχνουν τις εσωτερικές περιοχές γύρω από νεαρά αστέρια όπου οι πλανήτες αρχίζουν να σχηματίζονται, συγκεντρώνοντας ύλη από σκόνη και αέριο. Οι κόκκοι σκόνης συσσωματώνονται σχηματίζοντας μεγαλύτερους βράχους, μερικοί από τους οποίους τελικά αναπτύσσονται σε ολόκληρους βραχώδεις πλανήτες.

"Χρειάστηκε να απεικονίσουμε αυτές τις λεπτομέρειες για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε μοτίβα που θα μπορούσαν να προδώσουν τον σχηματισμό πλανητών και να χαρακτηρίσουν τις ιδιότητες των (πρωτοπλανητικών) δίσκων", δήλωσε ο Kluska.

Οι ερευνητές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μια σχετικά νέα τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται "Υπέρυθρη Συμβολομετρία" (infrared interferometry) στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) στη Χιλή ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις εικόνες αυτές.

Η τεχνική δεν παράγει μια εικόνα απευθείας. Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα - παρόμοια με τον τρόπο δημιουργίας των πρώτων εικόνων μιας μαύρης τρύπας - η ομάδα μπόρεσε να διαχωρίσει τους δίσκους από το φως που εκπέμπεται από το ίδιο το αστέρι.

Το επίπεδο λεπτομέρειας των νέων εικόνων είναι εκπληκτικό.

"Χαρακτηριστικές λεπτομέρειες στην κλίμακα των τροχιών σε βραχώδεις πλανήτες όπως η Γη ή ο Δίας (όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες) - ένα κλάσμα της απόστασης Γης-Ήλιου - ισοδυναμεί με το να βλέπεις έναν άνθρωπο στη Σελήνη ή να διακρίνετε μια τρίχα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ", εξήγησε σε δήλωση του ο Jean-Philippe Berger, κύριος ερευνητής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Grenoble-Alpes, στη Γαλλία.

Σε τι κατέληξαν λοιπόν οι ερευνητές βλέποντας τις νέες αυτές εικόνες; Φωτεινότερα και πιο σκοτεινά σημεία φωτός θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι ότι "ενδεχομένως να υπάρξουν αστάθειες στον δίσκο κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στροβιλισμούς όπου ο δίσκος συσσωρεύει κόκκους διαστημικής σκόνης οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε έναν βραχώδη πλανήτη", σύμφωνα με τον Kluska.





Πηγή: futurism.com