Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Τι κρύβει η Σελήνη;

Ένα κινεζικό σεληνιακό ρομποτικό όχημα (ρόβερ), ανακάλυψε κάτι παράξενο στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού μας

Η ανακάλυψη αυτή έκανε τους επιστήμονες να αναβάλουν άλλα προγραμματισμένες εργασίες, και να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να κατανοήσουν ποια είναι η ουσία του ευρήματος αυτού.

Τα ίχνη του ρόβερ Yutu-2 πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια καθώς πλοηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια κατά τη διάρκεια της σεληνιακής ημέρας 8, η οποία σημειώθηκε κατά τα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου του 2019.Εικόνα: China Lunar Exploration Project

Το κινεζικό σεληνιακό ρομποτικό όχημα Chang'e-4 ανακάλυψε μια ασυνήθιστα χρωματισμένη ουσία η οποία μοιάζει με πηκτό ζελέ κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων εξερεύνησης του στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν το ρόβερ της αποστολής, Yutu-2, σκόνταψε πάνω σε αυτήν κατά τη διάρκεια της σεληνικής ημέρας 8. Η ανακάλυψη αυτή έκανε τους επιστήμονες της αποστολής να αναβάλουν άλλα σχέδια οδήγησης για το ρόβερ, και να επικεντρώσουν τα όργανα του Yutu-2 στην προσπάθεια να κατανοήσουν τι είναι αυτό το παράξενο υλικό.

Η Ημέρα 8 ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου. Το Yutu-2 άρχισε την περιήγησή του ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα από μια περιοχή γεμάτη με διάφορους κρατήρες οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί από μέτριες πτώσεις αστεροειδώνμετεωριτών), με τη βοήθεια και τον προγραμματισμό των χειριστών του Κέντρου Ελέγχου Αεροδιαστημικής του Πεκίνου, σύμφωνα με το ημερολόγιο χειρισμών (drive diary) του Yutu-2 το οποίο δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου από την κυβερνητικά επικυρωμένη  έκδοση στη κινέζικη γλώσσα με τίτλο " Το δικό μας διάστημα", η οποία επικεντρώνεται στη διαστημική και επιστημονική επικοινωνία.

Στις 28 Ιουλίου, η ομάδα της αποστολής Chang'e-4 προετοιμαζόταν για τον τερματισμό της ενεργειακής τροφοδότησης  του Yutu-2 το οποίο θα έπαιρνε το συνηθισμένο του μεσημεριανό "υπνάκο" για να προστατευτούν με αυτό τον τρόπο οι τροχοί του από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιακή ακτινοβολία. Ένα μέλος της ομάδας το οποίο ελέγχει τις εικόνες από την κύρια κάμερα του ρόβερ, είδε έναν μικρό κρατήρα που φαινόταν να περιέχει έγχρωμο υλικό το οποίο είχε μια ιδιαίτερη γυαλάδα, σε αντίθεση με ότι άλλο υλικό υπήρχε στη γύρω σεληνιακή επιφάνεια.

Η ομάδα χειρισμού του ρόβερ, ενθουσιασμένη από την ανακάλυψη αυτή, κάλεσε τους ειδικούς επιστήμονες. Μαζί, οι ομάδες αποφάσισαν να αναβάλουν τα σχέδια του Yutu-2, να συνεχίσουν δυτικά και να δώσουν τις σχετικές εντολές  στο ρόβερ έτσι ώστε να ελέγξουν το παράξενο αυτό υλικό.

Με τη βοήθεια της ειδικής κάμερας αποφυγής εμποδίων, το Yutu-2 προσέγγισε προσεκτικά τον κρατήρα και έπειτα στόχευσε πάνω σε αυτό το ασυνήθιστα χρωματισμένο υλικό και τη περιοχή γύρω από αυτό. Το ρόβερ εξέτασε και τις δύο περιοχές στο ορατό και εγγύς υπέρυθρο με το φασματόμετρο (VNIS), το οποίο ανιχνεύει το φως που είναι διάσπαρτο ή αντανακλάται από διάφορα υλικά έτσι ώστε να αποκαλύψει τη σύνθεση τους.

Το φασματόμετρο VNIS είναι το ίδιο όργανο το οποίο ανίχνευσε τα εντυπωσιακά στοιχεία του υλικού που προέρχεται από το σεληνιακό μανδύα στο Ρηγόλιθο του κρατήρα Von Kármán, μια ανακάλυψη η οποία ανακοινώθηκε από τους Κινέζους επιστήμονες τον περασμένο Μάιο.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες των αποστολών δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ως προς τη φύση της έγχρωμης αυτής ουσίας, δηλώνοντας μόνο ότι είναι "τύπου γέλης" (ζελέ), έχοντας ένα "ασυνήθιστο χρώμα". Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι η ουσία αυτή είναι λιωμένο γυαλί το οποίο δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται όταν μετεωρίτες χτυπούν την σεληνιακή επιφάνεια.

Η ανακάλυψη του Yutu-2 δεν είναι όμως η πρώτη σεληνιακή έκπληξη για τους επιστήμονες. Ο αστροναύτης και γεωλόγος του Απόλλων 17 Harrison Schmitt ανακάλυψε χώμα με πορτοκαλί χρώμα κοντά στο χώρο προσσελήνωσης  της αποστολής στη περιοχή Taurus-Littrow το 1972, προκαλώντας τον ενθουσιασμό τόσο στον Schmitt όσο και από τον συνάδελφό του, Gene Cernan. Οι σεληνιακοί γεωλόγοι τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πορτοκαλί αυτό χώμα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης πριν από 3,64 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το Chang'e-4 εκτοξεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2018 και έκανε την πρώτη στην διαστημική ιστορία ήπια προσσελήνωση (soft landing) στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου. Το ρόβερ Yutu-2 είχε καλύψει συνολικά 271 μέτρα μέχρι το τέλος της σεληνιακής ημέρας 8.

Ο προσεδαφιστής Chang'e-4 και το ρόβερ Yutu-2 ανέστειλαν τις λειτουργίες τους για το τέλος της σεληνιακής ημέρας 8 στις 7 Αυγούστου και ξεκίνησαν για την ένατη σεληνιακή ημέρα τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το ρόβερ Yutu-2 "ξύπνησε" στις 8:42 μ.μ. EDT στις 23 Αυγούστου (00:42 GMT 24 Αυγούστου), και ο προσεδαφιστής (Lander) ακολούθησε την επόμενη ημέρα, στις 8:10 μ.μ. (00:10 GMT).

Κατά τη διάρκεια της σεληνιακής ημέρας 9, το Yutu-2 θα συνεχίσει το ταξίδι του δυτικά, θα πάρει ενα προληπτικό εξαήμερο...υπνάκο, περίπου στη διάρκεια της σεληνιακής μεσημβρίας, και θα αναστείλει τις λειτουργίες του για μια ένατη σεληνιακή νύχτα γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου, 24 ώρες περίπου πριν από το τοπικό ηλιοβασίλεμα.


Από τον Andrew Jones, Space.com

Άρθρα μας για το Chang'e-4

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή Paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy