Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Επιστήμονες εντόπισαν μία νέα και σπάνια Υπεργαία

Προς το κέντρο του Γαλαξία μας, σε ένα αστρικό σύστημα πολύ μακριά από τη Γη, βρίσκεται ένας πλανήτης με χαρακτηριστικά που θυμίζει το "κοσμικό μας σπίτι".


Καλλιτεχνική άποψη του εξωπλανήτη Kepler-62f, ένας διαφορετικός πλανήτης μεγέθους Υπεργαίας στην κατοικήσιμη ζώνη ενός αστεριού μικρότερου και ψυχρότερου από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται περίπου 1.200 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Λύρας. Εικόνα: NASA Ames / JPL-Caltech

Από την Amanda Kooser


Οι αστρονόμοι στο Πανεπιστήμιο του Canterbury της Νέας Ζηλανδίας (UC) ανακάλυψαν μια ιδιαίτερα σπάνια Υπεργαία. "Ο νέος αυτός πλανήτης είναι ανάμεσα σε λίγους μόνο εξωηλιακούς πλανήτες οι οποίοι έχουν ανιχνευθεί με μεγέθη και τροχιές κοντά σε αυτά της Γης", δήλωσε το UC σε σχετική ανακοίνωση τη Δευτέρα 11 Μαΐου.

"Εξωηλιακός πλανήτης" είναι ένας άλλος όρος για εξωπλανήτη, ο οποίος περιγράφει έναν πλανήτη που βρίσκεται πέρα από το Ηλιακό μας σύστημα. Έχουμε μόνο καλλιτεχνικές απεικονίσεις για το πώς μπορεί να μοιάζουν αυτοί οι πλανήτες, παρόλα αυτά συνεχίζουν να εξάπτουν την περιέργειά μας καθώς αναζητούμε απομακρυσμένους κόσμους που μας κάνουν να αισθανόμαστε οτι είναι οικείοι προς εμάς.

Εμφάνιση της εικόνας προέλευσης
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Γαλαξία μας. Εικόνα:https://aminoapps.com/c/space/page/blog/galaxies/1Je8_Lx3h6u0EKgW2NNnBabLW1pBexwRKxcm

Το έτος στον νεοανακαλυφθέντα αυτό εξωπλανήτη, διαρκεί περίπου 617 ημέρες καθώς ταξιδεύει γύρω από ένα αστέρι κατά πολύ λιγότερο μαζικό από τον Ήλιο μας. Βρίσκεται κοντά στη κεντρική αστρική διόγκωση του Γαλαξία (bulge). Για να κατανοήσετε την κλίμακα αυτή, λέμε ότι η Γη απέχει περίπου 25.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο.



Υπεργαίες

Η ανακάλυψη της Υπεργαίας αυτής ήταν ένα τυχαίο γεγονός που το UC περιέγραψε ως "μία στο εκατομμύριο".

Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν μια τεχνική η οποία λέγεται "Τεχνική Βαρυτικού Μικροεστιασμού" (gravitational microlensing technique) για να εντοπίσουν τον πλανήτη αυτό. "Η συνδυασμένη βαρύτητα του πλανήτη και του μητρικού του αστέρα προκάλεσε τη μεγέθυνση του φωτός με ενα ιδιαίτερο τρόπο, από ένα πιο μακρινό αστέρι το οποίο από την προοπτική μας βρισκόταν στο φόντο. Χρησιμοποιήσαμε τηλεσκόπια κατανεμημένα σε όλο τον κόσμο για να μετρήσουμε το φαινόμενο κάμψης του φωτός", δήλωσε ο αστρονόμος του UC Antonio Herrera Martin .

Υπάρχει πολλή ελπίδα γύρω σε έναν όρο όπως "Υπεργαία", αλλά όμως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ένας πλανήτης της κατηγορίας αυτής κατηγορία θα μοιάζει με τον δικό μας κόσμο. Η NASA περιγράφει τις Υπεργαίες "έως και 10 φορές πιο μαζικές από τη Γη", αλλά λέει επίσης ότι μπορεί να ποικίλλουν στη σύνθεση από υδάτινους κόσμους έως παγωμένους πλανήτες έως και σε αυτούς που αποτελούνται κυρίως από αέριο.

Η NASA επίσης έχει συγκεντρώσει μερικές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις σχετικά με τις Υπεργαίες τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του δυνητικά κατοικήσιμου πλανήτη Kepler 62f.





Πηγή: cnet.com