Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Ένας πλανήτης γεννιέται!

Αστρονόμοι ανακαλύπτουν τις πρώτες άμεσες ενδείξεις ότι ένας νέος κόσμος σχηματίζεται γύρω από ένα μακρινό αστέρι.

. Εντοπίστηκε ένας πυκνός δίσκος σκόνης και αερίου γύρω από το νεαρό αστέρι AB Ηνιόχου 
. Το αστέρι αυτό απέχει 520 έτη φωτός από τη Γη και έχει μια σπειροειδή δομή γύρω του
. Οι περιστροφές στο κέντρο της σπειροειδούς δομής θα μπορούσαν να είναι ένας νέος κόσμος ο οποίος  αρχίζει να σχηματίζεται

This image shows the disc around the young AB Aurigae star featuring a 'twist', which marks the spot where a new planet is being formed

Η εικόνα αυτή δείχνει το δίσκο που υπάρχει γύρω από το νεαρό αστέρι ΑΒ Ηνιόχου (AB Aurigae) με ένα χαρακτηριστικό στροβιλισμό, ο οποίος σηματοδοτεί το σημείο όπου σχηματίζεται ένας νέος πλανήτης


Από τον RYAN MORRISON 

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει την πρώτη άμεση απόδειξη ότι ένας νέος πλανήτης γεννιέται γύρω από ένα μακρινό αστέρι και όλα βρίσκονται μέσα σε ένα στροβιλισμό.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο PSL της Γαλλίας ανακάλυψε έναν πυκνό δίσκο σκόνης και αερίου που περιβάλλει το αστέρι AB Ηνιόχου, περίπου 520 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory's Very Large Telescope - VLT), που βρίσκεται στη Χιλή, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σπειροειδή δομή με ένα "στρόβιλο" κοντά στο κέντρο.

Η ομάδα λέει ότι ο "στρόβιλος" αυτός πιθανότατα προκαλείται από το αέριο και τη σκόνη που ενώνονται καθώς ένας νέος κόσμος αρχίζει να σχηματίζεται - είναι πρώτη φορά που μια τέτοια διαδικασία απεικονίστηκε άμεσα.

This wide-field view shows the region of the sky, in the constellation of Auriga, where AB Aurigae can be found
Η ευρέως πεδίου εικόνα που βλέπετε  δείχνει την περιοχή του ουρανού, στον αστερισμό του Ηνιόχου, όπου μπορεί να εντοπιστεί ο αστέρας AB Ηνιόχου

Ο περιστρεφόμενος δίσκος είναι ένα από τα ενδεικτικά σημάδια του αστρικού συστήματος, που περιβάλλει το νεαρό, νεοσχηματισμένο αστέρι, το οποίο γεννιέται και βρίσκεται στον αστερισμό του Ηνιόχου.

Ο Δρ Anthony Boccaletti, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης αυτής από το Αστεροσκοπείο των Παρισίων (Observatoire de Paris), δήλωσε ότι έχουμε εντοπίσει χιλιάδες εξωπλανήτες "αλλά λίγα στοιχεία είναι γνωστά για το πώς σχηματίζονται".

"Πρέπει να παρατηρήσουμε πολύ νεαρά συστήματα για να καταγράψουμε πραγματικά τη στιγμή που σχηματίζονται οι πλανήτες".

Μέχρι τώρα οι αστρονόμοι δεν μπόρεσαν να λάβουν σαφείς εικόνες νέων δίσκων για να δουν αυτούς τους στροβιλισμούς - οπότε αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη όσον αφορά την πλανητική επιστήμη.

Η ομάδα χρησιμοποίησε το όργανο VLT's Sphere για να λάβει φωτογραφίες του AB Ηνιόχου - δείχνοντας "μια εκπληκτική σπείρα σκόνης" που προκαλείται από τον πλανήτη βρέφος ο οποίος προσπαθεί να "κλωτσήσει" το αέριο.

The image on the right shows the inner region of the disc, including the bright yellow twist, circled in white. The twist lies at about the same distance from the star as Neptune from the Sun and blue circle represents the size of the orbit
Η εικόνα στα δεξιά δείχνει την εσωτερική περιοχή του δίσκου, συμπεριλαμβανομένης του φωτεινού κίτρινου στροβιλισμού, σε λευκό κύκλο. Ο στροβιλισμός βρίσκεται περίπου στην ίδια απόσταση από το αστέρι όσο απέχει ο πλανήτης Ποσειδώνας από τον Ήλιο, ενώ ο μπλε κύκλος αντιπροσωπεύει το μέγεθος της τροχιάς του.

This image shows the inner region of the disc around the young AB Aurigae star, where ESO's Very Large Telescope has spotted signs of planet birth. The bright yellow twist is the new planet making its orbit around the star
Η εικόνα αυτή δείχνει την εσωτερική περιοχή του δίσκου γύρω από το νεαρό αστέρι AB Ηνιόχου, όπου το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Eυρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO's Very Large Telescope) έχει εντοπίσει σημάδια γέννησης του πλανήτη. Ο φωτεινός κίτρινος στροβιλισμός είναι ο νέος πλανήτης ο οποίος κάνει την τροχιά του γύρω από το αστέρι.






Πηγή: dailymail.co.uk